to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:35 | 11.12.2012

Πολιτισμός

Πέθανε η Γκαλίνα Βισνιέφσκαγια

Η διάσημη ρωσίδα σοπράνο, χήρα του Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών


Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία της πνοή στις 11 Δεκεμβρίου στην Μόσχα η ρωσίδα σοπράνο Γκαλίνα Βισνιέφσκαγια. Μια από τις διασημότερες λυρικές τραγουδίστριες της γενιάς της, ήταν παντρεμένη με τον θρυλικό βιολοντσελίστα και μαέστρο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς από το 1955 ως τον θάνατό του το 2007.  

Εμφανίζονταν συχνά μαζί ενώ ήταν από κοινού φίλοι του συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Η ηχογράφηση της όπεράς του «H Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ»  που έκαναν για την EMI γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Γεννημένη στο τότε Λένινγκραντ στις 25 Οκτωβρίου 1926, η Βισνιέφσκαγια έκανε το ντεμπούτο της στην σκηνή το 1944 τραγουδώντας οπερέτα. Την επόμενη χρονιά, έλαβε μέρος σ΄ένα διαγωνισμό του Μπαλσόι της Μόσχας και κέρδισε, με αποτέλεσμα να προσληφθεί  στο θέατρο. Τραγούδησε στο εξωτερικό από την δεκαετία του ’60 (Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, Κόβεντ Γκάρντεν, Σκάλα του Μιλάνου κ.α). Γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε ρόλους του ρωσικού ρεπερτορίου αλλά παράλληλα τραγούδησε και την Βιολέτα στην «Τραβιάτα», την Τόσκα από την ομότιτλη όπερα, την Τσο Τσο Σαν από την «Μαντάμα Μπατερφλάι» κ.α.

Το 1974, το ζεύγος Ροστροπόβιτς-Βισνιέφσκαγια εγκατέλειψε την ΕΣΣΔ κι εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ και το Παρίσι. Το 1982 αποχαιρέτησε την όπερα στο Παρίσι, μ΄έναν ρόλο στον οποίο έκανε μεγάλη καριέρα, την Τατιάνα στον «Ευγένιο Ονιέγκιν». Δυο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της και το 2002 άνοιξε το δικό της θέατρο όπερας στην Μόσχα («Κέντρο Οπερας Γκαλίνα Βισνιέφσκαγια»). To 2007, συμμετείχε στο φιλμ του Αλεξάντερ Σοκούροφ «Αλεξάνδρα» ερμηνεύοντας τον ρολο μιας γιαγιάς που επισκέπτεται τον εγγονό της στον πόλεμο της Τσετσενίας. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών την ίδια χρονιά.


Πηγή: Το Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)