to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 17.02.2019

Κοινωνία

Πέθανε ο φούρναρης της Κω, είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για τη βοήθειά του στους πρόσφυγες

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες


Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας.

Για την δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Π. Παυλόπουλος: Ο Διονύσης Αρβανιτάκης μπόλιασε τον Πολιτισμό της Ευρώπης με τον αξιακό κώδικα του Ελληνικού Πολιτισμού

«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης μπόλιασε τον Πολιτισμό της Ευρώπης με τον αξιακό κώδικα του Ελληνικού Πολιτισμού, μέσ’ από τις εμβληματικές αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του φούρναρη της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του «φούρναρη της Κω», που στήριξε έμπρακτα χιλιάδες πρόσφυγες διανέμοντας καθημερινά ψωμί.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης ήταν ένας από τους ανθρώπους που στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης μάς έκανε υπερήφανους. Όταν οι άνθρωποι αποκαμωμένοι έφταναν στις ακτές της Κω, εκείνος ήταν εκεί για να τους προσφέρει.

Το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών που απονεμήθηκε στον «φούρναρη της Κω», το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ήταν το λιγότερο, αφού για τον ίδιο μεγαλύτερη αξία είχε η προσφορά στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους.

Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε σήμερα, για να διατηρήσουμε στη μνήμη μας την καθημερινή προσφορά του Διονύση Αρβανιτάκη, δεν είναι μόνο το χαμόγελό του και ο αλτρουισμός που έδειξε. Είναι κυρίως το μήνυμα της αλληλεγγύης σε όσους είχαν ανάγκη και η ηχηρή απάντηση στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό που έδωσε ο ίδιος με την καθημερινή προσφορά του.

Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

 

Συλλυπητήρια από τον Δ. Παπαδημούλη

Δ. Βίτσας: Φάρος ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό το έργο του «φούρναρη της Κω»

«Φάρο που δείχνει σήμερα και θα δείχνει στο μέλλον το δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε πιστά, για να αντιμετωπίσουμε την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία» χαρακτηρίζει το έργο του «φούρναρη της Κω», Διονύση Αρβανιτάκη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Σε μήνυμα για την απώλειά του, ο κ. Βίτσας επισημαίνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να συνεχίσουμε το έργο του Διονύση Αρβανιτάκη, ακολουθώντας το φωτεινό και όμορφο παράδειγμα αυτού του καθημερινού ανθρώπου».

 

«Η δικιά μου Ευρώπη είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης. Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες & ταλαιπωρημένες ψυχές», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα θα ειλικρινή του συλληπητήρια στου οικείους του.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Κω

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη προς την οικογένεια και τους συγγενείς του.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης υπήρξε «Ο ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ ΤΗΣ ΚΩ» ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που με την προσωπική του στάση στην προσφυγική κρίση τίμησε το νησί της Κω.

Όλοι θυμόμαστε τον κυρ Διονύση με το φορτηγάκι του σταματημένο στο λιμάνι της Κω να μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες.

Η συμπαράστασή του, η καθημερινή έκφραση αλληλεγγύης και η έμπρακτη βοήθεια στους κατατρεγμένους, θα είναι πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Την ώρα που στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η ακροδεξιά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας προσπαθεί να σπείρει μίσος στις ψυχές των ανθρώπων, αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ύψωσε το ανάστημα του με αγάπη, συμπόνια, αλληλεγγύη.

Θα σε θυμόμαστε πάντα κυρ Διονύση».

Μήνυμα της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου

Δημήτρης Γάκης: Σύμβολο αλτρουϊσμού και αλληλεγγύης σ’ όλο τον κόσμο οι πράξεις του συμπατριώτη μας από την Κω

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Διονύση Αρβανιτάκη και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, έφυγε από τη ζωή ένας συμπατριώτης μας από την Κω που οι πράξεις του αποτέλεσαν σύμβολο αλτρουϊσμού και αλληλεγγύης σ’ όλο τον κόσμο. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης με το ψωμί που μοίραζε σε πεινασμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που έφταναν για σωθούν από τον πόλεμο στο φιλόξενο νησί του, έπραττε αυτό που του ‘λεγε η καρδιά του. Πρόσφερε μ’ αυτόν τον τρόπο στην πατρίδα του και ταυτόχρονα, έστελνε απ’ την μικρή αυτή γωνιά του Αιγαίου ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς σ’ όλο τον πλανήτη. Με το παράδειγμά του, ο Διονύσης Αρβανιτάκης ανέδειξε τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας θέτοντας κάθε άνθρωπο προ των ευθυνών του. Ευθύνες, που οι νησιώτες του Αιγαίου με περίσσευμα ψυχής αναλαμβάνουν στο προσφυγικό και εκδηλώνουν με πράξεις αλληλεγγύης καθημερινά. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το Διονύση Αρβανιτάκη. Η ανθρωπιά του και η μεγαλοψυχία του θα βρίσκουν κάθε μέρα δικαίωση στο πρόσωπο όλων όσοι συνεισφέρουν καθημερινά με την ίδια ευαισθησία, ανιδιοτέλεια και αλτρουϊσμό στην επίλυση του ανθρωπιστικού δράματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές και οικογένειες.

Στους οικείους του θέλω να απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

To μήνυμα της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη της

Τη θλίψη τους για την απώλεια του Διονύση Αρβανιτάκη, του φούρναρη της Κω, εκφράζουν οι αρτοποιοί όλης της χώρας. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος επισημαίνει ότι ο Διονύσης Αρβανιτάκης «επέδειξε παγκοσμίως το μεγαλείο της ψυχής του με την πράξη αλληλεγγύης να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας... να ζήσουν. Μία πράξη, που μόνο δάκρυα φέρνει στα μάτια όλου του κόσμου, καθώς γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο δύσκολα συνδυάζονται οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις στις μέρες μας».

«Ο λόγος της προσφοράς του προς τους άτυχους συνανθρώπους μας που βίωναν τον Γολγοθά τους και βρέθηκαν στον τόπο μας δεν ήταν ούτε η ξενιτιά που βίωσε, ούτε οι δυσκολίες που αντιμετώπισε... Ήταν η υπέρμετρη ευαισθησία του και η ευθύνη απέναντι στα "παιδιά" του. Γιατί σαν παιδιά του περιέγραφε και έβλεπε όλους τους πρόσφυγες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και σημειώνει: «Είναι τιμή που τέτοιοι άνθρωποι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των φουρναραίων. Είναι τιμή που μας θύμισε πώς είναι η αληθινή ανθρωπιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)