to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 05.05.2020

Πολιτική

Μόνη της στο περιβαλλοντικό έγκλημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Υπερψηφίστηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο-περιβαλλοντικό έγκλημα μετά από ονομαστική ψηφοφορία - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Παρέμβαση Μητσοτάκη με ειρωνείες για την προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο - «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και της διαδικασίας-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων», είπε ο Αλ. Τσίπρας


Ψηφίστηκε την Τρίτη 5/5 κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο. Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του. Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.

Στη σημερινή συνεδρίαση επέλεξε να παρέμβει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  βάζοντας έτσι «τη σφραγίδα του στο περιβαλλοντικό έγκλημα» όπως σχολίασε αμέσως μετά ο Σωκράτης Φάμελλος. - διαβάστε αναλυτικά αμέσως παρακάτω.

Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα νομιμοποιήσει τις αντικοινοβουλευτικές πρακτικές που υιοθετεί η κυβερνητική πλειοψηφία με πρόφαση την πανδημία.

«Έχω την αίσθηση ότι απ' την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση να κανονικοποιηθεί μια κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, και υπογράμμισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό.

Κατά τη διάρκεια της συζλητησης στην Ολομέλεια του νομοχεδίου για την περιβαλλοντική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το θέμα της λειτουργίας δεν είναι δευτερεύον και τόνισε ότι, πέραν του γεγονός ότι έως τώρα νομοθετούσε με ΠΝΠ στο όνομα της έκτακτης ανάγκης και για θέματα πέραν της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει 26 νομοθετικά σχέδια τους επόμενους τρεις μήνες, όμως δεν μπορεί να προωθηθούν μέσα από μια διαδικασία που η Βουλή θα υπολειτουργεί, όπου θα υπάρχουν περιορισμοί. Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για το θέμα της επιστολικής ψήφου. «Δεν μπορεί η Βουλή όταν τίθεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ψηφίζει δια της επιστολής ψήφου», δεν μπορεί να αναθέτουν στους γραμματείς των Κ.Ο. την ψήφο συνείδησης που το Σύνταγμα ορίζει ότι αυτοπρόσωπα πρέπει να τη δώσει ο βουλευτής.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο έξω από το Βουλή. «Για τη συγκέντρωση των εκπροσώπων των φορέων των οικολογικών οργανώσεων και ΜΚΟ, ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος ότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. Όταν ο ίδιος κάλεσε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο και του ζήτησε να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό που έκανε συναυλία και καλούσε τα τηλεοπτικά συνεργεία για να απαθανατίσουν τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραξαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν» σχολίασε. «Τον πείραξαν τώρα μην τυχόν και χαλάσει η ωραία σούπα της "ομοφωνίας", αξίας 20 εκατ.» προσέθεσε, ενώ ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τα ΜΜΕ» «η κοινωνία δεν τον λιβανίζει, αλλά βρίσκεται έναντι πρωτοφανούς κατάστασης».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε τη κάθετη διαφωνία του κόμματος του με την επιστολική ψήφο, κάνοντας λόγο για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, ενώ αντιρρήσεις για τη διαδικασία εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Το βίντεο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:

Απορρυθμίζεται το προστατευτικό πλαίσιο για το περιβάλλον

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: Ο όρος “σκούπα” ταιριάζει πολύ εδώ, διότι επιχειρείτε “να καθαρίσετε” τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.

Η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση  πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία.  Καθώς οι εισηγητές του κόμματος μας έχουν αποδομήσει άρθρο-άρθρο το σχέδιό σας, θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένα σημεία και διατάξεις, που καταδεικνύουν νομίζω καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και την βιωσιμότητα.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων». Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η πρόταση απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου, οδηγεί στην επί της ουσίας κατάργησή της, καταστρατηγώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η εμμονή της κυβέρνησης να συνδέει "την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα".

"Επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες, δημιουργείτε συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές. Οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν."

"¨Οσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Όχι για την επιχειρηματικότητα της αραχτής."

Το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο

"Το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο προς υπέρβαση" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τις περιοχές Natura ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως με το νομοσχέδιό σας καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ),  ένα δοκιμασμένο εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. Το αντικαθιστάτε με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

"Το νέο σύστημα διοίκησης δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές. Θέτετε έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές."

"Σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός περιοχών δικτύου Natura, περνάμε από ένα καθεστώς όπου το κράτος ήταν ο εγγυητής της περιβαλλοντικής προστασίας, σε ένα καθεστώς όπου εν δυνάμει επιτρέπονται όλα και παντού".

