to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

19:35 | 21.03.2018

Κοινωνία

«Περίπατος κατά των διακρίσεων» από οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες για να «βαδίσουμε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο»

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, ώρα: 3 μ.μ. συναντιόμαστε στην πλ. Κοτζιά και βαδίζουμε μαζί προς την πλ. Βικτωρίας, όπου εγκαινιάζουμε έναν "Ανοιχτό Κήπο", φυτεύοντας συμβολικά ένα δέντρο.


«Περίπατο κατά των διακρίσεων» πραγματοποίησαν φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες, πολίτες καθώς και εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη χώρα μας (ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, οροθετικοί, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, ψυχικά ασθενείς, θρησκευτικές ομάδες, κ.ά.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

Με χαρτόνια που σχημάτιζαν την λέξη «Αντιρατσισμός» και με κεντρικό σύνθημα «Βαδίζοντας μαζί για έναν καλύτερο κόσμο» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι την πλατεία Βικτωρίας, όπου τελέστηκε η απονομή του επάθλου - σκυτάλης «Αντιρατσισμός - Τζανέτος Αντύπας», το οποίο φέτος δόθηκε στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για τη δράση του «υπέρ της ελευθερίας και κατά του ρατσισμού αλλά και την πρόσφατη νίκη του, με τον νέο νόμο για την Ταυτότητα Φύλου». Η βράβευση καθιερώθηκε από το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης Praksis, Τζανέτου Αντύπα και κάθε χρόνο τιμάται μία οργάνωση ή ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα θέματα του αντιρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αναγνωρίζεται ο αγώνας χρόνων για την κοινότητα μας: η υπομονή, η επιμονή, το να παλεύεις για ίσα δικαιώματα για περισσότερη, ελευθερία και δημοκρατία» επισήμανε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού. Ακόμη, η κ. Γαλανού προσέθεσε ότι «το βραβείο αυτό είναι για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν για ελευθερία και περισσότερη δημοκρατία ενάντια στον σκοταδισμό που είχαμε. Και πρόσφατα μία απόφαση ενός δικαστηρίου έρχεται και θεσμοποιεί κατά κάποιον τρόπο τον ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο. Αυτό λοιπόν είναι μία απάντηση σε αυτό που ζήσαμε».

Από την πλευρά της η συντονίστρια προγραμμάτων Αθήνας της PRAKSIS, Ντίνα Βαρδαραμάτου, σημείωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης, η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού κι η μέρα που γίνεται στην Αθήνα ο περίπατος κατά των διακρίσεων. 'Ανθρωποι, φορείς, οργανώσεις δείχνουμε έμπρακτα την καθημερινή μας δέσμευση για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, γιατί απλώς πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει».

Επιπλέον, στην πλατεία Βικτωρίας φυτεύτηκε συμβολικά ένα πλατάνι, εγκαινιάζοντας έναν «ανοιχτό κήπο για όλους».

Ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθήνας, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, υπογράμμισε ότι «συμβολικά φυτεύουμε αυτό το πλατάνι που μας έφερε η υπηρεσία πρασίνου κι η αντιδήμαρχος η Λενιώ Μυριβήλη κι ελπίζουμε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μία αλλαγή έστω και συμβολική, αλλά κι η πλατεία αυτή να γίνει ένας ανοιχτός χώρος για όλους».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Λενιώ Μυριβήλη, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Αθήνα η βιοποικιλότητα της. Η διαφορετικότητα είναι αυτή που την κάνει πιο ανθεκτική και πιο δυνατή σαν πόλη, αυτό το πλατάνι μεγάλωσε στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων κι έχουμε την πάρα πολύ μεγάλη χαρά να το φυτέψουμε σήμερα εδώ αντιπροσωπεύοντας πραγματικά τα δικαιώματα όλων των διαφορετικών πληθυσμών που κάνουν την πόλη μας πολύχρωμη και πανέμορφη».

