to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 29.02.2020

Πολιτισμός

Την Τρίτη η κηδεία της πολυβραβευμένης συγγραφέως Άλκης Ζέη

Στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαρτίου, η κηδεία της Άλκης Ζέη


Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη από το Α΄Νεκροταφείο, όπου αναπαύεται και ο σύζυγος της Γιώργος Σεβαστίκογλου. Επιθυμία της οικογένειας της Άλκης Ζέη είναι, αντί στεφάνων, να κατατεθούν δωρεές στη μνήμη της σε μία από τις παρακάτω οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προστασία παιδιών: Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR07 0171 3550 0063 5513 8560 788) Μετάδραση, Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (ALPHA BANK, IBAN: GR07 0140 1040 1040 0200 2024 081) Κιβωτός του Κόσμου (Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR62 0110 1000 0000 1002 9610 242) Άρσις, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (ALPHA ΒΑΝΚ, IBAN: GR06 0140 1420 1420 0200 2008 979).

Η Αλκη Ζέη ήταν η συγγραφέας που γοητεύει τις νεαρές ψυχές που ζουν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της εξαιρετικές περιπέτειες, ζωντανές, αληθινές, ποιητικές, τρυφερές, ανθρώπινες, συγκινητικές.

Η συμμετοχή της σ’ αυτό τον αγώνα καθόρισε την προσωπική ζωή της. Παράλληλα μέσα στην Κατοχή σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Ενώ φοιτούσε στη δραματική σχολή το 1943 γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου , με τον οποίο παντρεύτηκε το 1945.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο ο σύζυγος της διέφυγε στην Τασκένδη. Η Ζέη προσπάθησε να τον ακολουθήσει αλλά την συνέλαβαν και την εξόρισαν στη Χίο. Ύστερα από προσπάθειες έξι ετών, το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγο της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά,την Ειρήνη και τον Πέτρο.

Το 1957 μετακόμισαν στη Μόσχα, όπου σπούδασε και στο τμήμα σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967, με τον ερχομό της Χούντας — αυτή τη φορά για το Παρίσι — και να επιστρέψει οριστικά το 1974.

Η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά μπεστ σέλερ της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Εκτός από την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους. Διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.

Το Καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. 

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αλ. Τσίπρας: «Χωρίς την Άλκη Ζέη αισθανόμαστε όλοι λίγο ορφανοί»


«Θα είναι πάντα μαζί μας με τα βιβλία και την αθωότητα των ηρώων της», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια της μεγάλης συγγραφέα

ΣΥΡΙΖΑ: Καθόρισε με τη γραφή της την παιδική λογοτεχνία της Ελλάδας

«Η Άλκη Ζέη, που συντρόφευε με τα σπουδαία μυθιστορήματα της τα νεανικά μας χρόνια, ήταν μία από τις συγγραφείς που καθόρισαν με τη γραφή της την παιδική λογοτεχνία της Ελλάδας», τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Π. Σκουρολιάκος: Η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» έφυγε τα ξημερώματα για το τελευταίο της ταξίδι

Δήλωση του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκου, για την απώλεια της Άλκης Ζέη: 

Αθήνα, Σάμος, Χίος, Μόσχα, Παρίσι… η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» έφυγε τα ξημερώματα για το τελευταίο της ταξίδι, πλήρης ημερών. Τα αριστουργήματα που μας χάρισε διαβάστηκαν και θα διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους, με την ίδια απόλαυση, σε πάνω από 20 γλώσσες. Η Άλκη Ζέη φώτισε τις σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας: Μεταξάς, Κατοχή, εξορία με την απαράμιλλη πένα της και ταυτόχρονα αφηγήθηκε στο παιδί μέσα μας τα ωραιότερα παραμύθια.

Εταιρεία Συγγραφέων: «Έφυγε η μεγάλη κυρία του παιδικού βιβλίου»

«Η μεγάλη κυρία του παιδικού βιβλίου, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Άλκη Ζέη, έφυγε από κοντά μας, γεμίζοντάς μας με απέραντη θλίψη», αναφέρει η Εταιρεία Συγγραφέων, πληροφορούμενη τον θάνατό της.

«Έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη ζωή, με φυλακές, εξορίες και μετακινήσεις, η Άλκη Ζέη υπήρξε η πρώτη συγγραφέας παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε ιστορικά πολιτικά γεγονότα ως φόντο της μυθοπλασίας της. Βιβλία της, όπως "Το καπλάνι της βιτρίνας" ή "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", έχουν κάνει δεκάδες επανεκδόσεις, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θεωρούνται εμβληματικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Η Άλκη Ζέη έχει βραβευτεί και τιμηθεί με πολλαπλές διακρίσεις για το έργο, που τώρα αφήνει πολύτιμη κληρονομιά».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Άλκης (Αγγελικής) Ζέη, της πολυβραβευμένης πεζογράφου και συγγραφέως.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Μαθήτρια  ακόμα στη Σχολή Αηδονοπούλου ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο. Ο Κλούβιος, ένας από τους χαρακτήρες, έγινε μετέπειτα από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών “Μπάρμπα Μυτούσης”.

Κατά την περίοδο της κατοχής  είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ, παρακινούμενη από την Διδώ Σωτηρίου. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Γ. Σεβαστίκογλου το 1945. Το 1948, ύστερα από την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο, ο σύζυγός της διέφυγε στην Τασκένδη.

Το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγο της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά και το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967, με τον ερχομό της Χούντας  για το Παρίσι και επιστρέφει οριστικά όταν έπεσε η δικτατορία.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, “Το καπλάνι της βιτρίνας”, γράφτηκε το 1963 στη Μόσχα. Αποτελεί έργο-σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία,  το πρώτο ίσως παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, στη δικτατορία του Μεταξά)

Το 1971 εξόριστη στο Παρίσι, έγραψε τον  “Μεγάλο περίπατο του Πέτρου” με θέμα την Κατοχή και την απελευθέρωση.

Καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, με αυτοβιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία.

Συνολικά τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και της έχουν απονεμηθεί σημαντικότατες τιμές.

Το τελευταίο της βιβλίο “Ένα παιδί από το πουθενά”, κυκλοφόρησε το 2019. Αποχαιρετούμε την αγαπημένη συγγραφέα που σφράγισε με το έργο της την παιδική ηλικία πολλών γενιών. Μέσα από τους ήρωές της μάθαμε, ονειρευτήκαμε  και συγκινηθήκαμε.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει βαθειά και ειλικρινή θλίψη  στους οικείους της Άλκης Ζέη, για την μεγάλη τους απώλεια. Θα λείψει σε όλους μας!

Βιβλία της Άλκη Ζέη είναι:

Το καπλάνι της βιτρίνας διήγημα (1963)
Κοντά στις ράγες παιδικό μυθιστόρημα (1966)
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου μυθιστόρημα (1971)
Αρβυλάκια και γόβες παιδικό μυθιστόρημα(1975)
Ο θείος Πλάτων μυθιστόρημα(1975)
Κοντά στις ράγες διήγημα (1977)
Μια Κυριακή του Απρίλη διήγημα (1978)
Τα παπούτσια του Αννίβα μυθιστόρημα (1979)
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους) διήγημα (1987)
Η μωβ ομπρέλα μυθιστόρημα (1989)
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων παιδικό μυθιστόρημα (1990)
Ό Ψεύτης Παππούς παιδικό διήγημα (1992)
Ματίας παιδικό διήγημα [Ά Κρατικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας το 2001](1993)
Σπανιόλικα Παπούτσια διήγημα (1994)
Γατοκουβέντες παιδικό μυθιστόρημα (1996)
Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα.. παιδικό μυθιστόρημα (1998)
Νεανική Φωνή Ο τιμωρός μυθιστόρημα (1999)
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της παιδικό μυθιστόρημα (2002)
Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο (2013)
Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά; (2017)
Ένα παιδί από το πουθενά (2019)

Πηγή: Ημερόδρομος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)