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με αναφορά στα θύματα της Marfin, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θλιβερό συμβάν, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή σήμερα Τρίτη 5/5 ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια, μιλώντας επί του θέματος της συνεδρίασης, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι «αδικαιολόγητη» η κριτική που γίνεται. «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος» είπε και μίλησε για «υπερ-ρύθμιση» με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς  «βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών». Σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η «φοβική γραφειοκρατία». Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται «τα στάδια για εξέταση και χρόνοι για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών να εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», απαντώντας στην αντιπολίτευση την κάλεσε «να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων». 

Μεταξύ άλλων είπε ότι «οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία», ότι θα υπάρξει «ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες». Είπε δε ακόμη πως οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό, και «γι' αυτό δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».

Ειρωνείες Μητσοτάκη για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, απάντηση Φάμελλου

Ιδιαίτερα ειρωνικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προς τη χθεσινή (Δευτέρα), μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω από τη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο, αναφερόμενος σε ανικανότητα να κρατηθούν έστω και οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των διαδηλωτών., προκειμένου να την απαξιώσει. 

Απαντώντας στις αιχμές του πρωθυπουργού για τη χθεσινή κινητοποίηση, ο Σ. Φάμελλος αντέτεινε ότι στις κινητοποιήσεις που γίνονται από τους πολίτες, βεβαίως και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από όλους, αλλά, όπως είπε, πρέπει να τηρούνται με όρους συνέπειας και ισοτιμίας σε όλους τους χώρους, όπως και για τα «πανηγύρια» έξω από το Μαξίμου.

Διαβάστε αναλυτικά:  Ο Μητσοτάκης έβαλε «οικολογικό πρόσημο» στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο (βίντεο)

Σ. Φάμελλος: Περιβαλλοντικό έγκλημα

Ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι με το σημερινό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα», εναντίον του οποίου έχουν ταχθεί όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ παραβιάζει πλήθος αποφάσεων του ΣτΕ.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή για να βάλει τη σφραγίδα του και να αναλάβει τη μαύρη παλιά περιβαλλοντική πολιτική του, αντί της πράσινης ανάπτυξης», σημείωσε, ενώ τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να μην πει τίποτα για το ξεπούλημα δημόσιων αγαθών, όπως ο ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, ο Σ. Φάμελλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κόμματός του, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έπιασε όλους τους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2020, για τους οποίους σήμερα πανηγυρίζει η ΝΔ».

Ακόμα, χαρακτήρισε «ψέματα τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το τι ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, σε περιοχές Natura», και τόνισε ότι «είναι επικίνδυνη η πολιτική της ΝΔ που οδηγεί στην αποδόμηση του κράτους και του περιβάλλοντος, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Σήμερα, θα ψηφίσετε με αυτό το νομοσχέδιο, την παραβίαση του Συντάγματος και των αποφάσεων του ΣτΕ. Επιχειρείτε, με τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα εγκληματικό οικολογικό πραξικόπημα εναντίον του οποίου είναι όλη η περιβαλλοντική κοινότητα που ζητά την απόσυρσή του. Είναι επιτακτική συνταγματική ανάγκη να το αποσύρετε. Μην αφήνετε άλλα παράθυρα του μαύρου πε περιβαλλοντικού παρελθόντος σας. Πάμε μαζί για ένα πράσινο παράθυρο», κατέληξε ο κ. Φάμελλος (Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ)

Αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο, μέσω φαστ τρακ διαδικασίας, η κυβέρνηση αλλάζει τη νομοθεσία σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση της διαβούλευσης, μέσω αύξησης της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και σταδίων που δε μπορεί να γνωμοδοτήσει μια δημόσια αρχή ή το κοινό, με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της ΕΠΕ, ερχόμενη, έτσι σε αντίθεση με την Οδηγία 2011/92/ΕΚ (άρθρα 6, 11), με το άρθρο 191 της Συνθήκης ΕΕ και με τη Σύμβαση Αάρχους (άρθ. 6 παρ. 10).

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την λογική της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ αναφορικά με την εξαίρεση από την διαδικασία ΕΠΕ κατηγοριών έργων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Παράλληλα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, δίνεται μισθός 8.314 ευρώ τον μήνα στα golden boys της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων!

