to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 22.06.2019

Κοινωνία

Με τον ύμνο του ΕΑΜ ο αποχαιρετισμός στον Τάκη Μπενά

Πλήθος κόσμου για το ύστατο "χαίρε" στον γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη - Αι γενεαί πάσαι της Αριστεράς αποχαιρέτησαν έναν από τους τελευταίους της δρακογενιάς, έναν από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική και πολιτιστική άνοιξη του '60


Με μια αυθόρμητη απαγγελία του ύμνου του ΕΑΜ πλήθος αγωνιστριών κι αγωνιστών της Αριστεράς αποχαιρέτησε τον Τάκη Μπενά. Με συγκίνηση και με αναφορές στο ήθος και τη σεμνότητα του ιστορικού στελέχος της Αριστεράς και γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη αγωνιστές κι αγωνίστριες από όλες τις γενιές βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο για την πολιτική κηδεία του Τ. Μπενά.

«Ο Τάκης Μπενάς διένυσε μια φωτεινή πορεία. Υπήρξε παράδειγμα ήθους, ευθύνης και αφοσίωσης στο όραμα μιας δίκαιης, ελεύθερης και αλληλέγγυας κοινωνίας, για την οποία δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και να αγωνιά» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρατηρώντας ότι η διαδρομή του Τ. Μπενά «είναι συνυφασμένη με τη μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής Αριστεράς του 20ού αιώνα». Ο Ν. Βούτσης εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, αλλά και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι «όσοι συμπορευτήκαμε για δεκαετίες μαζί του γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την ευθυκρισία του, τη θέλησή του για γνώση, το ανήσυχο πνεύμα του, τη μαχητικότητα, αλλά και την ευαισθησία και τη σεμνότητά του, μία ακόμα αξία που μαζί με άλλες συγκροτούν το στέρεο 'ηθικό πλεονέκτημα' που τόσο ενοχλεί και τόσο αμφισβητείται από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις» σχολιάζοντας ότι ο Τ. Μπενάς «στάθηκε σ’ όλη του τη ζωή ασυμφιλίωτος αντίπαλος του δογματισμού, στην πολιτική και στη σκέψη».

Τονίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο Τ. Μπενάς στη διαδρομή του, σημείωσε ότι «πλήρωσε βαρύ το τίμημα της προσήλωσής του στις ιδέες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης και κατάφερε να βγει όρθιος και δυνατός» υπογραμμίζοντας ότι ο Τ. Μπενάς «κατόρθωσε όλη αυτή τη βαριά εμπειρία, στα χρόνια των διωγμών, της φυλακής και της εξορίας, να τη μετατρέψει όχι σε σκληράδα ή εκδικητικότητα, αλλά σε ευαισθησία, τρυφερότητα και στοχαστικότητα».

Αναφερόμενος στη σχέση του γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη με τους νέους αγωνιστές, ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι ο Τ. Μπενάς «τους προέτρεπε, μας προέτρεπε, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, να μη διστάζουν να υποστηρίξουν την άποψή τους, να ασκούν διαρκή κριτική ακόμα και στον εαυτό τους» συμπληρώνοντας ότι «γι’ αυτό άλλωστε έμπρακτα υποστήριζε τις νέες γενιές και τα νέα στελέχη σε όλες τις κρίσιμες επιλογές για κορυφαίους ηγετικούς ρόλους».

Παρακαταθήκη η Αριστερά ως τρόπος ζωής

Ο Τάκης Μπενάς ήταν ένας από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που «μας αφήνουν παρακαταθήκη τις δύσκολες αξίες της Αριστεράς, όχι ως θεωρητικές προοπτικές αλλά ως τρόπους ζωής» υπογράμμισε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε εκτενή αναφορά στη στράτευση του Τ. Μπενά στην Ανανεωτική Αριστερά μαζί με όσους «άλλοι εξορισμένοι στο εξωτερικό, άλλοι εδώ στην Ελλάδα στις φυλακές και στα ξερονήσια, αποφάσισαν ότι το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον της δημοκρατίας απαιτεί μία άλλη αριστερά» παρατηρώντας ότι το μέλλον αυτής της Αριστεράς «ήταν συνδεδεμένο με την καταλυτική κριτική της πορείας και πεπραγμένων της ίδιας της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΚΚΕ εσωτερικού, ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι ο Τ. Μπενάς το 1986 «αποφάσισε να αποσυρθεί. Δεν αποσύρθηκε για να αρχίσει τις γκρίνιες και τις κριτικές. Αποσύρθηκε γιατί θέλησε να είναι παρών με έναν άλλον, δικό του τρόπο. Αποσύρθηκε γιατί θέλησε να κατοχυρώσει τη δική του παρουσία με αυτήν την ιδιόμορφη σιωπή του». Περιγράφοντας την περίοδο που ο Τ. Μπενάς αφοσιώθηκε στο γράψιμο, ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε με θέρμη για τη χρησιμότητα των βιβλίων του Τ. Μπενά.

