to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περιοχές Natura: Πράσινο STOP στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζήτησαν την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τις περιοχές Natura


Την απόσυρση των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου ζήτησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χθες, κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Αντίθετα, ο ΣΕΒ εκτίμησε ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στην πλειονότητά τους είναι σε σωστή κατεύθυνση»…

Greenpeace: Απόσυρση έστω συμβολικά

«Τα κομμάτια, τουλάχιστον, του νομοσχεδίου τα οποία αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές θα πρέπει να αποσυρθούν, έστω και σαν συμβολική κίνηση», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης. «Να δούμε πώς ξαναβλέπουμε από την αρχή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο αυτό κάνει το ακριβώς αντίθετο. Προσπαθεί να διευθετήσει μια σειρά υπάρχουσες δραστηριότητες», ανέφερε και πρόσθεσε ενδεικτικά: «Το να προσπαθούμε να οριοθετήσουμε στον πυρήνα προστατευόμενων περιοχών εξορυκτικές διαδικασίες θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι ένα σκάνδαλο, το οποίο δεν θα έπρεπε να συζητάμε, δεν θα έπρεπε να το συζητάμε εδώ, ούτε καν και εκτός κλιματικής κρίσης, πόσο μάλλον μέσα στην κλιματική κρίση».

WWF Hellas: Κρυπτικό νομοσχέδιο

«Θα περιμέναμε, ειδικά μετά από την καταστροφή ενός από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα στην Ευρώπη, να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν στις περιοχές Natura από το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής Πολιτικής της WWF Hellas Θεοδότα Νάντσου κάνοντας λόγο για «θεμελιώδη υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura στην Ελλάδα από τον νόμο 4685 και μετά», αλλά και για ένα «εξαιρετικά κρυπτικό» και «άσχημα γραμμένο» νομοσχέδιο, που «υποσκάπτει την τεράστια ανάγκη αυτής της χώρας για ασφάλεια δικαίου και στα θέματα της προστασίας της φύσης». Το βασικό θέμα που έθεσε αφορούσε το πώς χαράσσονται οι ζώνες προστασίας των περιοχών Natura, «μια διάταξη εξαιρετικά προβληματική», όπως είπε εμφατικά.

«Έχουμε μια σαφή επιδείνωση του ήδη προβληματικού ισχύοντος θεσμικού πλαισίου», τόνισε η συνιδρύτρια - διευθύντρια Πολιτικής του Green Tank Ιόλη Χριστοπούλου σημειώνοντας ότι διατηρείται η προσέγγιση του νόμου 4685/2020 να ορίζονται με νόμο οι δυνητικά επιτρεπόμενες χρήσεις γης ανά ζώνη προστασίας. Ακόμη επεσήμανε ότι γίνεται τακτοποίηση υφιστάμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές.

Η Ι. Χριστοπούλου αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση έργων υποδομών ορυκτού αερίου μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σημειώνοντας ότι είναι αντίθετη με τους στόχους μείωσης της χρήσης αερίου. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν διαβάζει σωστά τα μηνύματα για τις αλλαγές των καιρών, για την αλλαγή στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική, το έχει κάνει ξανά με τους λιγνίτες», σχολίασε.

Μεγάλο σφάλμα η εγκατάσταση ΑΠΕ

Την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές απολύτου προστασίας επεσήμανε ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Θα είναι μεγάλο σφάλμα αν αυτή τη στιγμή επιτραπεί στις περιοχές προστασίας της φύσης η δυνατότητα εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τόνισε σημειώνοντας ότι πουλιά μετακινούνται από περιοχές απολύτου προστασίας σε περιοχές προστασίας λόγω φωτιών (π.χ. Δαδιά).

«Θα ήταν ιδανικό αν κάποια άρθρα αποσύρονταν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας Παναγιώτης Δημόπουλος λέγοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστούν μια σειρά προϋποθέσεις, προκειμένου να προφυλάξουμε αυτό το εθνικό φυσικό κεφάλαιο που λέγεται βιοποικιλότητα».

«Το νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, δεν επιδέχεται δημιουργικής κριτικής», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας Πέτρος Λυμπεράκης επισημαίνοντας ότι «διευρύνεται αμετροεπώς ο κατάλογος των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές» (π.χ. διάνοιξη δρόμων και πλατειών), ότι υπάρχει «καταφανής ευθεία αντίθεση» με τις πολιτικές και τις Οδηγίες της Ε.Ε. στην αποκατάσταση οικοσυστημάτων. «Το σχέδιο νόμου θα επιφέρει νέες καταδίκες και πρόστιμα στο μέλλον, ενώ άμεσα θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε για τα 17 εκατομμύρια του προγράμματος “Σύνταξη ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και προεδρικών διαταγμάτων”, αλλά και για τα 17 εκατομμύρια του προγράμματος Life-ip που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο», προειδοποίησε.

«Το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω σοβαρή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς δεν ενσωματώνεται το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας Μαρία Πανίτσα. «Διευρύνεται ο κατάλογος των επιτρεπόμενων χρήσεων γης στις προστατευόμενες περιοχές εντός των ζωνών αυστηρής προστασίας, φέρνοντας έτσι το νομοσχέδιο σε αντίθεση με το σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και καθίσταται ανενεργή η διαδικασία γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών επί έργων σε προστατευόμενες περιοχές», πρόσθεσε.

Στους δυσαρεστημένους -αλλά για τους αντίθετους λόγους- ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Θανάσης Κεφάλας, που είδε διατάξεις υπέρ των εξορύξεων να αφαιρούνται μετά τις αντιδράσεις. «Για εμάς δεν είναι κατανοητή αυτή η ακραία επιφύλαξη που επιδεικνύεται, για να το πω και λίγο στρογγυλεμένα, σε σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές», σημείωσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)