to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:58 | 27.01.2023

Διεθνή

Περού: Επίσπευση των εκλογών εντός του 2023 ζητά από τη Βουλή η Μπολουάρτε

Αντιμέτωπη με το κύμα των διαδηλώσεων και τη βία, η πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία επίσπευσης των προεδρικών εκλογών για το Δεκέμβριο του 2023


Σε μια προσπάθεια να βγάλει το Περού από την απίστευτη κρίση και τη βία στην οποία έχει βυθιστεί τις τελευταίες 50 ημέρες, η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε πρότεινε στο Κογκρέσο την Παρασκευή να προκηρυχθούν εκλογές φέτος. Οι φουτζιμοριστές της Fuerza Popular υποστηρίζουν τέτοιες πρόωρες εκλογές.

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, μαζί με την παραίτηση της Μπολουάρτε και το κλείσιμο του Κογκρέσου.

«Υποβάλλουμε αυτό το νομοσχέδιο στους υπουργούς ώστε να προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο του 2023», ανέφερε η ίδια η Μπολουάρτε, που ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος μετά την καθαίρεση, στις αρχές Δεκεμβρίου, του εκλεγμένου προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ένα γεγονός που πυροδότησε βίαιες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 46 άνθρωποι.

Όταν ανέλαβε τα νέα καθήκοντά της η Μπολουάρτε, προβλεπόταν η διεξαγωγή εκλογών το 2026, δηλαδή όταν θα έληγε η θητεία του προκατόχου της. Όμως για να κατευνάσει τα πνεύματα, η Μπολουάρτε πρότεινε να επισπευσθούν οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, για τον Απρίλιο του 2024. Το σχετικό νομοσχέδιο επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο, όμως όπως παραδέχτηκε και η ίδια σήμερα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και «υπάρχουν περισσότερα οδοφράγματα και βία».

Ο στρατός έλαβε διαταγή να διαλύσει τα οδοφράγματα

Αυτό συνέβη καθώς η Λίμα γνώρισε άλλη μια ημέρα συγκρούσεων και η κυβέρνηση διέταξε τον στρατό και την αστυνομία να εκκενώσουν δεκάδες οδοφράγματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στρατιωτικά και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ήδη φτάσει στο διαμέρισμα Puno, στα σύνορα με τη Βολιβία, για να διαλύσουν τα οδοφράγματα. Αλλά οι διαδηλωτές λένε ότι δεν θα υποχωρήσουν.

«Ακόμα κι αν πεθάνουμε από την πείνα, θέλουμε να διώξουμε αυτή την κυρία (την πρόεδρο Μπολουάρτε), ό,τι κι αν γίνει», λέει ένας διαδηλωτής.

Ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων λόγω του κλεισίματος δρόμων 

Έλλειψη καυσίμων έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη λόγω των αποκλεισμών. Στο Κούσκο, οι άνθρωποι κάνουν ουρά για να πάρουν βενζίνη. Υπάρχει επίσης έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Το άλλο πρόσωπο της κρίσης στο Περού είναι οι δεκάδες άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις του νόμου και της τάξης. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγενείς των θυμάτων ζητούν «δικαιοσύνη» για αυτό που αποκαλούν «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

«Αντιμετωπίζουμε επίπεδα καταστολής που δεν έχουν προηγούμενο στην περουβιανή δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή, 57 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η Ντίνα Μπολουάρτε, και από αυτούς οι 46 είναι εξωδικαστικές εκτελέσεις», λέει ο Μαρ Πέρες, δικηγόρος των θυμάτων των διαδηλώσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)