to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περισσότερο Ευρωκοινοβούλιο στο ελληνικό πρόγραμμα θέλουν οι πολίτες

Η εκτίμηση που τρέφουν οι Έλληνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και στον ρόλο του κινείται σε μέτρια επίπεδα, είναι ωστόσο αυξημένη σε σύγκριση με την εκτίμηση που τρέφουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην πανελλαδική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.004 άτομα άνω των 18 και διεξήχθη από τις 26 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες θέλουν το ΕΚ να έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα όπως το προσφυγικό και η επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος, την οποία είχε προτείνει και ο Αλ. Τσίπρας. Αντιθέτως, καταγράφεται η προτίμηση προς το εθνικό κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό, την άμυνα και τον έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών.

Περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΚ

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για ενεργότερη συμμετοχή του ΕΚ στον έλεγχο και την τήρηση της συμφωνίας δανεισμού της χώρας, η αποδοχή φτάνει το 61% (και ανεβαίνει στο 71% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ).

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα "πώς θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και η γνώση των πολιτών για τις δραστηριότητες του ΕΚ", η απάντηση είναι κυρίως πολιτική, με το 68% των ερωτηθέντων να θέλει το ΕΚ να έχει σημαντικότερο ρόλο, ενώ μόλις ένα 20% θέλει το ΕΚ να έχει λιγότερο σημαντικό ρόλο. Σε εκείνους που "εμπιστεύονται" το ΕΚ το ποσοστό φτάνει το 83%.

Ευρωκοινοβούλιο ενισχυμένων αρμοδιοτήτων φαίνεται πως θέλουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αφού τους ζητήθηκε με ενδεικτικό κατάλογο 9 θεμάτων αν θα ήθελαν περισσότερη εμπλοκή του ΕΚ.

Η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των ερωτηθέντων απάντησε πως στο προσφυγικό το ΕΚ θα έπρεπε να έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμφωνία όλων των ψηφοφόρων στην ανάγκη περισσότερων αρμοδιοτήτων του ΕΚ στο προσφυγικό, καθώς σε όλα τα σχετικά ερωτήματα υπέρ τάσσεται ποσοστό μεγαλύτερο του 79%.

Περισσότερες αρμοδιότητες θα έπρεπε να έχει το ΕΚ και στους τομείς: επιχειρηματικότητα (64%), συνθήκες εργασίας (62%), βιομηχανική παραγωγή (61%), γεωργική παραγωγή (54%). To ποσοστό μοιράζεται στην κατηγορία της εξωτερικής πολιτικής (50%), ενώ υπέρ των περισσότερων αρμοδιοτήτων για το ασφαλιστικό τάσσεται ένα 47%, για την άμυνα ένα 45% και για τον έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών 43%.

Περισσότερο Ευρωκοινοβούλιο στο ελληνικό πρόγραμμα θέλουν οι πολίτες

Ταξική ή εθνική η διαίρεση της Ε.Ε.;

Ένας στους δύο (51%) θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ανισότητες οφείλονται κυρίως στις διαφορές μεταξύ χωρών και όχι των κοινωνικών τάξεων (44%). 

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 52% θεωρεί ότι οφείλεται στις διαφορές κρατών και το 43% στις ταξικές διαφορές. Από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τα ποσοστά είναι 58% και 35% αντίστοιχα.

Περί ταυτοτήτων

Ως "Έλληνας" αυτοπροσδιορίζεται το 96% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί το "δημοκράτης" (93%), το "χριστιανός" (83%), το "Ευρωπαίος" (77%), το "προοδευτικός" (76%), το "συντηρητικός" (35%), το "αριστερός" (28%) και το "δεξιός" (26%).

Ενώ ενδιαφέρον έχει να δει κανείς ποιοι χαρακτηρισμοί εκφράζουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερο Ευρωκοινοβούλιο στο ελληνικό πρόγραμμα θέλουν οι πολίτες

Εικόνα και ρόλος του ΕΚ

Σημαντικότατο στοιχείο της έρευνας είναι και η μαζική θεσμική πολιτική αμφισβήτηση όχι μόνο για τα κόμματα, αλλά και για τα Κοινοβούλια, στη λογική του "όλοι ίδιοι είναι", προσέγγιση που όμως δεν είναι αμιγώς "made in Greece", αντίθετα ξεπερνά τα σύνορα.

Η εικόνα του ΕΚ παραμένει διαχρονικά ουδέτερη έως και αρνητική. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν "ποια είναι η γενική τους εντύπωση για το ΕΚ" με το 44% να απαντά πως είναι ουδέτερη, το 37% αρνητική και το 16% θετική. Σε σύγκριση με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Δεκέμβριο του 14, οι θετικές κρίσεις μειώθηκαν στο 2015 κατά 6% και ενισχύθηκαν οι ουδέτερες κατά 7%. Οι αρνητικές κρίσεις έχουν ανοδική πορεία, τάση που συνδέεται με την ευρύτερη κρίση θεσμικής εμπιστοσύνης.