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ασκώντας έντονη κριτική και κάνοντας λόγο για επικίνδυνες, αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές διατάξεις.

Την ίδια στιγμή, έξω από τη Βουλή (αλλά και σε άλλες πόλεις), κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα οι σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία και χιλιάδες πολίτες.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρώτη νίκη η απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 99 για το κέντρο της Αθήνας

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ

Παράλληλα, την έντονη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις σοβαρές διαφωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ για το περιβάλλον είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των φορέων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα 4/5.

Εστίασε την κριτική του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που:

- Τροποποιούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την αδειοδότηση των ΑΠΕ

- Καταργούν τους Φορείς του δικτύου Natura 2000, την αποκεντρωμένη και συμμετοχική δομή των φορέων φυσικού περιβάλλοντος,

- Απελευθερώνουν τις χωροθετήσεις και τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές,

- Οπισθοδρομούν από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων

- Αποδομούν τις λειτουργίες των δασικών υπηρεσιών,

- Αφαιρούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ

Αλ. Χαρίτσης: Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα

«Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε από την πλευρά του το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης με δήλωσή του. «Οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών» επισήμανε μεταξύ άλλων.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Βούτσης: Να αποσυρθεί άμεσα το «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο (βίντεο)

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 44 για τη χρήσης γης, το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες, το άρθρο 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και το άρθρο 99 το οποίο αφορά τη χρήση γης για τον δήμο Αθηναίων και είναι το μόνο που αποσύρθηκε γιατί ο υπουργός έκρινε ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.

Τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν».

Όπως σημείωσαν, με τις νέες διατάξεις παραβιάζονται τα δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το άρθρο 72 για την διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και πέρα από κάθε επιταγή της δημοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι «κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να μετατρέψει αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων πολιτικών στόχων και οικονομικών συμφερόντων». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει βρει ευκαιρία να «εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και συνολικά της δημόσιας ζωής». Σημείωσε ότι ενδεικτικά της αντίληψης και των πρακτικών διακυβέρνησης της ΝΔ είναι «τα δώρα των 20 εκατομμυρίων σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από το ΚΚΕ

Παράλληλα, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας τα εξής:

Τα ζητήματα που τίθενται στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που καταθέσαμε τα οποία θα διεκδικήσουμε να συζητηθούν και να ψηφιστούν με βάση τον κανονισμό της Βουλής, μετά τη συζήτηση, και όχι με βάση οποιαδήποτε αυθαίρετη απόφαση του Προεδρείου, περιλαμβάνουν τα άρθρα 44, 48, 92 και 99.

Υποχρεούμαι να θέσω για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης υπόψη όλου του Κοινοβουλίου ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα έπρεπε να αφορά και τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ν/σ.

Διότι παραβιάζεται και το άρθρο 72 του Συντάγματος όσον αφορά τη συζήτηση στην Ολομέλεια με πλήρη σύνθεση με όλα τα δικαιώματα των βουλευτών, για ένα ζήτημα το οποίο αφορά ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα όπως είναι το περιβάλλον. Υπάρχει σχετική νομολογία για το άρθρο 24 και δεν αμφισβητείται ότι ζητήματα δικαιωμάτων συζητούνται εν συνόλω στην Ολομέλεια και όχι με περιορισμένη σύνθεση.

Τα νομοσχέδια που αφορούν ή επηρεάζουν την προστασία και άσκηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων εισάγονται για ψήφιση στην Ολομέλεια και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πληθώρα διατάξεων που επηρεάζουν και τροποποιούν την περιβαλλοντική νομοθεσία εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των προστατευόμενων περιοχών, εις βάρος των δασών, άρα υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα και ως προς το άρθρο 72 του Συντάγματος. Δεν τίθεται τυπικά, αλλά ουσιαστικά, πρέπει να κατατεθεί στη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τηρεί κάθε λέξη του Συντάγματος.

Η λειτουργία της Βουλής όμως εν μέσω πανδημίας και εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί στο σύνολο του πολιτικού και κοινωνικού βίου δεν επιτρέπει και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τους βουλευτές εντός της Βουλής και δεν θεωρούμε ότι παρέχει τα εχέγγυα για τη συζήτηση του νομοσχεδίου όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Υπάρχει έλλειμμα νομιμότητας στη συζήτηση ως προς τη μη τήρηση κανόνων καλής νομοθέτησης, που θέσαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αυτό συγκεκριμένα αφορά τη μη εφαρμογή του νόμου 4622 του επιτελικού κράτους. Δεν εφαρμόζεται ούτε το άρθρο 58, ούτε οι ορισμοί του άρθρου 61 διότι δεν έχει συνεδριάσει η επιτροπή και δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή για την αξιολόγηση του νομοθετικού έργου, άρα δεν υπάρχει η διαμόρφωση αρχών και μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου κοινοβουλευτικού έργου, κάτι που αφορά επί της ουσίας την κυβέρνηση, αλλά αφορά και το Προεδρείο της Βουλής.

