to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 27.01.2023

Πολιτική

Περιοδεία Ξανθού-Μπαλάφα-Μουζάλα στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Την αναγκαιότητα στήριξης και αξιοποίησης των δημόσιων δομών ΠΦΥ για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης ανέδειξαν κατά την περιοδεία τους στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου ο τομεάρχης Υγείας και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Tομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και με την παρουσία των βουλευτών Νότιου Τομέα Αθηνών Γιάννη Μπαλάφα και B’ Αθηνών Γιάννη Μουζάλα, καθώς και τοπικών στελεχών.

Στη συζήτηση με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό αυτής της πολύ σημαντικής σε προσφορά δημόσιας δομής ΠΦΥ, αναδείχθηκαν τα πολλαπλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κυβέρνηση  της ΝΔ δεν είχε την πολιτική  βούληση να στηρίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ειδικά τις δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας – ΤΟΜΥ), ενώ σε προεξάρχον ζήτημα αναδείχθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η υποστελέχωση της ΠΦΥ δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα της εμμονικής προσήλωσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, το οποίο έχει στον πυρήνα του την απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας και την εκχώρησή του στα επιχειρηματικά και τα οργανωμένα συμφέροντα.

Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Κυβέρνηση ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, δεν άνοιξε ούτε μία νέα ΤΟΜΥ, δεν έκανε νέες μόνιμες προσλήψεις, δεν μερίμνησε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, δεν άκουσε την πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να θεμελιώσει μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των συνταξιουδοτούμενων υπαλλήλων.

Ούτε υπήρξε ποτέ σχεδιασμός αξιοποίησης των υποδομών και του έμπειρου  προσωπικού τους για την αξιόπιστη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και για την έγκαιρη προνοσοκομειακή διαχείριση των περιστατικών Covid-19. Αυτό οδήγησε την ΠΦΥ σε τροχιά  εγκατάλειψης, απαξίωσης και παραίτησης γιατρών, στερώντας έτσι  πολύτιμες δωρεάν υπηρεσίες υγείας από τους πολίτες.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι ειδικά στη σημερινή συγκυρία της συνύπαρξης της πανδημίας, της εποχικής γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων, τα Κέντρα Υγείας θα μπορούσαν, με την αναγκαία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, να λειτουργήσουν ως ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία. Αν μάλιστα είχε οργανωθεί  στο Λεκανοπέδιο η 24ωρη εφημερία ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, δεν θα είχε καταρρεύσει η εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής και θα είχαν αποφευχθεί οι πολύωρες  αναμονές και η ταλαιπωρία εργαζομένων και ασθενών στα ΤΕΠ . 

Ο Τομεάρχης Υγείας παρουσίασε στους γιατρούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου την πρόταση  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ, με προτεραιότητα τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, τα επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες και για την αντιστροφή του brain drain, τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, τη διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και το σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια και Κοινοτική φροντίδα- ΕΚΑΒ- Επείγουσα Ιατρική- Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση- Εργαστήρια-Ψυχική Υγεία- Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα  κ.λπ). Τέλος, όπως τόνισε ο Α. Ξανθός, όλα τα παραπάνω, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ στο πλαίσιο  της στρατηγικής επιλογής για  σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ)  στη δημόσια δαπάνη υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)