to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 29.08.2013

Διεθνή

Περισσότερο χρόνο ζητάει ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον ακόμη τέσσερις μέρες θα χρειαστούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Συρία, ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οργανισμός. Παραμένει αμφίβολο όμως αν το χρονικό περιθώριο θα εξαντληθεί, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία προωθούν ένα ιδιαίτερα επιθετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η απόρριψη του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόσχημα για την έναρξη της επέμβασης.


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζήτησε χθες από τις χώρες της Δύσης, που ήδη έχουν συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα ανοιχτά της Συρίας, να δοθεί χρόνος ώστε οι επιθεωρητές να επαληθεύσουν κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και να υποβάλουν στη συνέχεια το πόρισμά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη, δώστε μια ευκαιρία στη διπλωματία" τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. "Αφήστε τους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες και έπειτα θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά τα στοιχεία και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να αποφασιστούν οι οποιεσδήποτε δράσεις" σημείωσε.

"Άνθρακες" τα ακλόνητα στοιχεία

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου αποκάλυπταν ότι τα ακλόνητα στοιχεία για την "αδιαμφισβήτητη" χρήση χημικών όπλων που επικαλέστηκε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να δικαιολογήσει την επερχόμενη στρατιωτική επέμβαση είναι τουλάχιστον αναξιόπιστα.

Δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός "πανικόβλητου" αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας της Συρίας με τον διοικητή της "μονάδας χημικών όπλων", ο οποίος εμφανίζεται να ζητά εξηγήσεις "για την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο που σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους".

"Οι συνομιλίες αυτές υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι για το γεγονός ότι οι επιθέσεις αποτελούν έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά του καθεστώτος τις επόμενες ημέρες" αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Το δικό του "πόρισμα" εξέδωσε χθες και το ΝΑΤΟ με τον γενικό γραμματέα του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν να δηλώνει πως "μία πλειάδα πηγών" συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) συνεδρίασαν αργά χθες το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη για να εξετάσουν το σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία που υπέβαλε η Βρετανία.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε νωρίτερα με δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, θα πρόκειται για ένα κείμενο που θα καταδικάζει την "επίθεση με χημικά όπλα" που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό και "θα εγκρίνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού", μεταξύ των οποίων και τη χρήση στρατιωτικής βίας, στο πλαίσιο του άρθρου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη συριακή κυβέρνηση και θεωρείται βέβαιο ότι θα μπλοκάρουν οποιοδήποτε ψήφισμα εξουσιοδοτεί τη χρήση στρατιωτικής δράσης.

Αμερικανικές πηγές διαβεβαίωναν πάντως και χθες ότι η Ουάσιγκτον δεν θα κινηθεί μονομερώς και ότι οι όποιες αποφάσεις για επέμβαση θα ληφθούν από κοινού με τους συμμάχους της. "Καμιά στρατιωτική δράση δεν θα είναι μονομερής. Πρέπει να περιλαμβάνει τους διεθνείς συμμάχους μας", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος προς δημοσιογράφους μιλώντας υπό συνθήκες ανωνυμίας.

Αραβικός Σύνδεσμος: Όχι σε επέμβαση χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ

Την προσπάθεια αυτή περιπλέκει ακόμη περισσότερο η στάση του Αραβικού Συνδέσμου, που παρότι κρίνει ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υπογραμμίζει ότι μια στρατιωτική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο λέει ότι στρατιωτική δράση θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας" δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι.

Το Ιράν χαρακτήρισε μια πιθανή επέμβαση στη Συρία ως "καταστροφή" για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ συνέχεια στις ρωσικές αντιδράσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας ότι η επιβολή στρατιωτικής λύσης στη Συρία "θα αποσταθεροποιήσει" τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή.

Ο Λαβρόφ είχε μάλιστα συνάντηση με τον Μπραχιμί ύστερα από την οποία η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι δύο αξιωματούχοι "συμφώνησαν ότι αυτήν την κρίσιμη στιγμή, όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένων και των ξένων παραγόντων, οφείλουν να ενεργήσουν κατά εξαιρετικά υπεύθυνο τρόπο και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος". Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδιδε παράλληλα ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να απομακρύνει το προσωπικό της από τη ναυτική βάση που διαθέτει στην Ταρτούς της Συρίας.

Από πλευράς Συρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φάιζαλ Μοκντάντ κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι βοήθησαν "τρομοκράτες" να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στη Συρία και υποστήριξε ότι οι οργανώσεις τους θα χρησιμοποιήσουν σύντομα τα όπλα αυτά εναντίον της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως παρουσίασε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στοιχεία ότι "ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις" χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε όλους τους τόπους των φερόμενων επιθέσεων.

Με ένα "ηφαίστειο εκδίκησης" εναντίον της συριακής κυβέρνησης και στρατιωτικών στόχων απείλησε, τέλος, μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Το "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" (ISIL) ανακοίνωσε ότι θα τιμωρήσει τη Συρία "για μια σειρά σφαγών" συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από μια συνάντηση εκπροσώπων οκτώ συριακών οργανώσεων.

Πηγή: Avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)