Στον περίπατο κατά των διακρίσεων συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι ανάμεσά τους τρεις αντιδήμαρχοι από τον δήμο Αθηναίων, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι κομματικών παρατάξεων, πρεσβειών, κοινωνικών οργανώσεων, ομάδων προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.

Η δράση αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών που για 4η συνεχόμενη χρονιά κάλεσε όλες τις ομάδες, οι οποίες πλήττονται από τις διακρίσεις, να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

************

Τι ανέφερε αναλυτικά το κάλεσμα:

Την Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, στις 21 Μαρτίου, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, για 4η συνεχή χρονιά, καλεί όλες τις ομάδες που πλήττονται από τις διακρίσεις και το ρατσισμό να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση  κάθε είδους ρατσισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη χώρα μας (ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, οροθετικοί, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, ψυχικά ασθενείς, θρησκευτικές ομάδες, κ.ά.), ενωμένοι, θα πραγματοποιήσουμε τον “Περίπατο κατά των Διακρίσεων”, βαδίζοντας μαζί για έναν καλύτερο κόσμο.

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, ώρα: 3 μ.μ. συναντιόμαστε στην πλ. Κοτζιά και βαδίζουμε μαζί προς την πλ. Βικτωρίας, όπου εγκαινιάζουμε έναν "Ανοιχτό Κήπο", φυτεύοντας συμβολικά ένα δέντρο. Η λήξη θα τελεστεί με την απονομή του βραβείου "Αντιρατσισμός - ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ". Φέτος, η οργανωτική επιτροπή του “Περιπάτου κατά των Διακρίσεων” επέλεξε ως επόμενο φορέα για το έπαθλο - σκυτάλη, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για την δράση του υπέρ της ελευθερίας και κατά του ρατσισμού αλλά και την πρόσφατη νίκη του, με το νέο νόμο για την Ταυτότητα Φύλου. Η βράβευση καθιερώθηκε από το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης Praksis, Τζανέτου Αντύπα, όπου κάθε χρόνο βραβεύεται μία οργάνωση ή ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα θέματα του αντιρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Μαζί μας συμπορεύονται και στηρίζουν την πρωτοβουλία μας, εκπρόσωποι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα: UNITED for Intercultural Action, ENAR (European Network Against Discrimination) και EGAM (European Grassroots Anti-racist Movement).

Πολίτες, συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις που στηρίζουν και θα συμμετέχουν στον Περίπατο κατά των Διακρίσεων 2018, μέχρι στιγμής, είναι (ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ) :

