to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 21.05.2019

Κοινωνία

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μπογιές στη Βουλή - Μία σύλληψη

Περίπου 30 άτομα ανέβηκαν τα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη και εκτόξευσαν μπογιές και δύο καπνογόνα πριν διαφύγουν προς την πλ. Συντάγματος - Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή36χρονου - Καταδίκη της ενέργειας από Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Βουλής - Την ευθύνη ανέλαβε ο Ρουβίκωνας με ανάρτησή του


Η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με κόκκινες μπογιές στο κτήριο της Βουλής. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 14:00, όταν περίπου 30 άτομα ανέβηκαν την Όθωνος και τα σκαλιά πίσω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έφθασαν στο περιστύλιο και εκτόξευσαν μπογιές και δύο καπονογόνα προς το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, διέφυγαν προς την πλατεία Συντάγματος.

Η προσαγωγή ενός 36χρονου που κατηγορείται για τη σημερινή επίθεση μελών της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», με μπογιές και καπνογόνα, στο κτίριο της Βουλής, μετατράπηκε το απόγευμα σε σύλληψη, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Ο 36χρονος πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ν. Βούτσης: Απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι στο επεισόδιο συμμετείχαν τέσσερα άτομα τα οποία απομακρύνθηκαν άμεσα από την αστυνομία ενώ ένας από αυτούς συνελήφθη.

«Έγινε μια απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια, από αυτές που χαρακτηρίζονται ακτιβιστικές αλλά δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται έτσι όταν στρέφονται κατά της Βουλής, με δύο καπνογόνα και δοχεία κόκκινου χρώματος από καμιά 30αριά άτομα τα οποία τα έριξαν στην είσοδο της Βουλής.

Απομακρύνθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα από τους αστυνομικούς της Βουλής που έτρεξαν αμέσως και την ενισχυμένη, λόγω προεκλογικής περιόδου, αστυνομικής φρουράς της Βουλής. Υπήρξε εμπλοκή μεταξύ των αστυνομικών της Βουλής και 4 ατόμων και συνελήφθη ένα άτομο», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στη Βουλή, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκδοχή τις καθαγιάζει, είναι αντιδημοκρατική και δεν προσφέρει τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο».

«Οι ενέργειες αυτές, ιδιαίτερα μέσα σε προεκλογική περίοδο, οξύνουν απολύτως το κλίμα, ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν», κατέληξε ο κ. Βούτσης τονίζοντας ότι «προς ώρας δεν έχω κάτι να πω γιατί έκαναν αυτή την καταδρομική επιχείρηση».

Απερίφραστη καταδίκη των βανδαλισμών στο Κοινοβούλιο από το Μαξίμου

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες», τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σχετικά με το περιστατικό στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατική ενέργεια

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο κτήριο της Βουλής», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

Σε δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για «ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτήριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», συμπληρώνοντας: «απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη».

«Για τον Κουφοντίνα»: Τι λέει ο «Ρουβίκωνας»

Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Ρουβίκωνας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το σημαντικότερο διακύβευμα στην υπόθεση Κουφοντίνα είναι η απάντηση της κοινωνικής βάσης ενάντια στο μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της με αιχμή το θέμα των αδειών του απεργού πείνας. Είναι απαραίτητο να μην νικήσουν. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν ότι κάθε τέτοια επίθεση, όποιον κι αν βάζει στο σκόπευτρό της θα έχει να πληρώσει κόστος. Τόσο το ίδιο το μαύρο μέτωπο ως τέτοιο, όσο και η κάθε δύναμη που το στελεχώνει ξεχωριστά και χωρίς εξαιρέσεις» (πληροφορίες: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ - ΜΠΕ).

ΕΔΕ από την αστυνομία

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τςη ΕΛΑΣ, «με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ανατέθηκε σε Αντιστράτηγο του Σώματος η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για το σημερινό περιστατικό εξωτερικά του κτιρίου της Βουλής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)