to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 03.02.2023

Πολιτισμός

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας και αρωματοποιός Paco Rabanne

Σύμφωνα με τη «Le Monde», ο Paco Rabanne πέθανε στο Portstall στο Finistère, όπου είχε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα


(Ulstein Bild / Getty)

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne, ο οποίος ταυτίστηκε με την φουτουριστική αισθητική των 60's αλλά και την αρωματοποιία, καθώς τα αρώματα με την υπογραφή του σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Ο ισπανικής καταγωγής fashion designer άφησε την τελευταία του πνοή στο Portsall της Γαλλίας.

«Ο Paco Rabanne έκανε την υπέρβαση μαγνητική. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να κυκλοφορούν με φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος θα μπορούσε να οραματιστεί μία κολόνια με το όνομα “Calandre” (σ.σ.: φούρνος αυτοκινήτων) και να την καταστήσει σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς του ομίλου.

«Με θλίβει βαθιά ο θάνατος του κ. Paco Rabanne», δήλωσε ο CEO της Puig, Marc Puig. «Η ιστορία του ομίλου μας αλλά και του Paco Rabanne ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με το λανσάρισμα του Calandre, αμέσως μετά το λανσάρισμα, από τον σχεδιαστή της συλλογής των "12 Φορεμάτων από Σύγχρονα Υλικά". Το όνομά του είχε συνδεθεί με την τόλμη, την επανάσταση και την πρόκληση – έννοιες τις οποίες μετέφερε μέσα από τη μοναδική αισθητική του. Θα παραμείνει σημαντική πηγή έμπνευσης για τις ομάδες μόδας και αρωματοποιίας της Puig. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του», σημείωσε.

O Paco Rabanne, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός τη δεκαετία του 1960, αποσύρθηκε από τον κόσμο της μόδας το 1999 και, έκτοτε, σπανίως έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Περισσότερο γνωστός για τα φουτουριστικά, «μεταλλικά» σύνολά του, ο Rabanne παρουσίασε την πρώτη του συλλογή, με τίτλο «12 Φορέματα από Σύγχρονα Υλικά» το 1966. Κύριο υλικό της συλλογής αυτής ήταν το πλαστικό. Ωστόσο, ο γαλλικός fashion Τύπος δεν είδε με «καλό μάτι» την καινοτομία του. Οι έντονες αντιδράσεις, ωστόσο, ήταν και αυτές που τοποθέτησαν τον Rabanne στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας και «χάραξαν» το σχεδιαστικό μέλλον του.

«Είμαι ένας από τους πιο κλασικούς δημιουργούς»

Ωστόσο, το κοινό των ΗΠΑ υποδέχτηκε ενθουσιωδώς το πνεύμα του πειραματισμού της εποχής με τον Rabanne, ο οποίος από το πλαστικό πέρασε στο μέταλλο, το χαρτί, τα κουμπιά και τη γούνα, να γίνεται ο αγαπημένος σχεδιαστής superstars των 60's όπως οι Μία Φάρροου, Ώντρεϊ Χέπμπορν και Τζέιν Φόντα.

Παρά την αντισυμβατικότητα που χαρακτήριζε τα σχέδιά του, ο ίδιος είχε δηλώσει στο WWD: «Είμαι ένας από τους πιο κλασικούς δημιουργούς μόδας. Ο Saint Laurent, ο Balenciaga, ο Givenchy και ο Cardin είναι μπαρόκ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)