to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:54 | 06.03.2013

Διεθνή

Περισσότεροι από 20 παρατηρητές του ΟΗΕ κρατούνται από Σύρους αντάρτες

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 20 κυανόκρανοι κρατούνται από περίπου 30 ένοπλους μαχητές στα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ και ότι έστειλε μια ομάδα για την επίλυση της κατάστασης. Σφοδρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας.




"Οι παρατηρητές του ΟΗΕ βρισκόντουσαν σε μια τακτική αποστολή εφοδιασμού και τους σταμάτησαν σήμερα κοντά στο Φυλάκιο Παρατήρησης 58, το οποίο υπέστη ζημιά και εκκενώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο έπειτα από σφοδρή μάχη που σημειώθηκε πολύ κοντά σε αυτό, στο Αλ Τζάμλα", αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του στην Νέα Υόρκη.

Με την ανακοίνωσή του αυτή ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε βίντεο στο YouTube που φέρεται ότι δείχνει Σύρους αντάρτες οι οποίοι έχουν κατασχέσει τα οχήματα αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ και κρατούν παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού.

Στο βίντεο ένας άνδρας ο οποίος δηλώνει ότι ανήκει στην ταξιαρχία των "Μαρτύρων του Γιάρμουκ" σημειώνει ότι δεν θα επιτρέψουν στην αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ να συνεχίσει την πορεία της αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν αποσυρθούν από το χωριό Τζάμλα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία έχει επεκταθεί και στην περιοχή των Υψωμάτων του Γκολάν (που είναι κατεχόμενα από το Ισραήλ,  από το 1967, αλλά στα πλαίσια μιας συμφωνίας εκεχειρίας από το 1974 επιτηρούνται από δυνάμεις του ΟΗΕ). Το Ισραήλ προειδοποίησε την Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να αναμένει από αυτό να μείνει "αδρανές" την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία περνάει τα σύνορά της, ενώ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ένοπλες ομάδες ότι υπονομεύουν την ασφάλεια ανάμεσα στα κράτη πολεμώντας στα Υψώματα του Γκολάν.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Το Συμβούλιο Ασφαλείας "καταδίκασε σθεναρά σήμερα τη σύλληψη από ένοπλα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης περισσοτέρων από είκοσι παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών" στα Υψώματα του Γκολάν και "απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους".

Σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου "ζητούν από όλα τα μέρη να συνεργαστούν" με τη Δύναμη Επιτήρησης της Εκεχειρίας στα Υψώματα του Γκολάν (FNUOD), για να διασφαλιστεί η "απόλυτη ασφάλεια" του προσωπικού.

Τη διακήρυξη διάβασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου, το Μάρτιο, μετά από παρέμβαση στο Συμβούλιο του επικεφαλής των Επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης, Ερβέ Λαντσού.

Ο Λαντσού είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για "ένα πολύ σοβαρό περιστατικό" και ότι "διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη". "Όλες μας οι ομάδες έχουν κινητοποιηθεί", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι παρατηρητές που έχουν συλληφθεί είναι Φιλιππινέζοι.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι παρατηρητές πραγματοποιούσαν μια "συνηθισμένη αποστολή ανεφοδιασμού" στο νότιο τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν, όταν συνελήφθησαν, και ότι μια ομάδα της FNUOD μεταβαίνει εκεί.

"Δεν υπήρξε καμία συμπλοκή αλλά οι αντιφρονούντες κατέλαβαν το φορτηγό" που μετέφερε τους παρατηρητές, διευκρίνισε ο Τσούρκιν.

"Πρόκειται για μια λεπτή κατάσταση, γιατί αυτή η διαχωριστική ζώνη δεν ελέγχεται ούτε από το Ισραήλ ούτε τη Συρία", υπογράμμισε.

Επιβεβαίωσε ότι οι Σύροι αντιφρονούντες που εμπλέκονται "είχαν ορισμένες απαιτήσεις που απευθύνονταν στη συριακή κυβέρνηση" χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Στο μεταξύ η ΜΚΟ Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι κάνει έρευνες για την ίδια ομάδα των ανταρτών που συνέλαβε τους 20 κυανοκράνους, σχετικά με την εκτέλεση Σύρων στρατιωτών που είχε αιχμαλωτίσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Πίτερ Μπούκερτ, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ερευνάται η εμπλοκή της ταξιαρχίας των "Μαρτύρων του Γιαρμούκ" σε μια βιντεοσκοπημένη εκτέλεση αιχμαλώτων Σύρων στρατιωτών που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο χθες Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)