to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περίπου 10 σημεία…

[Φάκελος «2ο Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ»: Συμβολή αριστερών νέων στον διάλογο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ] «Η δική μας Αριστερά πάντα επέλεγε το ρίσκο, όχι τις έτοιμες λύσεις και τον εύκολο δρόμο»


Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται σε πορεία Συνεδρίων⋅ Συνεδρίων «τομής και συνέχειας», εντός μιας συγκυρίας με νέες προκλήσεις και μάχες. Λόγω της πολιτικής σημασίας και βαρύτητας που φέρει ένας [προ]συνεδριακός διάλογος, πολλές φορές πασχίζουμε να μιλήσουμε με – και να γράψουμε – πολλά, με κίνδυνο τη φλυαρία. Συμπυκνώνω, λοιπόν, τη σκέψη και τους προβληματισμού σε σημεία.

Σε σημεία:

  1. Τα κόμματα είναι οι άνθρωποί τους, οι παρεμβάσεις τους και το πολιτικό σχέδιο.
  2. Η στράτευση στην Αριστερά, η συμμετοχή και η δράση εντός ενός αριστερού κόμματος είναι πολλά παραπάνω από πίστη στη «σημαία».
  3. Όσες & όσοι επιλέξαμε και επιλέγουμε την οργανωμένη ζωή και αγώνα το κάνουμε αντιλαμβανόμενοι/-ες πως η πραγματικότητα μας ξεπερνά. Η «ακαταμάχητη» πραγματικότητα που παγιώνεται για να την υπερβείς απαιτεί ενότητα στη δράση, σχέδιο που να εμπνέει – αφενός – και να απαντά στα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία – αφετέρου. Η πολιτική ενότητα απαιτεί κοινό σχέδιο και αντίληψη, που εξασφαλίζει την ιδεολογική συνοχή ενός πολιτικού συνασπισμού.
  4. Η Αριστερά είναι το πολιτικό σχέδιο στην πράξη. Πράξη που απαιτεί μεθοδολογία ανάλυσης της συγκυρίας και των συνθηκών που καλείσαι να δράσεις, καθώς θεωρητικά εργαλεία που θα δίνουν την κατεύθυνση.
  5. Η Αριστερά δίνει προοπτική και δημιουργεί όραμα, στα μεγάλα και στα μικρά⋅ δίνει προοπτική στους/στις αόρατους/-ες και δημιουργεί όραμα στις γειτονιές, στα σχολεία, στο πανεπιστήμιο, στους χώρους εργασίας, ζωής και δημιουργία.
  6. Η Αριστερά δεν είναι «για να φύγει η Δεξιά», αλλά για να προτείνει και να παλεύει ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας. Να συσπειρώνει τμήματα της κοινωνίας, να συζητά, να «πλάθει», να δημιουργεί μέτωπα και να «ξεπαγώνει» την πραγματικότητα.
  7. Η Αριστερά είναι πολύχρωμη και όχι πολυσυλλεκτική.
    1. Πολυσυλλεκτική σημαίνει κοινωνική συναίνεση και εκλογική αποτελεσματικότητα⋅ πολυσυλλεκτική σημαίνει σταδιακή από-ιδεολογικοποίηση και περιορισμός αναφοράς σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη⋅ πολυσυλλεκτική σημαίνει «κόμμα εκλογών» και κομματικό μέλος σε ρόλο εκλογικού μηχανισμού. Πολυσυλλεκτική σημαίνει «όλοι».
    2. Πολύχρωμη σημαίνει συμμετοχή και δημοκρατία⋅ πολύχρωμη σημαίνει ελπίδα⋅ πολύχρωμη σημαίνει βλέμμα στην κοινωνία και τα τμήματα εκείνης που θέλεις να εκπροσωπήσεις⋅ πολύχρωμη σημαίνει αγώνας ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες, την κλιματική κρίση, την ακροδεξιά. Πολύχρωμη σημαίνει διεύρυνση στις οργανώσεις μελών, με κόσμο που επιλέγει να δώσει μάχες μαζί με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
  8. Η Αριστερά είναι το νέο, που αξιώνει να πρωταγωνιστήσει. Το νέο που δεν έχει ανάγκη ξεχασμένες «προσωπικότητες» και μηχανισμούς που ψάχνουν την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
  9. Η Αριστερά είναι το μέλλον. Το μέλλον είναι αριστερά.

ΥΓ: Η δική μας Αριστερά πάντα επέλεγε το ρίσκο, όχι τις έτοιμες λύσεις και τον εύκολο δρόμο⋅ επέλεγε τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες θέτοντας στόχους και πλαίσιο δράσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες με τον εαυτό του και με την ίδια την κοινωνία. Το 2015 επιλέξαμε να μείνουμε και να παλέψουμε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να αποτελεί εκείνη την εναλλακτική πρόταση απέναντι στις πολιτικές των «λίγων» εις βάρος των πολλών. Για αυτό είμαστε εδώ. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Να μην το χάσουμε.

* Η Αλεξάνδρα – Αναστασία Φτούλη είναι μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)