to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 04.02.2016

Διεθνή

Περισσότεροι από 260.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου

Περισσότεροι από 260.000 νεκροί, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ξεριζωμένο και μια χώρα κατεστραμμένη: η εξέγερση στη Συρία που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ έχει μετατραπεί σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, έχει καταμετρήσει 260.758 νεκρούς, στην μεγάλη πλειοψηφία τους μαχητές, σύμφωνα με απολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2015.

Περισσότεροι από 76.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση, η οποία άρχισε με την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων του 2011 κατά του καθεστώτος και εξελίχθηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και ξένες δυνάμεις.

Ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, κυρίως εκείνους στις φυλακές του καθεστώτος και εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ανταρτών και τζιχαντιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2015, σχεδόν 13.000 Σύροι πέθαναν από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος από την αρχή της σύγκρουσης και περισσότεροι από 200.000 κρατούνται.

Συριακή ανθρωπιστική οργάνωση κατήγγειλε στα τέλη Ιανουαρίου τους συνεχείς βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και τις καταστροφικές συνέπειές τους στον πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και σχεδόν 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011.

Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε εξάλλου ότι σχεδόν 40.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους από τις αρχές της εβδομάδας, όταν άρχισε η επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, βορείως του Χαλεπίου.

Οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στην κουρδική πόλη Αφρίν, βορειότερα της περιοχής όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, καθώς και στις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία.

Ορισμένοι βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια, αλλά χιλιάδες είναι άστεγοι, στην ύπαιθρο γύρω από την πόλη Αφρίν, στην περιοχή Αζάζ στα σύνορα με την Τουρκία και στις περιοχές Αταρέμπ και Νταρ Εζάτ, βορειοδυτικά του Χαλεπίου.

Οι εκτοπισμένοι δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία, καθώς το συνοριακό φυλάκιο είναι κλειστό για τους πρόσφυγες.

«Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν επείγουσας βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη της επιχείρησης, οι κυβερνητικές δυνάμεις - με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας - κατάφεραν να αποκόψουν τον βασικό δρόμο εφοδιασμού των ανταρτών μεταξύ της πόλης του Χαλεπίου και της Τουρκίας, απειλώντας τους αντάρτες με καθολική πολιορκία στην πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)