Σε συνάρτηση με την ψήφο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφικά (51%) ουδέτερη γνώμη για το ΕΚ και μόνο 10% θετική σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που ψήφισαν Ν.Δ., όπου η θετική γνώμη για το ΕΚ ανεβαίνει στο 32%.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι αρνητικές κρίσεις εκτινάσσονται στο 72% ενώ οι θετικές είναι στο 7%.

Περισσότερο Ευρωκοινοβούλιο στο ελληνικό πρόγραμμα θέλουν οι πολίτες

Έλλειψη εμπιστοσύνης στα Κοινοβούλια

Στο ερώτημα για την πολιτική εμπιστοσύνη προκύπτει πως για το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχει 61% χαμηλή εμπιστοσύνη ενώ για το ΕΚ 41% χαμηλή εμπιστοσύνη.

Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει πως, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές, οι ερωτηθέντες πλειοψηφικά έχουν αρνητική άποψη για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και διαφορά μεσοσταθμικά 40% από την ουδέτερη και πάνω από 50% διαφορά από τη θετική.

ΜΜΕ και πληροφόρηση για την Ευρωβουλή: too little, too late

Η έρευνα, προσπαθώντας να βρει το "πόσο ενημερωμένοι" είναι οι πολίτες για τα θέματα του ΕΚ, επιβεβαιώνει πως οι νέοι προτιμούν το Ίντερνετ και οι μεγαλύτεροι την τηλεόραση.

Ωστόσο η τηλεόραση παραμένει το μέσο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα. Σχεδόν 7 στους 10 (69%) παρακολουθούν καθημερινά τηλεόραση, 89% εβδομαδιαία. Δεύτερο έρχεται το Διαδίκτυο, το οποίο παρακολουθούν καθημερινά 6 στους 10 (63%), και 74% εβδομαδιαία. Είναι μάλιστα το κατεξοχήν μέσο προτίμησης των νέων. Στις ηλικίες 18-44 είναι στην πρώτη θέση προτίμησης με μεγάλη διαφορά.

Τρίτο είναι το ραδιόφωνο, το οποίο ένας στους δύο χρησιμοποιούν καθημερινά (47%) και είναι οριζόντιο ηλικιακά. Τέταρτος και τελευταίος έρχεται δυστυχώς ο Τύπος μόλις το 7% διαβάζει καθημερινά, ενώ εβδομαδιαία διαβάζει το 41%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα πως το 44% των πολιτών είναι εντατικοί χρήστες τουλάχιστον τριών κατηγοριών ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τα δημογραφικά, μεγάλο ποσοστό εντατικής χρήσης τουλάχιστον δύο ΜΜΕ (62%) με βάση το επάγγελμα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χαμηλό (26%) οι νοικοκυρές, καθώς και με βάση υποκειμενική κοινωνική ένταξη οι πολίτες της μεσαίας (51%) και ανώτερης τάξης (52%) χρησιμοποιούν εντατικά τουλάχιστον δύο ΜΜΕ. Σε επίπεδο εκπαίδευσης τουλάχιστον δύο μέσα χρησιμοποιούν περισσότερο οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι ξέρουν για το Ευρωκοινοβούλιο;

59% των ερωτηθέντων κάτι έχουν ακούσει τον τελευταίο μήνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τα ΜΜΕ (ποσοστό οριακά υψηλότερο από το 58% που είχε καταγράψει το Ευρωβαρόμετρο για την χώρα μας).

Μόλις όμως το 28% (ποσοστό υψηλότερο κατά 3% από τον Δεκέμβριο του 2014) δηλώνει ότι αισθάνεται πολύ ή αρκετά ενημερωμένο για τις δραστηριότητες του ΕΚ. Σημειώνεται πως η καθημερινή ανάγνωση εφημερίδων αυξάνει σημαντικά όσους αισθάνονται ενημερωμένοι στο 51%. Είναι σαφές πως ο σχετικά χαμηλός βαθμός ενημέρωσης καταδεικνύει ότι η μιντιακή ανάκληση του ΕΚ είναι σποραδική.

Τrivia: "Star" του ΕΚ ο Παπαδημούλης: Αν και το 57% των ερωτηθέντων δεν θυμόταν κάποιον ευρωβουλευτή, ο Δ. Παπαδημούλης ήταν στην κορυφή της δημοφιλίας με 56% θετικές ψήφους.

Μόλις το 17% ξέρει ότι ο Σουλτς είναι ο πρόεδρος του ΕΚ, ενώ, αν και ο Βούτσης ανέλαβε προ μηνός, τον γνωρίζει το 37%.

Μόλις το 34% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι ως Ελλάδα έχουμε 21 ευρωβουλευτές στο ΕΚ. Το ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουμε 300 το γνωρίζει (ευτυχώς!) το 95%

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)