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στη σύζυγο του Τ. Μπενά, Ευγενία, και στα δύο του παιδιά, την Ελένη και τον Στέλιο, θυμίζοντας ότι ο Τ. Μπενάς είχε αφιερώσει το βιβλίο του για τη δικτατορία στην Ευγενία «που σήκωσε το βάρος των δίσεκτων χρόνων». Σε αυτήν την αφιέρωση επισήμανε την προσφορά των γυναικών που «σηκώσανε το μεγαλύτερο σταυρό του μαρτυρίου» στα μετεμφυλιακά χρόνια και τη χούντα στεκόμενες στο πλευρό των διωκόμενων αγωνιστών. «Αυτά έγραφε ο Τάκης. Από αυτό το υλικό της ανθρωπιάς και της αγωνιστικότητας είναι φτιαγμένοι εκείνοι οι αριστεροί, που κράτησαν την Αριστερά όρθια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου.

Επικήδειοι

Έναν από τους τελευταίους της «δρακογενιάς» κι από τους «πρωταγωνιστές της πολιτικής και πολιτιστικής άνοιξης της δεκαετίας του '60» χαρακτήρισε τον Τάκη Μπενά ο Ηλίας Νικολακόπουλος εκ μέρους των ΑΣΚΙ και υπογράμμισε ότι τα ΑΣΚΙ χρωστούν πάρα πολλά στον Τ. Μπενά καθώς στάθηκε στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. «Αποχαιρετούμε έναν ακριβό συμπαραστάτη και έναν πολύτιμο φίλο» πρόσθεσε..

«Παράδειγμα ήθους, συντροφικότητας και συνέπειας» που «κοσμούσε το Κίνημα με την παρουσία του» χαρακτήρισε τον Τάκη Μπενά ο Τάσος Τρίκκας, ο οποίος μίλησε σε έντονα φορτισμένο και προσωπικό τόνο περιγράφοντας τη σχέση του με τον καθοδηγητή του. Επισήμανε ότι, σε αντίθεση με τον συνήθη τρόπο που τα στελέχη της Αριστεράς αντιλαμβάνονταν τον ρόλο του καθοδηγητή, ο Τ. Μπενάς έδινε σε αυτόν τον ρόλο «ανθρώπινη διάσταση» και παρέμενε «ένας από εμάς».

Ο Θανάσης Καλαφάτης εκ μέρους της ΕΜΙΑΝ σημείωσε ότι ο Τάκης Μπενάς ήταν ένας «ανιδιοτελής αγωνιστής που μας έδωσε το μέτρο του κομμουνισμού». Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος υπογράμμισε ότι πριν αναδειχθεί σε στέλεχος της Αριστεράς ο Τάκης Μπενάς ήταν ένας αντιστασιακός που συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση «από τα τρυφερά του νιάτα». Ο Κώστας Μανταίος εκ μέρους του ΣΦΕΑ επισήμανε ότι ο Τάκης Μπενάς στάθηκε πραγματικός ηγέτης όχι λόγω των θέσεων που κατείχε, αλλά λόγω της στάσης που κράτησε τη δύσκολη εποχή της φυλάκισής του.

Παρουσίες

Στην πολιτική κηδεία του Τ. Μπενά βρέθηκε πλήθος αγωνιστριών κι αγωνιστών από τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, των Λαμπράκηδων και της αντίστασης κατά της χούντας. Μεταξύ πολλών άλλων, στην κηδεία παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέργιος Πιτσιόρλας, Θεανώ Φωτίου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Τάσος Πετρόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλός, οι πρώην υπουργοί Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, Ελένη Σταματάκη, Κώστας Δουζίνας, Αννέτα Καββαδία, ο γ.γ. της Βουλής Κώστας Αθανασίου.

Ακόμα ο Παντελής Βούλγαρης, η Μαρία Ρεπούση, η Άννα Φιλίνη, ο Άλκης Ρήγος, ο Νίκος Κιάος, ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Παύλος Κλαυδιανός, η Δώρα Καλλιπολίτη, ο Σταύρος Καπάκος, ο Χάρης Γολέμης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Νεφελούδης, η Ελένη Πορτάλιου, ο Αντώνης Λιάκος κ.ά. Επίσης ο Δημήτρης Στούμπος, ο Κωστής Νικολακάκος κι ο Νίκος Σβέρκος από την «Αυγή» και το «Κόκκινο».

