to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 22.03.2019

Κοινωνία

Ο «Περίπατος κατά των Διακρίσεων» με τον φακό του Left.gr (βίντεο-φωτογραφίες)

Κρατώντας χαρτόνια που σχημάτιζαν τη λέξη «αντιρατσισμός», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τα Προπύλαια, όπου και τελέστηκε η απονομή του επάθλου - σκυτάλης «Αντιρατσισμός - Τζανέτος Αντύπας»


Φωτογραφίες - βίντεο: Κωστής Λιερός

«Περίπατο κατά των διακρίσεων» πραγματοποίησαν σήμερα φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες, πολίτες, καθώς και εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη χώρα μας (ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, οροθετικοί, ηλικιωμένοι, χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, ψυχικά ασθενείς, θρησκευτικές ομάδες, κ.ά.), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

Κρατώντας χαρτόνια που σχημάτιζαν τη λέξη «αντιρατσισμός», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τα Προπύλαια, όπου και τελέστηκε η απονομή του επάθλου - σκυτάλης «Αντιρατσισμός - Τζανέτος Αντύπας», το οποίο φέτος δόθηκε στην πλατφόρμα παρακολούθησης της δίκης της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch. Τη «σκυτάλη» του βραβείου παρέδωσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, το οποίο είχε βραβευθεί την περσινή χρονιά για την πολύτιμη δράση του.

Πρόκειται για μία συμμαχία της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία καταγράφει την ιστορική - σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, και τάσσεται ενάντια στον φασισμό και τη ρατσιστική βία. Η βράβευση καθιερώθηκε από το 2017 στη μνήμη του ακτιβιστή και ιδρυτή της οργάνωσης Praksis, Τζανέτου Αντύπα και κάθε χρόνο τιμάται μία οργάνωση ή ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα θέματα του αντιρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(Ο Μουχαμέντι Γιόνους είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων από το 2017 και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019)

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το βραβείο δίνεται σε μία συγκυρία, όπου και η Ευρώπη και η Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή της ακροδεξιάς» τόνισε ο Κώστας Παπαϊωάννου από το Golden Dawn Watch, και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτή τη δίκη μέχρι την τελευταία μέρα, μέχρι την ημέρα που θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Είμαστε αισιόδοξοι κι αισιόδοξες ότι η απόφαση αυτή θα τιμά το κράτος δικαίου, θα είναι η κορύφωση μίας συντεταγμένης διαδικασίας». 

(Η Αννέτα Καββαδία μαζί με αντιπροσωπεία βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στον Περίπατο κατά των Διακρίσεων)

(Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη απομάκρυνσης του ρατσισμού από τα σχολεία και τις γειτονιές)

(Η Μπέτυ Σκούφα, βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ)

«Θα είναι μία απόφαση που θα δικαιώσει τα θύματα και τους οικείους τους, θα είναι μία απόφαση που θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ανεκτικότητας, αλλά η δημοκρατία ξέρει και να αμύνεται», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

(Ο Ταχέρ Αλιζάντε, πρόεδρος Συλλόγου Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων)

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Praksis, Ντίνα Βαρδαραμάτου επισήμανε: «Βρισκόμαστε για 5η συνεχή χρονιά στον περίπατο κατά των διακρίσεων καθώς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς διακρίσεις. Για εμάς στην Praksis η ημέρα αυτή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς το βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του περιπάτου, σε μία οργάνωση, σε μία συλλογικότητα φέρει το όνομα του ιδρυτή της Praksis, Τζανέτο Αντύπα».

(Ο Τζωρτζ Κουνάνης είναι μέλος της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης, ενώ η Βενέσα Βενέτη είναι μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο)

«Ο Τζανέτος είναι και θα είναι για πάντα στην καρδιά μας κι είναι εκείνος που μας έδειξε ότι όταν πιστεύεις σε κάτι τότε υπάρχει κι ο δρόμος κι ο τρόπος για να το κάνεις. Όλοι κι όλες μαζί λοιπόν σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και σε έναν κόσμο που θα σέβεται τη διαφορετικότητα του άλλου», κατέληξε η κ. Βαρδαραμάτου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τον περίπατο μέσα από τον φακό του Left.gr

H Οργανωτική Επιτροπή του Περιπάτου για το 2019 είναι:
RVRN - Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
Greek Forum of Migrants - Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (Σωματείο 40 Μεταναστευτικών Κοινοτήτων)
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Praksis
#Συμβούλιο #Ένταξης #Μεταναστών Αθηνών (ΣΕΜ Αθηνών)
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
Gregory Vallianatos

Οι συμμετοχές των οργανώσεων και φορέων ήταν οι: 18 ΑΝΩ, Ameagreek.gr - Η διαδικτυακή Πύλη για Άτομα με Αναπηρία, Social Cooperatives, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ARTS: Alternative Routes To Success, ARSIS - Association for the Social Support of Youth, African Network in Greece, Babel Dc, Γερμανική Πρεσβεία, CAUCASUS-Cultural Centre /ათენის კულტურის ცენტრი «კავკასია», Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα, RVRN - Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών, Δίκτυο συνεργασίας για τη Μετανάστρια - Δήμητρα, Police Action - Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), Greek Forum of Migrants - Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Greek Forum of Refugees, Θετική Φωνή (Positive Voice), Κέντρο Ζωής- Centre For Life- Kentro Zois, Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα Προσφύγων, Melissa Network, ΜΕΤΑδραση - METAdrasi, ΟΛΚΕ, Federata Shoqatave Shqiptare Greqi, Οργάνωση Γη-Organization Earth, United African Women Organization Greece/Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Πολύχρωμο Σχολείο - Rainbow School Πολύχρωμα Σχολεία, Σύνοικο ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης Ειδικών Ομάδων, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Πειραιά, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Tεχνοδρομώ, Fundació ACSAR, Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, Campfire Innovation, Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας, Connect your City, Cosmos of Culture Κοσμο-Πολιτισμός, EGAM - European Grassroots Antiracist Movement, European Network Against Racism - ENAR, European LGBT Police Association - EGPA, FARE network, Golden Dawn Watch, HandsUp, Hope Refugee FC-Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων, HumanRights360, Proud Seniors Greece, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, LGBTQI+ Employment Support Group

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)