to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 16.04.2018

Κοινωνία

Πέθανε ο Μιχάλης Θεοδωρακάκος, ένα σεμνό στέλεχος της δρακογενιάς των αγωνιστών

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Θεοδωρακάκος, σθεναρός μαχητής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού


Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 16 Απριλίου, στις 2 μ.μ. στο 3ο Νεκροταφείο Αθηνών στη Νίκαια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), σ ανακοίνωσή του, εκφράζει την άφατη λύπη του για τον θάνατο ενός σεμνού, επιφανούς στελέχους της δρακογενιάς των αγωνστών νεολαίων 1950-1974, του Μιχάλη Θεοδωρακάκου.

Ο Μιχάλης Θεοδωρακάκος γεννήθηκε στα Τσικαλιά της Λακωνικής Μάνης το 1935, διέτρεξε όλα τα στάδια ωρίμανσης του μετεμφυλιακού κινήματος της αριστερής νεολαίας.

Σπουδάζοντας στην ΑΣΟΕΕ, εντάχθηκε γρήγορα στις γραμμές της ύστερης ΕΠΟΝ, έπειτα στη Νεολαία της ΕΔΑ, τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και το ΚΚΕ Εσωτερικού και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμήματος για την αντιπαράθεσή του με τα καθεστώτα της βίας και του φασισμού στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Σθεναρός μαχητής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στο κάτεργο της πειθαρχικής μονάδας του Κολινδρού, αρχές της δεκαετίας του '60, και μαζί με άλλους συμμαχητές του και τη συμπαράσταση του δημοκρατικού κόσμου, συνέβαλαν στην κατάργηση αυτού επαίσχυντου πειθαρχικού κάτεργου των στρατευμένων προοδευτικών νέων.

Στα χρόνια της χούντας έδωσε πάλι τον ωραίο αγώνα για την ελευθερία και παρέμεινε έγκλειστος για αρκετό καιρό στις φυλακές του καθεστώτος.

Μετά την αποφυλάκισή του, στη Μεταπολίτευση, συνέχισε την κοινωνική και πολιτική του δράση μέσα από τον ΣΦΕΑ και την ΕΜΙΑΝ.

Θα είναι πάντοτε ένα φωτεινό παράδειγμα του ήρεμου και αταλάντευτου αγωνιστή, του σεμνού και ευγενικού Έλληνα πολίτη.

Η ΕΜΙΑΝ απευθύνει τα θερμά συλλυπητήριά της στα παιδιά του, Ισμήνη και Άρη, και στα αγαπημένα εγγόνια του, Δάφνη και Έκτορα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)