to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 23.05.2013

Διεθνή

Περισσότερους από 100 άνδρες έχει χάσει η Χεζμπολάχ στη Συρία

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχασε 104 μαχητές της σε συγκρούσεις στη Συρία μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο πηγή προσκείμενη στην οργάνωση έκανε λόγο για 75 νεκρούς στο ίδιο χρονικό διάστημα.


Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν διαβεβαίωσε ότι «104 μέλη της λιβανικής Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από το φθινόπωρο σε μάχες στις επαρχίες της Δαμασκού και της Χομς». Όπως είπε, οι 46 έχασαν τη ζωή τους μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες στο Κουσέιρ, άλλοι 20 σκοτώθηκαν στις αρχές του μήνα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη αυτή και άλλοι 38 στη Χομς και τη Σαγιέντα Ζεϊνάμπ από τις αρχές του φθινοπώρου του 2012.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στη σιιτική οργάνωση υποστήριξε ότι «έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές ενώ άλλοι 18 υπέκυψαν στα τραύματά τους αφότου η Χεζμπολάχ άρχισε να συμμετέχει στον πόλεμο της Συρίας».

Η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί εδώ και αρκετούς μήνες στις ανηλεείς συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των Σύρων ανταρτών. Ο βασικός στόχος της ήταν να υπερασπιστεί τα 13 συριακά χωριά στη μεθόριο με το Λίβανο όπου κατοικούν Λιβανέζοι σιίτες αλλά και το μαυσωλείο της Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, της εγγονής του Μωάμεθ, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος για τους σιίτες.

Επίλεκτες δυνάμεις του κινήματος, μαζί με τον συριακό στρατό, περικύκλωσαν στη συνέχεια το Κουσέιρ και από την Κυριακή εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη αυτή.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρχικά η Χεζμπολάχ διέψευδε τη συμμετοχή της στις συγκρούσεις και έθαβε κρυφά τους νεκρούς της, αλλά δεν κρύβει πλέον τους «μάρτυρές» της, αφότου ο ηγέτης της, ο Χασάν Νασράλα, απέτισε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν στις μάχες, στις 30 Απριλίου.

«Η Συρία διαθέτει αληθινούς φίλους στην περιοχή, που δεν θα επιτρέψουν να πέσει αυτή η χώρα στα χέρια των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή των τακφίρι» (σ.σ. των εξτρεμιστών σουνιτών), τόνισε ο Νασράλα σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το Αλ Μάναρ, το τηλεοπτικό κανάλι του κινήματος.

Πηγή: real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)