to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 22.07.2021

Πολιτισμός

Πέθανε η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου

Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970


Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό θέατρο καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, η σπουδαία ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου.

   Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο.

   Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους.

   Είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις παραστάσεις: «Οι δούλες» (2005), «Ιλιάδα» (2010), «'Αγγελοι στην Αμερική» (2010), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Ο θείος Βάνιας» (2009), «Η τριλογία του παραθερισμού» (2011) κ.ά. Είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η ανακοίνωση Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο της Μάγιας Λυμπεροπούλου:

Η απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του Θεάτρου. Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Η σημαντική ηθοποιός, σκηνοθέτης και δασκάλα, ξεκίνησε την καριέρα της στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης ενώ φοιτούσε ακόμα στην δραματική σχολή.

Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Από το 1971  για  μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και διατέλεσε  καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Με διαρκές ενδιαφέρον για το θέατρο μέχρι το τέλος, πάντα μπροστά από την εποχή της, ερμήνευσε μοναδικά δύσκολους ρόλους αναζητώντας πάντα την ουσία των κειμένων. Σαν δασκάλα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών της και σαν σκηνοθέτης έδωσε το μοναδικό της στίγμα.

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Άγγελοι στην Αμερική (2010), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Ο θείος Βάνιας (2009), Η τριλογία του παραθερισμού (2011) και πολλά άλλα.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει την μεγάλη του θλίψη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η Μάγια Λυμπεροπούλου  φτιάχτηκε από τη βαριά ύλη του Θεάτρου Κουν

Η Μάγια Λυμπεροπούλου  φτιάχτηκε από τη βαριά ύλη του Θεάτρου Κουν. Διέσχισε το θέατρο και την τέχνη μ’ αυτή την καλλιτεχνική ωριμότητα που της ενστάλαξε από τα πρώτα της βήματα  η ‘’τρύπα’’ του Υπογείου. Βυθίστηκε μέσα στα κείμενα των μεγάλων συγγραφέων, σκηνοθετήθηκε από την αβάν γκαρντ του σύγχρονου ελληνικού Θεάτρου. Έφυγε. Έζησε στη Γαλλία όπου και μετέτρεψε το θεατρικό βίωμα από φαντασμαγορία σε συνείδηση. Ξαναγύρισε. Πήρε το τιμόνι του ‘’Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας’’ ως καλλιτεχνική διευθύντρια. Έχει πει πως το "Θέατρο Τέχνης" και το ‘’Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας’’ ήταν οι δύο εμβληματικοί ‘’τόποι’’, τα δύο πιο σπουδαία κομμάτια της ζωής της. Την αποχαιρετούμε, σα να μην έχει φύγει, ‘’ντυμένη’’ τους ρόλους της, σπουδαία, να γεμίζει ευθυτενής την κυκλικότητα της σκηνής του Υπογείου.

Πληροροφορίες:ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)