to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 16.07.2012

Κοινωνία

Περιβαλλοντικά οφέλη από τις δράσεις του Δικτύου Ανταλλαγών Χανίων

Η αλληλεγγύη και οι πρακτικές στα οποία βασίζεται το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων φαίνεται ότι δεν έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι οποίοι ικανοποιούν καθημερινές ανάγκες χωρίς τη διαμεσολάβηση χρήματος, αλλά και στο περιβάλλον.


Κι αυτό διότι, όπως τονίζουν ειδικοί, πρακτικές όπως η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, η ανακύκλωση αλλά και η από κοινού μετακίνηση των μελών του Δικτύου περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα! 
Η ωκεανογράφος με εξειδίκευση στην κλιματική αλλαγή και συνεργάτις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Δρ. Βάλια Αυγουστίδη, στο περιθώριο του χθεσινού παζαριού ανταλλαγής προϊόντων που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων, αναφέρθηκε στην αξία του παραδείγματος του Δικτύου Ανταλλαγών σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που κομίζει ο τρόπος λειτουργίας του Δικτύου. 
«Παρατηρώντας τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου Ανταλλαγής Χανίων, αυτού που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ως "εναλλακτική" συμπεριφορά, διαπιστώνουμε τις θετικές επιδράσεις που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες στον τομέα του περιβάλλοντος. Κι αυτό διότι ο κόσμος που συμμετέχει σε αυτές τις πρωτοβουλίες συνειδητά ή άθελά του αναπτύσσει μια συμπεριφορά που είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον», σημείωσε η κα Αυγουστίδη και πρόσθεσε ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες πρακτικές που ακολουθούν τα μέλη του Δικτύου: «Για παράδειγμα βλέπουμε την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων οι οποίες μειώνουν αυτόματα την κατανάλωση ενέργειας, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η διαχείριση του ζητήματος των μετακινήσεων που γίνεται συλλογικά κατόπιν συνεννόησης. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το "ανθρακικό αποτύπωμα" του κάθε ατόμου ξεχωριστά όπως και συνολικά της κοινότητας». 
Η κα Αυγουστίδη διευκρίνισε ότι ως ανθρακικό αποτύπωμα ορίζεται η κατανάλωση ενέργειας μεταφρασμένη σε μονάδες διοξειδίου του άνθρακα. «Διοξείδιο του άνθρακα παράγει βέβαια κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ακόμα και η αναπνοή μας.
Απλώς από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, λόγω της έντονης ανάπτυξης της βιομηχανίας και της καύσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης κ.λπ.) απελευθερώνονται ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με συνέπεια να έχουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου», εξήγησε η κα Αυγουστίδη και πρόσθεσε ότι σε αυτή την αρνητική τροπή συνέβαλε αποφασιστικά το μοντέλο της υπερκατανάλωσης που γεννήθηκε μέσα από τη βιομηχανοποίηση της παραγωγής.   «Αυτό θα λέγαμε ότι είναι και μια από τις θετικές επιπτώσεις της κρίσης αφού η κοινωνία έχει αναγκαστεί να καταναλώνει λιγότερο αλλά και η αγοραστική συμπεριφορά του δυτικού κόσμου έχει αλλάξει.
Η προηγούμενη κατάσταση ήταν σίγουρα πολύ επιβαρρυντική για το περιβάλλον με τον έντονο υπερκαταναλωτισμό που υπήρχε, ο οποίος βασιζόταν στη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.
Γι’ αυτό και δράσεις όπως αυτή του Δικτύου περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και προϊόντων που με τη σειρά τους μεταφράζονται πάλι σε κατανάλωση ενέργειας», υπογράμμισε η κα Αυγουστίδη και τόνισε ότι οι κοινοτικές πρακτικές που ακολουθεί το Δίκτυο δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν απλώς ως ένα αντίδοτο στην κρίση αλλά να αποτελέσουν "μπούσουλα" για τις ανθρώπινες κοινωνίες ακόμα και όταν η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία θα αποτελεί παρελθόν.  
«Τέτοια μοντέλα θα πρέπει να παραμείνουν ακόμα και αν περάσει η κρίση.
Παλαιότερα οι ανθρώπινες κοινότητες λειτουργούσαν με αυτό τον τρόπο ενώ ανάλογες πρακτικές συναντάς ακόμα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως και σε αναπτυγμένες στις οποίες όμως τέτοιες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται με την αίσθηση του "εναλλακτικού"», επεσήμανε η συνεργάτις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι εφόσον τα οφέλη από τέτοια μοντέλα συμπεριφοράς γίνουν συνείδηση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερη κλίμακα.  
Αξίζει να σημειώσουμε τέλος ότι τα παραπάνω ζητήματα, όπως και το παράδειγμα του Δικτύου Ανταλλαγών Χανίων, πρόκεται να βρεθούν στο επίκεντρο του επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στα Κύθηρα και το οποίο θα διοργανώσουν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων μπορείτε να βρείτε εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)