to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:51 | 26.03.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Περιμένοντας τον Α. Τσίπρα στο Παλέρμο: Πάνω από 100.000 υπογραφές για το αριστερό ψηφοδέλτιο

Σε δεκάδες επαρχίες και μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Μιλάνο, έχει συγκεντρωθεί ήδη ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου.


Ανταπόκριση από Μιλάνο - Ιταλία  

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» σπάει την αντιδημοκρατική και ανελεύθερη ιταλική εκλογική νομοθεσία και στοιχηματίζει ότι θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές χάρις στη μαζική κινητοποίηση των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών πολιτών που θα επιτρέψει τη συλλογή των τουλάχιστον 150.000 υπογραφών που απαιτούνται στο σύνολο των διοικητικών επαρχιών και περιφερειών της χώρας.

Η αντιδημοκρατική εκλογική νομοθεσία προβλέπει τη συλλογή 150.000 υπογραφών για τη συμμετοχή ενός συνδυασμού στις ευρωεκλογές, βάζοντας ένα επιπλέον εμπόδιο με τη συγκέντρωση του ιδίου αριθμού υπογραφών σε επαρχίες και περιφέρειες με τεράστιες αποκλείσεις στους πληθυσμούς τους και συνεπώς του αριθμού των ψηφοφόρων τους.

«Η Σικελία προετοιμάζει μια πανηγυρική υποδοχή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που θα έρθει στο Παλέρμο στις 3 Απρίλιου. Δεχόμαστε καθημερινά πολλά μηνύματα από μέλη των ελληνικών κοινοτήτων της Σικελίας, από το Παλέρμο, την Κατάνια, τη Μεσίνα, τη Συρακούσα, ακόμη και από την ηπειρωτική Καλαβρία, που δηλώνουν υπερήφανοι για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και στηρίζουν το ψηφοδέλτιο», τόνισε στην «Αυγή» ο Μάσιμο Τορέλι, μέλος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του ψηφοδελτίου.

Η μέχρι στιγμή επιτυχής συγκέντρωση των υπογραφών διέψευσε τα παπαγαλάκια του Δημοκρατικού Κόμματος, που φοβούνται στην επιτυχία του ψηφοδελτίου, με αποτέλεσμα να διαβάλλουν στην κοινή γνώμη τόσο την αποδοχή του όσο και την επιτυχή μέχρι στιγμής συγκέντρωση των υπογραφών.

H Μπάρμπαρα Σπινέλι ζήτησε να συναντηθεί αντιπροσωπία του «ψηφοδελτίου Τσίπρα» με την πρόεδρο της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι για να καταγγελθεί και θεσμικά ο αντιδημοκρατικός και ανελεύθερος χαρακτήρας του εκλογικού νόμου. Για τη «Ρεπούπλικα», τη «Στάμπα» και τις εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και το «δημοκρατικό» Ρέντσι, το γεγονός αυτό έδωσε τροφή για να επιτεθούν εναντίον του «ψηφοδελτίου Τσίπρας» υποστηρίζοντας ότι το κινηματικό ψηφοδέλτιο της αριστεράς δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις υπογραφές.

Την ίδια στιγμή μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια δημοσιοποίησαν δημοσκοπήσεις προβάλλοντας σαν ποσοστά του ψηφοδελτίου «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» τα ποσοστά της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας! Έτσι το «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» εμφανίζεται να μην μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 4%, ενώ στις δημοσκοπήσεις που το αφορούν κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και το 7%!

Η οργανωμένη επίθεση εναντίον του «ψηφοδελτίου Τσίπρας» και η διαβολή του από τα μέσα ενημέρωσης κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα αποδεικνύει ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι πολύ σκληρός και πως ο Ρέντσι και οι σύμμαχοί του φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργηθεί πιθανό τσουνάμι από τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ Ιταλίας» μετά από μια επιτυχία του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές.

Σε δεκάδες επαρχίες και μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Μιλάνο, έχει συγκεντρωθεί ήδη ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώσαμε 50.415 υπογραφές, ξεπερνώντας κατά 36% τον εβδομαδιαίο στόχο μας, και κατά περίπου 40% παραπάνω από τις 36.118 υπογραφές που είχαμε συγκεντρώσει την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε στην «Αυγή» ο Όντι Κοράντο, ο υπεύθυνος συγκέντρωσης υπογραφών του ψηφοδελτίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η μάχη θα κριθεί στη συγκέντρωση των υπογραφών στην εκλογική περιφέρεια των νήσων, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, και τη γεωγραφική περιφέρεια της Βαλ ντ' Αόστα, κοντά στα ιταλ-γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Στη Σικελία και τη Σαρδηνία πρέπει να συγκεντρωθούν 30.000 υπογραφές, ενώ στη γεωγραφική περιφέρεια Βαλ ντ' Αόστα πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 3.000 υπογραφές τη στιγμή που οι εκλογείς φθάνουν μόλις και μετά βίας τους 90.000. Εάν δεν συγκεντρωθούν οι υπογραφές το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες των Νήσων, Σικελίας και Σαρδηνίας, και της Βορειοδυτικής Ιταλίας, που περιλαμβάνει τις περιφέρειες του Μιλάνου, του Τορίνο, της Γένοβα και της Βαλ ντ' Αόστα. Εάν το ψηφοδέλτιο δεν κατεβεί σε κάποια εκλογική περιφέρεια, και κυρίως αυτή της Βορειοδυτικής Ιταλίας, δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 4% που βάζει ο εκλογικός νόμος για την εκλογή ευρωβουλευτών.

Η συγκέντρωση των υπογραφών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Απριλίου, όταν θα πρέπει να κατατεθούν περίπου 160.000 με 170.000 υπογραφές, γιατί θα πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό που απαιτεί ο νόμος για την αποφυγή λαθών, διπλών υπογραφών, κλπ.

«Υπάρχει ένας μεγάλος ενθουσιασμός από τον κόσμο της κινηματικής, ακτιβιστικής και πολιτικής αριστεράς για τη συγκέντρωση των υπογραφών και την επιτυχία του ψηφοδελτίου στις εκλογές. Από τις περιφέρειες του Μιλάνο και του Τορίνο θα στηρίξουμε τη συγκέντρωση των υπογραφών στη γειτονική Βαλ ντ΄ Αόστα», συμπλήρωσε ικανοποιημένος ο Μ. Τορέλι.

Ο κόσμος της κινηματικής αριστεράς, οι ακτιβιστές των συλλογικοτήτων, η Κομμουνιστική Επανίδρυση και σχεδόν ομόφωνα οι ανέντακτοί απορρίπτουν πάντως το «σχέδιο Β», τη συμμετοχή δηλαδή του ψηφοδελτίου με το σύμβολο της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας, που δεν έχει ανάγκη τη συγκέντρωση υπογραφών δεδομένου ότι έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στη Γερμανία για να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις εκλογές χρειάζονται 4.000 υπογραφές σε όλη την χώρα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)