to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 06.09.2015

Οικονομία

Το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών στη ΔΕΘ εγκαινίασε ο Γ. Σταθάκης

Την επαναφορά της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο επίκεντρο πέτυχε η απελθούσα κυβέρνηση, παρά τη σύντομη -λίγων μηνών- παραμονή της στην εξουσία, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γεώργιος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του περιπτέρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στην 80ή Διεθνή Έκθεση.


 

 "Προσπαθήσαμε επίσης να διαμορφώσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Πετύχαμε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (σ.σ. πρόκειται για συμφωνία δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε έργα που κινδύνευαν να μείνουν ανολοκλήρωτα), αλλά και αύξηση των προκαταβολών για το επόμενο ΕΣΠΑ (σ.σ. από το 7% στο 14%), γεγονός που μας δίνει αέρα ενόψει της ενεργοποίησης των προγραμμάτων στο τέλος του 2015 ή στις αρχές του 2016" επισήμανε ο κ.Σταθάκης.

   Πρόσθεσε ότι θετική συγκυρία αποτελεί και ο κοινοτικός στόχος για την αύξηση της συμμετοχής του βιομηχανικού τομέα στο 20% του κοινοτικού ΑΕΠ μέχρι το 2020. "Πρόκειται για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, στον οποίο θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση του μέλλοντος" σημείωσε. Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς, σημείωσε ότι "αυτή εξασφαλίζει ένα πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας μέχρι το 2022, κι αν επιτευχθεί και η συμφωνία για το χρέος για πολύ περισσότερο χρόνο".

   Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους και μια πιο προσωπική, όπως είπε, ιστορία, που τον "δένει" πιο άμεσα με τη βιομηχανία. "Ξεκίνησα το διδακτορικό μου, στις αρχές της δεκαετίας του '80, με ερωτηματολόγια που συμπλήρωνα στις βιομηχανίες της Ελλάδας" σημείωσε.

   Από την πλευρά του, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον "Καλλικράτη", έχει θέσει στη δημοτική του ομάδα πρόταση για τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων ώς αριστίνδην μελών στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

   "Η δουλειά του ΣΒΒΕ ως συνδικαλιστικού οργάνου των επιχειρήσεων υπήρξε διαχρονικά εξαιρετικά σημαντικά, Απλά η φωνή του δεν ακούγεται όσο πρέπει" πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παππούς του κ.Μπουτάρη, Περικλής Χατζηλάζαρος, εμφανίζεται στη φωτογραφία της πρώτης διοικητικής επιτροπής του ΣΒΒΕ, που υπάρχει στο επετειακό λεύκωμα για τα 100 χρόνια του φορέα.

   Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης των κρατικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, αφού δεν ήταν και δεν είναι εύκολο να κατεβαίνει κάποιος συνέχεια στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι ο ΣΒΒΕ εκπροσωπεί 470 επιχειρήσεις "από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο και τον Όλυμπο", ενώ κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του φορέα, υπενθύμισε ότι ο σύνδεσμος των βιομηχάνων της βόρειας Ελλάδας ήταν αυτός που εφήρμοσε και καθιέρωσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το κατώτατο ημερομίσθιο στην Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)