to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πεστιλέντια: Δεν είσαι πια ένα πλαστό πρόσωπο

"Στην τελική είμαστε άνθρωποι και τα στερεότυπα συνιστούν αυτό που λέμε φύλο"


Η Πεστιλέντια είναι μια 23χρονη δυναμική τρανς γυναίκα, άριστη απόφοιτος ΕΚΠΑ που περιμένει καρτερικά να συνεχίσει την ακαδημαϊκή της περιπέτεια, ενώ καθημερινά δίνει μάχες τόσο για τον εαυτό της όσο και για τους άλλους κατά των διακρίσεων. Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, μας μιλάει για τις πρώτες σκέψεις της, για τη ζωή που «ξημερώνει» μπροστά της, αλλά και για την ύψιστη αξία του σεβασμού στη μοναδικότητα.

* Τι ήταν το πρώτο που σκέφτηκες μόλις ψηφίστηκε ο νόμος;

Ευτυχία, λύτρωση, θετική διάθεση, η οποία είναι σαν να πηγαίνει χέρι - χέρι με το τρανς κομμάτι, γιατί σκέφτεσαι ότι η λέξη «τρανς» δεν είναι πια συνώνυμη με την κατάθλιψη, αλλά με τη διεκδίκηση, τα δικαιώματα. Αυτή η αίσθηση ότι ακούγονται οι φωνές και οι σκέψεις σου σε ένα δημόσιο βήμα, όπως αυτό της Βουλής. Ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν σε πολεμάει, αλλά αντιθέτως θα υπερασπιστεί την υπόστασή σου. Αίσθημα ευφορίας, η σκέψη ότι θα σπάσει το γκέτο όπου σε είχε βάλει το σύστημα τόσα χρόνια και σε είχε απομονώσει.

Στην ουσία σε αναγνωρίζει το κράτος ως άτομο με την υπόσταση που νιώθεις ότι έχεις, δεν κυκλοφορείς σαν ένα πλαστό πρόσωπο - πλάσμα, λόγω αναντιστοιχίας στοιχείων ταυτότητας και εμφάνισης. Νιώθεις ότι οι κόποι και τα όνειρα που έχεις κάνει για εσένα ως οντότητα θα επιτελεστούν πλέον, θα υλοποιηθούν από το κράτος.

* Τι αλλάζει στην πράξη;

Δεν υπάρχει αυτό το ψυχολογικό κομμάτι ότι θα δεχθείς διασυρμό από κακοπροαίρετους υπαλλήλους και εργαζόμενους. Νιώθεις ότι δεν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Εμένα το πτυχίο μου γράφει ένα άλλο ονοματεπώνυμο και έτσι νιώθω ότι δεν το έχω πάρει εγώ. Και διεκδικώ το ονοματεπώνυμό μου για να θυμηθώ ότι εγώ είμαι αυτό το άτομο που κόπιασε και πήρε αυτό το πτυχίο.

Πλέον θα μπορώ να βρω δουλειά, να κάνω μεταπτυχιακό και θα αποφύγω ένα σπρώξιμο που υπήρχε στο παρελθόν να εισχωρήσω στη σεξεργασία. Δεν θα το έκανα ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά έβλεπα ότι το σύστημα σε αναγκάζει να σκέφτεσαι κατ’ αυτόν τον τρόπο.

* Υπάρχει κάποιο επόμενο βήμα που θα επιθυμούσες να γίνει;

Θα ήθελα να καλύπτονται και οι επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου από το Δημόσιο. Δεν είναι μια κοσμητική επέμβαση, είναι επέμβαση ανάγκης. Δεν μπορείς να μειώνεις την τιμή στα φάρμακα για τη μετάβαση, αλλά να μην δίνεις μείωση στο χειρουργείο λόγω δυσφορίας φύλου.

Επίσης πρέπει να γίνει αποψυχιατρικοποίηση από τη μικρότερη ηλικία. Στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), η διεμφυλικότητα δεν θεωρείται πλέον ψυχιατρική διαταραχή. Είναι ένα πάτημα για να σε χαρακτηρίζουν ως ανώμαλη, άρρωστη κ.λπ.

Θα ήθελα ο κόσμος να γνωρίζει ότι στην ουσία ένα τρανς άτομο είχε την περίσταση να γεννηθεί με άλλες ορμόνες, που διαμόρφωσαν το σώμα του έτσι, και αποφάσισε να διορθώσει αυτήν την κατάσταση. Αποφασίζει να πάρει τις ορμόνες που αντιστοιχούν στο φύλο που επιθυμεί για να εκφράσει αυτό το οποίο νιώθει.

* Τι είναι εκείνο που κάνει έναν άνθρωπο γυναίκα ή άνδρα;

Δεν είναι το πέος, δεν είναι το αιδοίο. Είναι τα στερεότυπα. Στην τελική είμαστε άνθρωποι και τα στερεότυπα συνιστούν αυτό που λέμε φύλο. Άμα όλοι οι άνθρωποι του κόσμου ξεγυμνωθούν και δούμε τα σώματά τους, θα παρατηρήσουμε 7,5 δισ. φύλα. Γιατί κάθε σώμα έχει τη δική του έκφανση και έκφραση. Άρα αγκαλιάζουμε τη μοναδικότητά μας και αποδεχόμενοι/ες τα σώματά μας αποδεχόμαστε και τις υπόλοιπες μοναδικότητες και τα σώματα των άλλων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)