to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:58 | 04.05.2020

Κοινωνία

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα (βίντεο - φωτογραφίες)

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που θα μείνει στην ιστορία ως περιβαλλοντικό έγκλημα συζητείται ζήτησαν πολίτες, οικολογικά κινήματα, συλλογικότητες και φορείς από τις διαδηλώσεις της Δευτέρας σε Αθήνα (μπροστά στη Βουλή) και Θεσσαλονίκη (στον Λευκό Πύργο), καθώς και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας


«Απόσυρέ το»: Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο κορυφώθηκαν  (απόγευμα Δευτέρας) οι σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία και χιλιάδες πολίτες.

Κοινό το μήνυμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου!

(διαδηλωτές παρατάχθηκαν σε σχηματισμό "αλυσίδας" τηρώντας απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους - κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από το Λευκό Πύργο, μέχρι και το άγαλμα το Μ. Αλέξανδρου)

(βίντεο από το Σύνταγμα: Άντυ Κουκλάδα)

Το «παρών» μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση της Αθήνας δίνει η Ανοιχτή Πόλη αλλά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

Οι διαδηλωτές ενώνουν τις φωνές τους ενάντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος:

Το φωτορεπορτάζ του Μάριου Λώλου:

Oι 9 μεγάλες πληγές του σχεδί]ου νόμου:

Μεταξύ άλλων, μέσω του νομοσχεδίου αυτού:

1) Καταργούνται ουσιαστικά οι περιοχές Natura καθώς σε αυτές τις περιοχές ορίζει χρήση γης, επιτρέποντας την επέκταση του αστικού χώρου, με αποτέλεσμα τη διάνοιξη δρόμων και έργων υποδομής, βαριές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, καθώς και την τουριστική και εμπορευματική αξιοποίησή τους.

2) Επίσης, καταργείται η αυτοτέλεια των ανεξάρτητων Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας (ΦΔΠΠ), ελαττώνουν τον αριθμό τους και τους αφαιρούν αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να τους υποβαθμίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων τους περνάει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

3) Προωθείται με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις η μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και ρέματα, κάτι το οποίο είχε απορριφθεί και από το ΣτΕ, ενώ σχεδιάζεται και η ανεξέλεγκτη και άνευ όρων αδειοδότηση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας. Η κίνηση αυτή απέχει από την ανάγκη για δίκαιη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη παραγωγή ενέργειας, ευνοώντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μονομερώς και στοχεύοντας στο να μοιραστεί η παραγωγή ενέργειας την επόμενη μέρα στα χέρια λίγων και ισχυρών. Η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας οφείλει να γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους, δίνοντας προτεραιότητα σε μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις, τα οφέλη των οποίων θα διαχέονται στις περιοχές, έχοντας στο προσκήνιο την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω και της αξιοποίησης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.

4) Θεσμοθετείται η σύνταξη και ο έλεγχος των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες αξιολογητές, υποβαθμίζοντας τη διαδικασία και δημιουργώντας ζητήματα αδιαφάνειας, ενώ παράλληλα μειώνει δραματικά τις προθεσμίες γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας.

5) Απλοποιούνται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

6) Ξεπουλιέται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μεγάλη μάχη είχε καταφέρει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

 κείμενο που λέει "νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ της κυβέρνησης Δευτέρα 04/05, Σύνταγμα (Αθήνα) & Λευκός Πύργος (Θεσ/"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Το μήνυμα του Παρατηρητηρίου-Covid19:
 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)