(Πηγή: Αυγή- Κωστής Παπαγιάννης)

Η διαδρομή του

Ο Τάκης Μπενάς έζησε την ιστορική περιπέτεια του 20ού αιώνα δίνοντας το παρών στους αγώνες της Αριστεράς από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι τις μέρες μας.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990. Την Κατοχή διαδέχεται ο Εμφύλιος και ο Τάκης Μπενάς θα κληθεί να πληρώσει το φόρο της γενιάς του. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, ως το 1960.

Μια φοβερή περίοδος, γεμάτη βιωματικές εμπειρίες. Με την αποφυλάκιση του θα ξαναβρεθεί στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, θα βρεθεί ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, ως το 1969.

Παίρνει μέρος στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968. Φυλακίζεται με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969 και θα βγει από τη Γιούρα του Ιωαννίδη την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε ως το 1986, για δώδεκα χρόνια, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.

Αλ. Τσίπρας: Οι αγώνες και η πολιτική του σκέψη του Τάκη Μπενά θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον Τάκη Μπενά που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Επικεφαλής της Νεολαίας Λαμπράκη και ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού κινήματος και της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στη δράση και στις ιδέες» αναφέρει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter για το θάνατο του Τάκη Μπενά.

«O Τάκης Μπενάς υπήρξε πάντοτε δίπλα στη νέα γενιά, δίδαξε σε εμάς τους νεότερους το ήθος και τις αξίες της ανιδιοτέλειας και της διαρκούς προσφοράς. Οι αγώνες και η πολιτική του σκέψη θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για το χαμό ενός κορυφαίου ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του Συντρόφου Τάκη Μπενά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Τάκη Μπενά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για το χαμό ενός κορυφαίου ηγέτη του ελληνικού αριστερού κινήματος, του Συντρόφου Τάκη Μπενά.

Ο Τάκης Μπενάς, γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά, όπου ξεχώρισε, ως ένας από τους ηγέτες του μαθητικού κινήματος. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Από το ΕΑΜ Νέων θα προσχωρήσει στην ΕΠΟΝ και θα αγωνιστεί κατά των κατακτητών. Το 1948 καταδικάζεται σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου. Τελικά, παραμένει έγκλειστος, στη φυλακή, για 12 χρόνια, μέχρι το 1960. Όταν αποφυλακίζεται, εργάζεται στο γραφείο του Ηλία Ηλιού. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Αναδεικνύεται γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και, από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 διέφυγε της σύλληψης. Το 1969 καταδικάζεται σε ισόβια. Θα βγει από τη Γιούρα, την επομένη μέρα της πτώσης της χούντας. Από τότε ως το 1986, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και στην ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.  Ακολούθησε το εγχείρημα του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, πρωταγωνιστώντας στην ίδρυση της εφημερίδας «Εποχή». Υπέρμαχος της συνεργασίας και της ενότητας της ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ηγετική μορφή της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς και του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με πληθώρα δοκιμίων και απομνημονευμάτων, που προάγουν την πολιτική και μαρξιστική σκέψη.

Παράδειγμα και πρότυπο αγωνιστή, ο Τάκης Μπενάς θα παραμείνει για πάντα ένας φωτεινός φάρος στους αγώνες των μελλοντικών γενεών.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό του, Ευγενία, και τα παιδιά του.

Ν. Βούτσης: Αγαπημένε μας Τάκη, σ’ ευχαριστώ που υπήρξες δίπλα μας αδιάλειπτα

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Τάκη Μπενά:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Τάκη Μπενά, μια ιστορική μορφή της ανανεωτικής, κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην πρωτοπορία των λαϊκών, κοινωνικών και απελευθερωτικών αγώνων, από τα μαθητικά του χρόνια στην Εθνική Αντίσταση ως το τέλος της πλήρους ημερών ζωής του.

Η πορεία του είναι φωτεινό παράδειγμα ήθους, ευθύνης και αφοσίωσης στο όραμα μιας δίκαιης, ελεύθερης και αλληλέγγυας κοινωνίας, για την οποία ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται και να αγωνιά, συνδυάζοντας την αγωνιστική πράξη με τη θεωρητική αναζήτηση.

Η αταλάντευτη στάση ζωής, το πάθος για έναν καλύτερο κόσμο, το θάρρος μπροστά στις δοκιμασίες, αλλά και η συμβολή του στην προαγωγή της πολιτικής σκέψης μέσα από τα γραπτά του αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη του.

