to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:08 | 22.12.2017

Διεθνή

Περού: Απέφυγε την καθαίρεσή του από το Κογκρέσο ο πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι

Ο πρόεδρος του Περού, ο κεντροδεξιός Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, κατάφερε να αποφύγει την καθαίρεσή του


Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ανέτρεψε τα προγνωστικά των περισσότερων και κατάφερε να αποφύγει την καθαίρεσή του, αφού στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κογκρέσο, η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείτο για να παυθεί λόγω «ηθικής ανικανότητας», μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η αποκάλυψη των πληρωμών που είχε κάνει η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ σε εταιρείες που συνδέονταν με τον ίδιο.

«Το αίτημα καθαίρεσης (του προέδρου) λόγω ηθικής ανικανότητας απορρίπτεται», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Λουίς Γκαλαρέτα μετά την ψηφοφορία, κατά την οποία 79 μέλη του σώματος τάχθηκαν υπέρ, 19 κατά, 21 απείχαν και 10 απουσίασαν. Η αντιπολίτευση χρειαζόταν ακόμη οκτώ ψήφους για να φθάσει στις 87 που απαιτούνταν για να παυθεί ο 79χρονος Κουτσίνσκι, άλλοτε ανώτατο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ.

Ο Κουτσίνσκι, που ήδη είχε καταγγείλει μια απόπειρα «πραξικοπήματος» εναντίον του την Τετάρτη, επέμεινε κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο στην ίδια γραμμή, καλώντας τα μέλη του κοινοβουλίου να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να αποκρούσουν μια προσπάθεια εκτροπής από μέρους της Λαϊκής Δύναμης, του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης υπό την Κέικο Φουχιμόρι, την κόρη του άλλοτε προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Ο Κουτσίνσκι θα παραμείνει στην προεδρία χάρη σε αυτές τις 19 ψήφους κατά, τις 21 αποχές και τις 10 απουσίες. Στην ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεσή του την περασμένη εβδομάδα είχαν ταχθεί υπέρ 93 μέλη του Κογκρέσου, πράγμα που είχε ωθήσει τους περισσότερους αναλυτές να θεωρήσουν την παύση του περίπου τετελεσμένο γεγονός, όμως τις τελευταίες ημέρες ο κεντροδεξιός πρόεδρος αποδύθηκε σε μια εντατική προσπάθεια να πείσει τους κοινοβουλευτικούς, ή τουλάχιστον κάποιους, να αλλάξουν στάση και εκ του αποτελέσματος το πέτυχε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Περού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)