to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 18.03.2017

Αθλητισμός

Πέθανε ο εκδότης Θ. Νικολαΐδης, ιδρυτής της αθλητικής εφημερίδας «ΦΩΣ»

Ο Θόδωρος Νικολαϊδης άφησε το πρωϊ του Σαββάτου την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσομείο.


Σε ηλικία 92 ετών «έφυγε» από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου (18/3) ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας «Φως των Σπορ». Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων στο κέντρο του Πειραιά.
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Όταν όμως του ζητήθηκε να γράψει ένα άρθρο για να «χτυπήσει» κάποιον γνωστό ποδοσφαιρικό παράγοντα της εποχής, εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Μαζί μ’ εκείνον απολύθηκε και μετέπειτα η σύζυγός του Ειρήνη, με την οποία έως τότε διατηρούσαν σχέση.

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία τελικά μετονομάστηκε σε «Φως των Σπορ» και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατιας

Με την οικογένεια του εκδότη επικοινώνησε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και τους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε με τις κόρες του εκλιπόντος τη Μαρία και την Όλγα, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στην οικογένεια, ενώ εξήρε την καταλυτική παρουσία του Νικολαϊδη στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο Νικολαϊδης ήταν φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου για περισσότερο από 25 χρόνια, και γνωρίστηκαν μέσω του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον οποίο φιλοξενούσε συχνά ο εκδότης στο σπίτι του στη Μύκονο.

Συλλυπητήρια Γ. Βασιλειάδη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «O Θεόδωρος Νικολαϊδης υπήρξε ο γνησιότερος εκφραστής της αθλητικής δημοσιογραφίας έτσι όπως αυτή θα πρέπει διαχρονικά να ασκείται πέρα από κάθε οπαδική προτίμηση. Ιδρυτής της μακροβιότερης αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ» κατάφερε μέσα από τις σελίδες της να συνδυάσει την αγάπη του για την ομάδα του Ολυμπιακού με την προβολή του αθλητικού γίγνεσθαι της χώρας από το μεγαλύτερο ως το μικρότερο σπορ. Υπήρξε συνεπής στις αξίες του από τη στιγμή που ξεκίνησε την αθλητική δημοσιογραφία μέχρι σήμερα. Το «Φως των Σπορ» με τη δική του καθοδήγηση άνδρωσε γενιές και γενιές διδάσκοντας πως εκείνο που προέχει στον αθλητισμό είναι να σέβεσαι τον αντίπαλο. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του»

Συλλυπητήρια ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του συναδέλφου και ιδρυτή της εφημερίδας «Φως των Σπορ» Θεόδωρου Νικολαΐδη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου και ιδρυτή της εφημερίδας ”Φως των Σπορ” Θεόδωρου Νικολαΐδη.

Η δημοσιογραφία χάνει ένα από τα εκλεκτότερα μέλη της. Χάνει έναν συνάδελφο που, μέχρι το τέλος της ζωής του, παρέδιδε μαθήματα ήθους, εντιμότητας, αξιοπρέπειας και αρχών.

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τήρησε με απόλυτο σεβασμό τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με τη στάση του κέρδισε την εκτίμηση όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων.   

Η εφημερίδα “Φως των Σπορ” ήταν για δεκαετίες το μεγάλο σχολείο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Σε αυτήν εργάστηκαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από το αθλητικό ρεπορτάζ.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)