Ρωτούμε, λοιπόν, για ποιο λόγο παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου περί επιτελικού κράτους, για ποιον λόγο δεν υπάρχει έκθεση αξιολόγησης και για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε η διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων κάτι που υποχρεώνει ο νόμος του επιτελικού κράτους. Εκ τούτου, οι βουλευτές δεν γνωρίζουν πολλά ζητήματα που αφορούν τη συνταγματικότητα, τη συμβατότητα με το δίκαιο της Ε.Ε με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όσον αφορά τα ζητήματα της ουσίας και τα οποία εγγράφονται στην αίτησή μας:

Άρθρο 44

Το άρθρο 44 που τροποποιεί όλο το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης το 59/2018. Και αυτό γιατί το άρθρο 24 του Συντάγματος ξεκάθαρα ορίζει ότι οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Και αυτό δεν το λέει μόνο το Σύνταγμα, υπάρχει νομολογία του ΣτΕ και στην ολομέλειά του που λέει ότι οι τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται με τους κανόνες της επιστήμης, κάτι που δεσμεύει όλα τα κρατικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του νομοθέτη.

Αιτιολογία που παρατίθεται μόνο στην αιτιολογική έκθεση όπως λέει η απόφαση 123/2007 δεν αποτελεί επαρκή τεκμηρίωση. Άρα, ούτε η ελλιπής κατά την άποψή μας, περιγραφή της αιτιολογικής δεν καλύπτει αυτό το μεγάλο έλλειμμα.

Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αντίκειται στο 24 διότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή, οι τεχνικές επιλογές και οι σταθμίσεις της χωροταξικής διαμόρφωσης και του πολεοδομικού σχεδιασμού να ακολουθούν τους κανόνες επεξεργασιών της επιστήμης.

Άρθρο 48

Σχετικά με το Άρθρο 48 οφείλουμε να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο άρθρο είναι ιδιαίτερα κομβικό και είναι αμέλεια και υποτίμηση του ρόλου του υπουργού, να μην το έχει προσέξει.

Το Άρθρο 48 που τροποποιεί τον τρόπο ανάρτησης των δασικών χαρτών, έχει τα εξής θέματα, που έχουν διατυπωθεί στην επιτροπή

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική τροποποίηση των κυρωμένων, με νέο νόμο, με νέες προδιαγραφές, με την εξαίρεση επί του δασικού αρχείου των αρχείων του υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης που νομιμοποιούν μη νόμιμες πράξεις σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που τώρα με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται, υποτιμώντας και το θεσμό του Ανώτατου Δικαστηρίου

Προκύπτει λοιπόν το εξής ζήτημα, εφόσον ο νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και τη σύνταξη δασολογίου που είναι υποχρέωση του κράτους, ο συνταγματικός νομοθέτης ζήτησε δασολόγιο ενώ στην αντίστοιχη διάταξη ζητάτε να μην αποτυπώνεται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, να εξαιρούνται και να τροποποιηθούν οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες, παρόλη τη νομοθεσία που υπάρχει, για την επικαιροποίηση και ενσωμάτωση πράξεων του Δημοσίου στους δασικούς χάρτες,

Άρα με την προτεινόμενη διάταξη αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι χάρτες και εξαιρούνται περιοχές από την τήρηση του δασολογίου, κάτι πυ δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή να κάνει, αφού υπερβαίνει το Σύνταγμα και δημιουργείται και ένα σοβαρό πρόβλημα χρονοδιαγράμματος αφού δεν θα τηρηθούν οι δύο μήνες που προτείνονται

ενώ σχετικά με την αξιοποίηση του ψηφιακού αρχείου που ζητάτε από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης δεν θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις αλλά με κατ εξαίρεση διατάξεις που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ισοτιμίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αντίκειται μόνο στο άρθρο 24 του Συντάγματος αλλά η αφαίρεση της υποχρέωσης χαρακτηρισμού από περιοχές του αγροτικού χώρου, δημιουργεί δευτερογενώς ζητήματα σχετικά με την ιδιοκτησία και του Δημοσίου και των ιδιωτών.

