to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 06.06.2016

Διεθνή

Περού: Προβάδισμα του Κουτσίνσκι έναντι της Φουχιμόρι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Το πρώην στέλεχος της Ουόλ Στριτ Πάμπλο Κουτσίνσκι συγκεντρώνει σήμερα το 50,32% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Περού, ενώ η Κέικο Φουχιμόρι το 49,68%, με καταμετρημένο το 92,6% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική υπηρεσία ONPE.


Σε σύγκριση με την προηγούμενη καταμέτρηση, το προβάδισμα του Κουτσίνσκι επί της Φουχιμόρι, κόρης ενός πρώην προέδρου ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, έχει ελαφρώς μειωθεί. Εκπρόσωποι της ONPE κάλεσαν τους Περουβιανούς να αναμείνουν "με ηρεμία και σύνεση" την τελική καταμέτρηση.

Η Φουχιμόρι ήταν για καιρό το φαβορί, όμως η υποστήριξη προς το πρόσωπό της μειώθηκε τις τελευταίες ημέες της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι Περουβιανοί φάνηκε να συνυπολογίζουν την κληρονομιά του πατέρα της, του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, καθώς και νέα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονταν στενοί σύμβουλοί της.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αυτών, που φαίνεται ότι είναι οι πιο αμφίρροπες που έχουν διεξαχθεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες στο Περού, αναμένονται αργότερα σήμερα.

Ο Κουτσίνσκι, ένας 77χρονος πρώην πρωθυπουργός, επενδυτής και οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εμφανίσθηκε ως ένας έντιμος και έμπειρος ηγέτης που θα πατάξει τη διαφθορά, θα εξασφαλίσει ότι κάθε πόλη στο Περού υδροδοτείται και διαθέτει τρεχούμενο νερό και θα αναβιώσει την οικονομική ανάπτυξη που έχει επιβραδυνθεί λόγω των χαμηλότερων τιμών των μεταλλευτικών εξαγωγών του Περού.

Δεκάξι χρόνια μετά την παραίτηση του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος είχε διαφύγει τότε από τη δικαιοσύνη, το Περού έδειξε στις εκλογές πόσο βαθιά διχασμένο παραμένει αναφορικά με την κληρονομιά του.

Αν και η ψήφος είναι υποχρεωτική στο Περού υπό την απειλή προστίμου, 17,5% των ψηφοφόρων απείχαν. Στη χώρα αυτή των 31 εκατ. κατοίκων, μόνο 100.000 ψήφους χωρίζουν τους υποψηφίους.

"Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να ανακηρυχθεί κάποιος νικητής", σχολίασε ο αναλυτής Άνταμ Κόλινς του γραφείου Capital Economics. "Μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής υπέρ της κυρίας Φουχιμόρι δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Οι δύο υποψήφιοι παραμένουν επίσης επιφυλακτικοί. Τα οριστικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν ποιος θα διαδεχθεί τον αριστερό πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα, αναμένονται απόψε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)