to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περιορίζεται η χρήση τριών φυτοφαρμάκων που είναι επιβλαβή για τις μέλισσες

Τον περιορισμό στην ΕΕ, από 1ης Δεκεμβρίου, της χρήσης τριών φυτοφαρμάκων που είναι επιβλαβή για τις μέλισσες, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, τα τρία φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση θα περιοριστεί, ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών (clothianidin, imidacloprid και thiametoxam). Τα φυτοφάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία φυτών και σιτηρών που προσελκύουν μέλισσες και επικονιαστές και έχει διαπιστωθεί ότι είναι επιβλαβή για τον πληθυσμό μελισσών της Ευρώπης. Οι περιορισμοί θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2013 και θα επανεξεταστούν, το αργότερο, εντός δύο ετών. Ο Τόνιο Μποργκ, επίτροπος για θέματα υγείας και καταναλωτών δήλωσε: «Τον προηγούμενο μήνα δεσμεύτηκα ότι, με βάση τον αριθμό των κινδύνων που προσδιορίστηκαν στην επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλιστεί η προστασία των μελισσών.

Η σημερινή έγκριση ανταποκρίνεται στη δέσμευση αυτή και σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο στη διασφάλιση της καλύτερης υγείας των μελισσών στο μέλλον, δεδομένου ότι οι μέλισσες διαδραματίζουν δύο σημαντικούς ρόλους: όχι μόνο παράγουν μέλι, αλλά, κυρίως, είναι επικονιαστές. Το 80% περίπου της συνολικής επικονίασης οφείλεται στη δραστηριότητα των μελισσών — πρόκειται για μια φυσική μέθοδο χωρίς κόστος".

Το σημερινό μέτρο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται μέτρα όπως, η αυξημένη συγχρηματοδότηση της ΕΕ για εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα και η συγχρηματοδότηση για την διενέργεια μελετών εποπτείας και ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς της ΕΕ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων έως την 30ή Νοεμβρίου το αργότερο. Οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες να εξασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή των περιορισμών.

Μόλις είναι διαθέσιμες οι νέες πληροφορίες, και το αργότερο εντός 2 ετών, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τον περιορισμό αυτό για να ληφθούν υπόψη οι σχετικές επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)