to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 11.11.2018

Κοινωνία

Περίπατος μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης στη Θεσσαλονίκη

Ιστορικό περίπατο στα "τοπία" της αντιδικτατορικής αντίστασης στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν οι οργανώσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.


Μία ιστορική διαδρομή στα τοπία της αντιδικτατορικής αντίστασης ακολούθησαν την Κυριακή οι οργανώσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Μία διαδρομή με ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και σήμερα κρατούν άσβεστη τη μνήμη της αντίστασης. 
Στον περίπατο βρέθηκαν ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Σπύρος Σακέτας, ο Νώντας Όχονος και ο Αδάμ Δράγας.

 13 άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Σημείο εκκίνησης ο χώρος μνήμης που φτιάχτηκε με τη συμβολή του Σ.Φ.Ε.Α. στο πολεμικό μουσείο. Εκεί όπου βρισκόταν το πρώην κολαστήριο της ΚΥΠ στη χούντα, εκεί που βασανίστηκαν δεκάδες αγωνιστές και δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς. Ένας χώρος που σήμερα μας θυμίζει τη σκληρή μάχη που δόθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ενάντια στη χούντα.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Η διαδρομή στη συνέχεια φτάνει στα υπόγεια της Βαλαωρίτου (όπου μέχρι και σήμερα υπάρχουν τρία κελιά από τα παλιά κρατητήρια) και στην πρώην Εθνική Ασφάλεια στο Βαρδάρη, σημείο όπου μεταξύ άλλων κρατούνταν και ο κομμουνιστής και μέλος της ηγεσίας της ΕΔΑ και του Πατριωτικού Μετώπου, Αλέκος Ιωσηφίδης.

Συνεχίζουμε, φτάνοντας στο σημείο δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη. Ήταν τα πρώτα εγκαίνια της ΔΕΘ από τη χούντα, 2 Σεπτέμβρη 1967, όταν μία ομάδα αγωνιστών του ΠΑΜ προσπαθεί να ανατινάξει κολόνα της ΔΕΗ με σκοπό να βυθίσει την πόλη στο σκοτάδι. 2 μέρες αργότερα, τη νύχτα της 4ης προς ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου μέλη της ομάδας εντοπίστηκαν στην κρυψώνα της οργάνωσης όπου και δέχτηκαν επιδρομή με καταιγιστικά πυρά. Μέσα στο δωμάτιο βρίσκονταν τα μέλη του Πατριωτικού Μετώπου Γιάννης Χαλκίδης, Γρηγόρης Παντής και Νάντης Χατζηγιάννης. Αυτή η μέρα βρίσκει αιμόφυρτο τον Γιάννη Χαλκίδη, ενώ οι άλλοι δύο βασανίζονται σκληρά.
Η διαδρομή μας κλείνει στο Γεντί Κουλέ όπου δεκάδες αγωνιστές φυλακίστηκαν από το χουντικό καθεστώς.

Ο περίπατος αυτός έγινε με αφορμή την ιστορική επέτειο του πολυτεχνείου. Για μας, ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που συνδέεται άμεσα με τους αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία και ελευθερία, καθώς και για την κατοχύρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του κόσμου της πλειοψηφίας. Οι δράσεις της δικής μας γενιάς διαποτίζονται από τις πράξεις αντίστασης ενάντια στη δικτατορία και τον φασισμό, πράξεις που μας υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με πρωταγωνιστές τους νέους και τις νέες.

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

«Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και οι αντιδικτατορικοί αγώνες της Αριστεράς αποτελούν ζωτικό κομμάτι για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας Δημοκρατίας – Ισότητας και Αλληλεγγύης».

 3 άτομα, γέφυρα και υπαίθριες δραστηριότητες

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)