to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 17.01.2022

Πολιτική

Περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τον βιασμό στη Θεσσαλονίκη

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζεται η αμέριστη στήριξη προς την 24χρονη κοπέλα «σε όλη τη δύσκολη πορεία που δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη».


Ο ομαδικός βιασμός της 24χρονης κοπέλας προχθές στη Θεσσαλονίκη, προστίθεται στην ατέλειωτη αλυσίδα των καθημερινών βίαιων συμπεριφορών ανδρών απέναντι σε γυναίκες και κορίτσια που φτάνουν μέχρι και τη δολοφονία, επισημαίνει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος, ο αριθμός κακοποιητικών συμπεριφορών είναι πολύ μεγαλύτερος, αν σκεφτούμε ότι πολλές γυναίκες δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμα και βιασμού που βιώνουν, γιατί φοβούνται τον στιγματισμό και τη δημόσια διαπόμπευση, ενώ όταν τολμούν να μιλήσουν, κινδυνεύουν να μη γίνουν πιστευτές.

Σχετικά με το περιστατικό της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Η 24χρονη βρήκε τη δύναμη να μιλήσει και να καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό που υπέστη, παρά την προσπάθεια ορισμένων να συγκαλύψουν και να γλυτώσουν τους δράστες.

Τόλμησε, γιατί ο σπόρος που έριξε το κίνημα metoo έπιασε γερά και στην Ελλάδα και βρήκε την αμέριστη συμπαράσταση από ένα πλατύ κύμα αλληλεγγύης που οργανώθηκε, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από ολόκληρο το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα και έδωσε στοιχεία, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Θα είμαστε στο πλευρό της σε όλη τη δύσκολη πορεία που δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Κόντρα στις συντηρητικές και επικίνδυνες φωνές και στα «γιατί ήταν εκεί» που συνειδητά ή ασυνείδητα συσκοτίζουν το γεγονός του βιασμού, ρίχνοντας τις ευθύνες στην κοπέλα και ξεπλένοντας τους δράστες, θα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε γυναίκας να κυκλοφορεί όπου και όποτε αυτή θέλει, ελεύθερα και με ασφάλεια και θα θυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση συνιστά βιασμό.

Σήμερα, η ελληνική δικαιοσύνη έχει ένα σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο στα χέρια της ( ορολογία του βιασμού στον ποινικό κώδικα του 2019, νόμος 4531/2018, άρθρο 36 για τη συναίνεση, κλπ) ώστε να προχωρήσει αποφασιστικά στην εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και να αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στους δράστες, όσο οικονομικά δυνατοί κι αν είναι αυτοί. Όλοι και όλες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και στην απόδοση της δικαιοσύνης χωρίς να επιτρέπονται κανενός είδους διαχωρισμοί.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, την ανάπτυξη περαιτέρω του εθνικού δικτύου δομών για την προστασία των γυναικών, σε περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την εισαγωγή του όρου «γυναικοκτονία» ως διακριτή κατηγορία ανθρωποκτονίας στον ποινικό κώδικα. Επίσης να εξασφαλίσει την ουσιαστική και συνεχή επιμόρφωση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, των αστυνομικών, των δικαστών και εισαγγελέων, ανδρών και γυναικών σε θέματα ισότητας των φύλων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Απαιτούμε να μην υπάρξει συγκάλυψη στο έγκλημα και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Λέμε όχι στην κουλτούρα του βιασμού

Καμιά γυναίκα μόνη!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)