to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:20 | 09.04.2019

Διεθνή

Περιοδεία Πομπέο στη Λατινική Αμερική

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα αρχίσει από την Πέμπτη περιοδεία στη Λατινική Αμερική


   Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα αρχίσει από την Πέμπτη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, όπου θα κάνει ιδίως έναν σταθμό στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας της Ουάσινγκτον με σκοπό να πέσει ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

   Θα ταξιδέψει επίσης στη Χιλή, στην Παραγουάη και στο Περού, με σκοπό να υπάρξει «περισσότερη υποστήριξη στη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο χθες Δευτέρα.

   Ο σταθμός της περιοδείας του Πομπέο που για την Ουάσινγκτον έχει τον μεγαλύτερο συμβολισμό θα είναι ο τελευταίος, την Κυριακή, στην Κουκουτά της Κολομβίας, όπου θα επισκεφθεί οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα και θα «αποτιμήσει τις προκλήσεις που συνδέονται με το κλείσιμο των συνόρων», σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία.

   Η πόλη αυτή, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, έγινε τον Φεβρουάριο θέατρο βίαιων επεισοδίων, όταν το στρατόπεδο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσπάθησε να επιτύχει την είσοδο στη χώρα φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλαν οι ΗΠΑ και είχε αποθηκευτεί επιτόπου.

   Η Ουάσινγκτον, ακολουθούμενη από τις κυβερνήσεις πενήντα και πλέον χωρών, αναγνώρισε τον Ιανουάριο τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά η εκστρατεία οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικής πίεσης που διεξάγει αποτυγχάνει ως τώρα να αναγκάσει τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

   Την Παρασκευή, ο Πομπέο θα βρίσκεται στο Σαντιάγο, όπου θα συναντηθεί με τον χιλιανό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Την επομένη, θα μεταβεί στην Ασουνσιόν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον παραγουανό πρόεδρο Μάριο Άμπντο Μπενίτες.

   Το Σάββατο επίσης θα δει στη Λίμα τον πρόεδρο του Περού, τον Μαρτίν Βισκάρα.

   Οι τέσσερις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην περιοδεία, τις οποίες κυβερνούν συντηρητικοί πρόεδροι, ακολουθούν την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη Βενεζουέλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)