to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 05.07.2018

Διεθνή

Περισσότεροι από 800.000 Αιθίοπες έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στο νότιο τμήμα της χώρας από τον Ιούνιο

Οι βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται στη νότια Αιθιοπία από τον Ιούνιο έχουν αναγκάσει περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν ανάγκη από τρόφιμα και άλλη βοήθεια, ανέφερε έκθεση του ΟΗΕ και της κυβέρνησης της χώρας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.


Η διαεθνοτική βία ξέσπασε τον Απρίλιο περίπου 400 χιλιόμετρα νότιας της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα και συνολικά περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εκτοπιστούν εσωτερικά, σύμφωνα με την έκθεση η οποία δεν έκανε καμία αναφορά σε απώλειες.

«Η βία κατά μήκος των συνοριακών περιοχών Γκεντέο και Δυτικό Γκούζι από τις αρχές Ιουνίου (…) έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό πάνω από 642.152 ανθρώπων στην περιοχή Γκεντέο (…) και 176.098 στην περιοχή Δυτικό Γκούζι της επαρχίας Ορόμια», τονίζεται στην έκθεση.

Οι φύλαρχοι είχαν καλέσει τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το πρώτο ξέσπασμα βίας τον Απρίλιο, όμως πολλοί αναγκάστηκαν να ξαναφύγουν τον Ιούνιο.

«Η κατάσταση ασφαλείας είναι δύσκολη παρά την ανάπτυξη του στρατού της Αιθιοπίας στην περιοχή, με αναφορές για τη συστηματική καταστροφή σπιτιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και υποδομών», σημειώνεται στην έκθεση.

Στην Αιθιοπία, με συνολικό πληθυσμό 100 εκατομμύριων ανθρώπων, ζουν διάφορες φυλές, ενώ η λαϊκή αγανάκτηση πυροδότησε διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν τον Φεβρουάριο.

Ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ανέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο και έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταγγελίες περί περιθωριοποίησης πολλών εθνοτικών ομάδων, περιλαμβανομένης της δικής του.

Διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Ιουνίου, όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά μια εκτίμηση καθώς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)