Άρθρο 92

Σχετικά με το άρθρο 92 σε αυτό υπάρχουν πολλά άρθρα που τακτοποιούν, αδειοδοτούν και νομιμοποιούν δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα της Αττικής ενώ το άρθρο 24 επιβάλλει οι επιλογές και οι σταθμίσεις της χωροταξικής διαμόρφωσης να γίνονται με τους κανόνες της επιστήμης. Εδώ όμως δεν υπάρχει καμία εισήγηση επιστημονικής επιτροπής, καμία μελέτη, κανένα επιστημονικό κείμενο που να δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης χωροταξικών ρυθμίσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρότι οι δραστηριότητες αυτές κατατάσσονται στις οχλούσες και σε αυτές που απαιτείται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Ως εκ τούτου παραβιάζεται το άρθρο 24 διότι προτείνεται να μην τηρούνται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού και νομοθετείται εις βάρος αυτών.

Άρθρο 99

Η ίδια ακριβώς παραβίαση υπάρχει στο άρθρο 99 όπου παραβιάζονται 3 προεδρικά διατάγματα για το κέντρο της Αθήνας χωρίς να υπάρχει επεξεργασία του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας η απαραίτητη διαβούλευση επιστημονικές μελέτες και η γνώμη των αυτοδιοικητικών οργάνων, άρα παραβιάζονται οι κανόνες της χωροταξικής διαμόρφωσης που δεσμεύουν όλα τα κρατικά όργανα

Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε ότι για όλα αυτά που επισημαίνουμε θα υπάρχει πρόβλημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άρα η νομοθέτηση θα έχει σοβαρά προβλήματα όπως και η εξυπηρέτηση της κοινωνίας, αν σε αυτό σκοπεύεται γιατί δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι σκοποί σας, οφείλατε να γνωρίζατε τη νομοθεσία.

Εφόσον οι παράγραφοι 7,8, και 9 τροποποιούν ειδικά προεδρικά διατάγματα υπάρχει σοβαρό θέμα και για το άρθρο αυτό, αφού εκτός των άλλων τροποιοιείται ο χαρακτήρας της περιοχής.

Οφείλω σε αυτό το σημείο να καταθέσω τη γνώμη της επιστημονικής υπηρεσίας και τα προηγούμενα ήταν αποσπάσματα της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας

Σχετικά με το άρθρο 99 που θέσαμε τα ζητήματα μας για την ευελιξία του χωροταξικού σχεδιασμού και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπέρβαση της συνταγματικής απαίτησης ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού διότι όπως διαπιστώνει δημιουργούνται παραθυράκια με τους όρους ευελιξία και ανάδραση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λόγω όλων των αντισυνταγματικών παραβιάσεων που περιέχει.

Τι προβλέπει αναλυτικά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο:

   - Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura

   - Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

   - Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

   Επίσης:

   - Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.

   - Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.

   - Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.

   - Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.

   - Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.

   - Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.

   - Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

   - Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.

   - Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.

   - Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.

   - Eπεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.

   - Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ

Πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «άστοχες επιλογές της κυβέρνησης που έρχονται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον». «Το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ, περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές των μικρών παραγωγών δημιουργώντας νέες κοινωνικές ανισότητες», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προωθεί ένα μοντέλο αξιοποίησης της παραγωγικής γης για άλλες χρήσεις, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους και τις εξαγωγικές προοπτικές του πρωτογενούς τομέα», όπως είπε. «Χρειάζεται αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας», κατέληξε ο κ. Κατρίνης, ζητώντας ταυτόχρονα παράταση προθεσμίας για τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του «αντιπεριβαλλοντικού και αντιλαϊκού νομοσχεδίου, που έγινε κατά παραγγελία του ΣΕΒ», όπως είπε, ενώ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και ορισμένων άρθρων του. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και των «πράσινων επενδύσεων», που αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, καταλόγισε στη κυβέρνηση «ληστρική συμπεριφορά» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εγκληματικό λάθος που θα καταστρέψει οριστικά το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους».  «Με δόλο, με νομικές ακροβασίες και χωρίς αναστολές, με δεκάδες φωτογραφικές και σκανδαλώδεις διατάξεις ιδρύεται ένα αποικιοκρατικό καθεστώς καταστρέφοντας οριστικά το περιβάλλον ακόμα και για περιοχές Natura», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα.

