to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περιβαλλοντική βόμβα στο νομό Θεσσαλονίκης

Έκθετος και πάλι είναι ο σύνδεσμος ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς έρχεται στο φως της δημοσιότητας νέα περιβαλλοντική βόμβα, που αφορά τη χωματερή Δερβανίου. Πρόκειται για μια υπόθεση με οικοομικές προεκτάσεις, δεδομένου ότι ο σύνδεσμος ΟΤΑ φαίνεται να έχει λάβει τεράστια ποσά για την προστασία του περιβάλλοντος από την πρώην χωματερή, χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί τα κονδύλια.


Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για χωματερή που παραμένει κλειστή εδώ και περίπου 30 χρόνια, εξακολουθεί όμως να ρυπαίνει την περιοχή και τον υδροφόρο ορίζοντα, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία των πολιτών και καταστρέφοντας έναν πνεύμονα πρασίνου, σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην “αναπλασμένη” χωματερή Δερβενίου, κατόπιν καταγγελίας διαπιστώθηκαν περιβαλλοντολογικές παραβάσεις με υπευθυνότητα του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι δεν κατασκευάστηκε η δεξαμενή συλλογής των σταγγισμάτων που προέρχονται από την απόθεση στο χώρο των αστικών στέρεων αποβλήτων ούτε αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Όπως μάλιστα προέκυψε ο σύνδεσμος ΟΤΑ απάντησε πως δεν κατασκευάστηκε η δεξαμενή διότι δεν υπήρχε λόγος.

Ο ισχυρισμός αυτός προφανώς δεν στέκει, καθώς σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου είχε υπολογιστεί ημερήσια παραγωγή υγρών αποβλήτων της τάξης των 5m, πολύ πάνω δηλαδή από το επιτρεπτό όριο.

Η αυτοψία όμως των αρμόδιων φορέων αναδεικνύει και μια σειρά μεγαλύτερων παραλήψεων, καθώς ο σύνδεσμος ΟΤΑ φέρεται να κατασκεύασε το “μισό” έργο, επικαλούμενος δυσκολίες που απορρέουν από το γεγονός ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι στο κάτω μέρος της χωματερής, στον πόδα του πρανούς εξέρχεται αγωγός, από τον οποίο υπήρχε συνεχής ροή υγρών, προς το παρακείμενο ρέμα. Από τις χημικές μάλιστα αναλύσεις του δείγματος υγρών που ελήφθη διαπιστώθηκε υπέρβαση ορίων σε όλους τους δείκτες.

Μετά την πίεση των κατοίκων και των οργανώσεων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε να επιβάλλει πρόστιμο στον σύνδεσμο ΟΤΑ, 6000 ευρώ, για παραβάσεις. Το θέμα όμως αποκτά και άλλη διάσταση με δεδομένο ότι στην ίδια περιοχή ο σύνδεσμος ΟΤΑ, υποστηρίζει την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας, διαφημίζοντας μάλιστα το έργο και εντάσσοντας το στο γενικότερο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων. Πλέον δημιουργούνται ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί ο σύνδεσμός ΟΤΑ να διαχειριστεί τέτοιου τύπου έργα.

Πολυδιαφημισμένο έργο

Τα ερωτήματα γίνονται όμως εντονότερα, καθώς ο σύνδεσμος έχει λάβει χρηματοδότηση για το έργο του Δερβενίου, χωρίς τα χρήματα να αξιοποιηθούν. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2006 επί προεδρίας Ζουρνά, εγκαινιάστηκε περιβαλλοντικό πάρκο στην περιοχή, στη θέση της πρώην χωματερής. Το συνολικό έργο στοίχισε 3.500.000 ευρώ, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν στο έργο.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή παραπέμπει σε «περιβαλλοντική βόμβα», καλώντας παράλληλα τις τοπικές Αρχές να επισπεύσουν τα έργα ανάπλασης και καθαρισμού, προκειμένου να δοθεί ένα οριστικό τέλος στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Εισαγγελική παρέμβαση για την εκροή υγρών από την αναπλασμένη χωματερή του Δερβενίου, σε ρέμα της Ευκαρπίας, ζήτησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Μάλιστα ο κ.Θεοδωρόπουλος που ανέδειξε το θέμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει λόγο για διαρκές έγκλημα και ζητά να επιστρέψουν τα χρήματα οι υπεύθυνοι, ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα οι κάτοικοι.


Πηγή: Ο Δρόμος


καταγγελία δερβένι 1


καταγγελία δερβένι 2

καταγγελία δερβένι 3




Φωτογραφίες:

χωματερι δερβενι 1



χωματερι δερβενι 2



χωματερι δερβενι 3





Πηγή:   alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)