to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 22.02.2018

Διεθνή

«Περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν»: 13 ακόμα νεκροί -3 παιδιά- σε νέους βομβαρδισμούς από το καθεστώς Άσαντ στην Ανατ. Γούτα

Από την Κυριακή ο συριακός στρατός διεξάγει μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών εναντίον του θύλακα αυτού, τον οποίο πολιορκεί από το 2013. Τουλάχιστον 335 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.


(Ανατ. Γούτα - Μια γυναίκα με τα παιδιά της ψάχνουν για καταφύγιο ανάμεσα στα ερείπια των βομβαρδισμών, φωτ. από σχετικό αφιέρωμα του Γκάρντιαν)

Δεκατρείς άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα Πέμπτη, στη διάρκεια νέων βομβαρδισμών του συριακού στρατού εναντίον της ανατολικής Γούτα κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, εκ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στη Ντούμα», τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα. Στο σύνολο της περιοχής έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 120 άμαχοι.

«Έβρεχε στην περιοχή γι’ αυτό δεν υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός. Το καθεστώς προτίμησε τους όλμους και τις ρουκέτες» για να βομβαρδίσει τον θύλακα αυτό των ανταρτών, επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Οι ρουκέτες δεν σταμάτησαν να πέφτουν σήμερα το πρωί. Περίπου 200 έπεσαν μόνο στη Ντούμα», πρόσθεσε.

Από την Κυριακή ο συριακός στρατός διεξάγει μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών εναντίον του θύλακα αυτού, τον οποίο πολιορκεί από το 2013. Τουλάχιστον 335 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Την ίδια περίοδο 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Δαμασκό από την πτώση όλμων και ρουκετών που εβλήθησαν από την ανατολική Γούτα.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για την κατάσταση στην ανατολική Γούτα.

«Υπεύθυνοι είναι όσοι στηρίζουν τους τρομοκράτες», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ούτε η Ρωσία, ούτε η Συρία, ούτε το Ιράν είναι μεταξύ των κρατών αυτών, καθώς διεξάγουν πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία».

  • Οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα λένε ότι «περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν» το πρωί της Τετάρτης, αφού ο συριακός στρατός ξεκίνησε και πάλι να βομβαρδίζει εντατικά τον θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα ακόμη πέντε άμαχοι να σκοτωθούν και περισσότεροι από 200 να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανατολική Γούτα είναι στόχος ενός από τους χειρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων επτά ετών που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία και μέχρι τώρα τουλάχιστον 250 άμαχοι, εκ των οποίων 60 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

(Διασώστης στην Ανατ. Γούτα)

Η ένταση των βομβαρδισμών έμοιαζε να μειώνεται στη διάρκεια της νύχτας, όμως το πρωί φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έριξαν ρουκέτες και βαρέλια με πετρέλαιο από ελικόπτερα εναντίον της χωριών και κωμοπόλεων της ανατολικής Γούτα.

Βίντεο (δημοσιεύτηκε χθες, 20/2/2018) από επιχειρήσεις διάσωσης στην Ανατ. Γούτα - από τον Guardian

«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε ο Μπιλάλ Αμπού Σάλαχ 22 ετών, η γυναίκα του οποίου είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα με το πρώτο τους παιδί και ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, τη Ντούμα.

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εδώ ζουν σε καταφύγια. Ζουν πέντε ή έξι οικογένειες σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, ούτε αγορά», πρόσθεσε.


Γκουτέρες: Άμεση παύση των εχθροπραξιών στην «επί γης κόλαση» της Ανατολικής Γούτας

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την επίθεση στην ανατολική Γούτα, όπου από τους βομβαρδισμούς έχουν πληγεί νοσοκομεία και άλλες υποδομές, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα κάθε πολεμική ενέργεια στην Ανατολική Γούτα για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο ΓΓ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν καταφέρθηκε εναντίον της «τερατώδους εκστρατείας αφανισμού» που συντελείται ενάντια στον πολιορκούμενο άμαχο πληθυσμό στην Ανατολική Γούτα στη Συρία.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναπτύχθηκε ακριβώς για την αποτροπή καταστάσεων του είδους αυτού, όπου άμαχοι σφαγιάζονται μαζικά για την εκπλήρωση πολιτικών ή στρατιωτικών στόχων», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του.

Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους κλιμάκωσαν την επίθεσή τους ενάντια σε αυτό τον θύλακα των ανταρτών, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει 346 θανάτους αμάχων και 878 τραυματίες, κυρίως από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της Ρωσία απαντούν ότι δεν στοχοθετούν αμάχους. Επίσης αρνούνται ότι χρησιμοποιούν βαρέλια με πετρέλαιο, η χρήση των οποίων έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που προσάπτουν στον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με τις οποίες ευθύνεται για τους 250 αμάχους που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς που φέρεται ότι πραγματοποίησε στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες προάστιο της Δαμασκού, την Ανατολική Γούτα, όπως είχε μεταδώσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες. Δεν καταλαβαίνουμε πού στηρίζονται. Επειδή δεν αναφέρονται κάποια συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό και αξιολογούμε με αυτόν τον τρόπο τις κατηγορίες αυτές. Με τις οποίες δεν συμφωνούμε»., δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

* * *

«Κανένα σημάδι ζωής»

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Γούτα λένε πως δεν υπάρχει ίχνος ζωής στην περιοχή, όπου ζουν περίπου 400.000 άνθρωπο, ιδίως λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα. 

(Διασώστες της ομάδας "Λευκά Κράνη"τρέχουν ανάμεσα στα ερείπια. Τη Δευτέρα ένας διασώστης τους, ο Φίρας Τζούμα, σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς)

«Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δε βγαινουμε καν από τα σπίτια μας την ώρα των επιδρομών. Ετσι, αν μας χτυπήσουν οι βόμβες, θα πεθάνουμε όλοι μαζί», λέει ο Σαμς στο Αλ Τζαζίρα

Η Ανατολική Γούτα, που τελεί υπό πολιορκία από το 2013, αντιμετωπίζει ένα απάνθρωπο αποκλεισμό, με ελάχιστα τρόφιμα ή άλλη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνουν στους κατοίκους. O υπεύθυνος του ΟΗΕ εκτίμησε πρόσφατα πως ένα κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που μπήκε στο θύλακα στις 14 Φλεβάρη έδωσε βοήθεια στο 2,6% των 272.500 ανθρώπων που τη χρειάζονται...

Και ο φόβος όλων είναι πως οι ασταμάτητες επιδρομές θα δώσουν σύντομα τη θέση τους σε μια χερσαία επιχείρηση ανακατάληψης του θύλακα.

Η έλλειψη κάθε αγαθού αφήνει τους κατοίκους μόνο δύο επιλογές, που και αυτές βρίσκονται δύσκολα: ρύζι και ψωμί. 

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο εξαιτίας της πολιορκίας. Δεν βρίσκεις πια ούτε μαγαζιά να σου πουλήσουν οτιδήποτε όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις - πεινάμε», λέει μια κάτοικος στο Αλ Τζαζίρα. «Αν δεν πεθάνουμε από τους βομβαρδισμούς, θα πεθάνουμε από πείνα»

(Πηγή: Αλ Τζαζίρα)

* * *

«Ανησυχεί» ο ΟΗΕ, φόβοι ότι θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση

Οι συνθήκες διαβίωσης στην ανατολική Γούτα, που πολιορκείται από το 2013, ανησυχούσαν τις οργανώσεις αρωγής ακόμη και πριν από την τελευταία επιχείρηση του συριακού στρατιού, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης προκαλούσαν δεινά και αρρώστιες στους περίπου 400.000 κατοίκους της περιοχής.

(Παιδιά σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο)

Οι βομβαρδισμοί αμάχων «πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε την Τρίτη ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Πάνος Μουμτζής. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε «την τακτική» του συριακού καθεστώτος που συνίσταται «στην πολιορκία και την πείνα».

(Ένα αγόρι ξεσπάει στο διάδρομο ενός νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται τραυματισμένοι συγγενείς του)

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα al Watan, οι βομβαρδισμοί αυτοί «είναι το πρελούδιο μιας ευρείας (χερσαίας) επιχείρησης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή».

Πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian, Αλ Τζαζίρα

Οι φωτογραφίες, από χθεσινό (20/2/2018) φωτογραφικό αφιέρωμα στην Ανατ. Γούτα στον Γκάρντιαν - δείτε το εδώ ολόκληρο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)