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προσπέρασε την κριτική ο Χατζηδάκης

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, καταλογίζοντας του υποκρισία, απίστευτη εμπάθεια και κομματικό μένος για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι η κριτική του δομήθηκε πάνω σε σειρά μύθων αλλά αποδείχτηκε ότι είναι άσφαιρα τα πυρά του.

«Αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Η κριτική σας δεν έχει σχέση με όσα γίνονται στην ΕΕ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων για τις αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να κατέβουμε από τα 8 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να εκδοθούν στις 150 μέρες, γιατί δεν μπορεί να είμαστε άπραγοι ούτε να είμαστε η χώρα για την οποία οι επενδυτές σκέφτονται ού μπλέξεις, μετά μάλιστα και τη κρίση από τον κορονοϊό».

«Δεν μπορεί οι δημόσιες υπηρεσίες να κρατούν 8 χρόνια όμηρους τους επενδυτές», συμπλήρωσε. Ο κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων που, όπως τόνισε, «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες ιδιαίτερα σε νατούρα περιοχές».

Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα σειρά Ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, που ορίζει με Προεδρικό διάταγμα και για 15 χρόνια τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία στις οποίες οι άδειες εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, οι ρυθμίσεις για δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα είναι πολύ αυστηρότερες από αυτές που επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, και τόνισε ότι «εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο που υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίδιου μεγέθους με τη χώρα μας».

Στο σημείο αυτό, έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Αντιπολίτευσης» αλλά και «για τυφλό κομματικό πάθος του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη κυβέρνηση το κόμμα που έστειλε στις καλένδες τους δασικούς χάρτες κρατώντας 170.000 αγρότες σε ομηρία λόγω της ακατανόητης ιδεοληψίας του».

«Εμείς διορθώνουμε τα δικά σας λάθη του δικού σας νόμου για τους δασικούς χάρτες και το κλειδί της απόφασης το δίνουμε στο ΣτΕ», σημείωσε.

Έντονη κριτική άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ και για την αντίδραση του για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το θάρρος και το σχέδιο ώστε να δώσει επιτέλους μια ολοκληρωμένη λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες δήμοι.

«Εσείς δημιουργήσατε βουνά προβλημάτων όπως με τα σκουπίδια και εμείς προσπαθούμε να τα λύσουμε. Η κ. Δούρου που σήμερα θα διαδηλώσει άφησε στο σημερινό περιφερειάρχη βουνό προβλημάτων για να τα λύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, μίλησε ακόμα για «εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ψέματα κατά της κυβέρνησης, και να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα», καταθέτοντας ταυτόχρονα σχετική κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες ενώ ακόμα και αν υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις μπορεί το κράτος, για λόγους δημοσίου συμφέροντος να λαμβάνει μέριμνα».

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε και κατέθεσε απόφαση του ΣτΕ, «με την οποία αναφέρεται στις εξορύξεις και λέει ότι δεν απαγορεύονται σε περιοχές νατούρα» ενώ κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο, ότι «επέτρεψε δραστηριότητες και χρήση γης σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές ζώνες».

«Ο Σύριζα, που ως κυβέρνηση, έδωσε οικόπεδα ή επαναδιοδότησε σε όλες σχεδόν τις περιοχές νατούρα της χώρας, δεν μπορεί να μας κουνά σήμερα το δάχτυλο. Έλεος. Η αγωνία σας για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σας τύφλωσε και κάνετε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας παριστάνει τον εισαγγελέα, έχει σειρά καταδικών από την ΕΕ για τις νατούρα περιοχές και τους οικότοπους. Έχει ανοιχτές καταγγελίες για 11 διαφορετικές υποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευρωπαϊκού χαρακτήρα ρυθμίσεις και αυτό αποδεικνύεται ακόμα και για τον πιο κακόπιστο. Κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο. Σήμερα όμως, δεν κρινόμαστε για την αγάπη μας στο περιβάλλον το οποίο όλοι αγαπάμε, αλλά για το έργο μας», τόνισε ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Στη συζήτηση αυτή ήρθατε με πλεόνασμα κραυγών και φανατισμού αλλά θα φύγετε ως αντιπολίτευση των κραυγών και της δημαγωγίας και μιας αντιπολίτευσης που τίποτα δεν αποδείχτηκε παρά μόνο η εμπάθεια της η οποία στρέφεται ολόκληρη εναντίον σας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)