 • Αναγνωστοπούλου Ολγα, ειδική συνεργάτης Γενικής Γραμματέως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπ. Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 • Γεωργίου Αναστασία, Συντονίστρια του Τομέα Μεταναστευτικής & Προσφυγικής Πολιτικής, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
 • Ζωντήρου Ελένη, Πρόεδρος 6ης Δ. Κ. του Δήμου Αθηναίων & Συντονίστρια του Τομέα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Υπηρεσιών - Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
 • Λάμψα Πωλίνα, Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων - Μέλος του Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
 • Μάρκου Κατερίνα, βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας
 • Μυριβήλη Λενιώ, Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας & Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγής,
 • Παπαγιαννάκης Λευτέρης, Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων και Πρόεδρος του Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ΣΕΜ του Δήμου Αθηναίων
 • Σταμάτης Γεώργιος, Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΝΔ 
 • Σταύρου Ελένη, Δίκτυο Γυναικών ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών
 • Στρατηγάκη Μαρία, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων
 • Χαλαζωνίτης Δημήτρης, Υπεύθυνος Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής ΔΗΜΑΡ
 • Χρηστίδης Παύλος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ
  Χρονόπουλος Βασίλης, Αν. Γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Μετ/κής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ
 • Χρυσόγελος Νίκος, συμπρόεδρος “Πράσινοι Αλληλεγγύη”
 1. Ανεμος Ανανέωσης
 2. ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
 3. Aφρικανικό Δίκτυο Ελλάδος - ANG
 4. Γερμανική Πρεσβεία
 5. Διεθνής Αμνηστία
 6. Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού
 7. Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας - RVRN
 8. Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών
 9. Δίκτυο Συνεργασίας για την Μετανάστρια "Δήμητρα"
 10. Δράση Αστυνομικών
 11. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
 12. Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι
 13. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (Σύλλογος Καμερουνέζων Ελλάδας, Κονγκολέζικη Κοινότητα της Ελλαδας, Αιθιοπικό Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο "Αιθίοψ", Κοινότητα Γκάνας στην Ελλάδα, Κοινότητα Πολιτών Γουϊνέας, Κενυατική Κοινότητα Ελλάδας, Επιτροπή Μεταναστών από τη Μαδαγασκάρη, Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδας, Νιγηριανή Κοινότητα στην Ελλάδα, Ένωση Σενεγαλέζων Ελλάδας, Ένωση Σιέρα Λεόνε στην Ελλάδα, Τανζανική Κοινότητα Ελλάδας, Κοινότητα Ζανζιμπάρης στην Ελλάδα, Aφρικανικό Δίκτυο Ελλάδος, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Κοινότητα των εν Ελλάδι Μπανγκλαντεσιανών, Ελληνο-ινδική Πολιτιστική Εταιρεία, Ελληνοπακιστανικός Σύλλογος Ελλάδας, Oμοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδος, Γεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο "Καύκασος", Ελληνο γεωργιανή Ένωση "η Διοσκουρία", Ελληνομολδαβικός Σύνδεσμος «ΟΡΦΕΥ», Σύλλογος Ρωσόφωνων και Ρωσόφιλων Νομού Τρικάλων, Κοινότητα των Ουκρανών στην Ελλάδα «Η γη του πελαργού», Ενωμένη Ουκρανική Διασπορά Ελλάδος, Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα El Rapta, Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, Κοινότητα Σομαλίας στην Ελλάδα, Ελληνο-Σουδανικός Σύνδεσμος Φιλίας, Σουδανική Κοινότητα, Σύλλογος Ελεύθερων Απόδημων Σύρων, Στέγη Σύρων Ελλάδας, Σύλλογος της Αραβικής Κοινότητας Αμπελοκήπων Αθηνών, Δίκτυο Συνεργασίας για την Μετανάστρια "Δήμητρα", Zagel Ομάδα Προσφύγων, ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα Προσφύγων)
 14. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
 15. Θετική Φωνή - Positive Voice
 16. Κέντρο Ζωής
 17. Κόσμος χωρίς πολέμους & βία
 18. ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα Προσφύγων
 19. Μέλισσα , Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα
 20. ΜΕΤΑδραση
 21. ΟΛΚΕ - Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή κοινότητα Ελλάδας
 22. Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδος
 23. Οργάνωση ΓΗ
 24. Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής
 25. Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ΑΝΑΣΑ
 26. Ράφι / Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Ρομά Νομισματοκοπείου
 27. Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Lalibela
 28. Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑΑ)
 29. Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Πειραιά
 30. Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας - ΣΚΛΕ
 31. Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - ΣΥΔ
 32. Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
 33. Τεχνοδρομώ
 34. Το Μωβ
 35. Athens Pride
 36. Campfire Innovation
 37. Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
 38. Cosmos of Culture
 39. European LGBT Police Association - Michael Lolis
 40. Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity
 41. HOPE Refugee FC
 42. Inter alia Project - Civic Society Meeting Point
 43. KMOP Family and Childcare Centre
 44. PRAKSIS
 45. RAINBOW FAMILIES - Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
 46. SCI Hellas Κίνηση εθελοντών
 47. Solomon
 48. Victoria Square Project
 49. Zagel Ομάδα Προσφύγων

Οι συμμετοχές αυξάνονται καθημερινά. Μπορείτε να ενημερώνεστε για νεότερα του Περιπάτου ακολουθώντας την εκδήλωση στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)