Για την απώλειά του εκφράζω στην οικογένειά του τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

“Αγαπημένε μας Τάκη, σ’ ευχαριστώ που υπήρξες δίπλα μας αδιάλειπτα, πάντοτε στο μετερίζι των συλλογικών αγώνων της Αριστεράς. Είχα την τύχη και την τιμή της συντροφικής και ανθρώπινης συμπόρευσης με τον ιδιαίτερο, διακριτό ρόλο σου στο πάνθεον των διακεκριμένων εμβληματικών στελεχών που σφράγισαν την πορεία της Αριστεράς”.

 Π. Σκουρλέτης: Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μας φέρνει στο νου την πολυτάραχη ζωή  όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού κομμουνισμού.

Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήριζαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας. Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση  της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών  και μεγάλων.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον  γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε, ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του  μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τί θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια.

Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Δ. Παπαδημούλης: Σε αποχαιρετούμε σύντροφε Τάκη, με τιμή και συγκίνηση

Αντίο, Σύντροφε.

Έφη Αχτσιόγλου: Θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ακτινοβολία αυτού του μοναδικού συνδυασμού κριτικής σκέψης και καθημερινής αγωνίας για ένα καλύτερο μέλλον

Το μήνυμα της υπουργού Εργασίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ζωή του Τάκη Μπενά, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών, ήταν συνυφασμένη με την περιπετειώδη διαδρομή της ελληνικής αριστεράς του 20ου αιώνα. Μαχητής της Εθνικής Αντίστασης στον εργατικό Πειραιά, καταδικασμένος σε θάνατο στη μετεμφυλιακή δίνη της κρατικής αντεκδίκησης, έγκλειστος για δώδεκα χρόνια, γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, συλληφθείς ξανά στα χρόνια της δικτατορίας, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση του ανανεωτικού ρεύματος της αριστεράς που έθεσε στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα της σχέσης της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Οι σημαντικοί αυτοί σταθμοί στη ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος έως την τελευταία στιγμή διάβαζε, σχολίαζε και συζητούσε υπογραμμίζουν το ιστορικό φορτίο ενός τύπου πολιτικής στράτευσης που φαντάζει εξαιρετικά μακρινό και σφράγισε τον περασμένο αιώνα. Την ίδια στιγμή όμως το έργο, τα γραπτά και η παρακαταθήκη του Τάκη Μπενά θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ακτινοβολία αυτού του μοναδικού συνδυασμού κριτικής σκέψης και καθημερινής αγωνίας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς και τις πολλές,τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αυτού του κόσμου.

*φωτογράφια: ο Τάκης Μπενάς στο Α' συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, 28 Μαρτίου 1965, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας - Contemporary Social History Archives, Φωτογραφικό Αρχείο

Νίκος Παππάς: Ιδέες που εμβάθυνε και υπηρέτησε. Μας οδηγούν. Μας οδηγεί κι ο ίδιος. Πάντα

Το μήνυμα του υπουργού ΨΗΠΤΕ:

Τάκης  Μπενάς υπήρξε ιστορική μορφή του 20ου αιώνα.
Γεννημένος το 1925 και σφυρηλατημένος από τις ταραχώδεις περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου, πήρε μέρος  στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ. 
Στα χρόνια της Χούντας, ως γραμματέας της ιστορικής Νεολαίας Λαμπράκη, ρίχτηκε με ζήλο στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Δε δίστασε στιγμή να υπερασπιστεί τα πιστεύω του και τις αξίες της Αριστεράς, πληρώνοντας περήφανα το τίμημα με φυλακίσεις, εξορία, καταδίκες σε θάνατο.
Ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, συνέβαλε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στη διαμόρφωση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Τόσο ως μέλος της ηγεσίας του κόμματος έως το ’86, όσο και με το πολύτιμο συγγραφικό του έργο, με παρεμβάσεις, δημόσιες ομιλίες και αρθρογραφία στην «Αυγή» και την «Εποχή». 
Ο Τάκης από χθες δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε πλήρης ημερών, πνευματικά και πολιτικά διαυγής, ευθυτενής μέχρι το τέλος.
Η απώλεια ενός τέτοιου αγωνιστή και συντρόφου μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Όμως η μαχητικότητα, η ανιδιοτέλεια, η αυταπάρνηση και το ήθος  που τον διέκριναν σε όλη του τη ζωή θα αποτελούν έμπνευση για όλους.
Καλό ταξίδι, σύντροφε.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύντροφό του, Ευγενία, και τα παιδιά του

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)