to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 19.08.2013

Οικονομία

Περιμένοντας τον Σταυρίδη στη Χίο

Με πρωτοβουλία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, ξεκίνησε εδώ και μήνες εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας για το τι σημαίνει εκποίηση της χώρας και του νησιού μέσω ΤΑΙΠΕΔ.


Εκποίηση αντί για αξιοποίηση. Πρωτοφανής και ιδιαίτερα επικίνδυνη αδιαφάνεια και διαπλοκή, ολοκλήρωση δηλαδή της πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ευθύνεται για τα μεγάλα δεινά της χώρας. Με το αεροδρόμιο και το μισό κεντρικό λιμάνι της Χίου να είναι ήδη προς παραχώρηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο διαγωνισμών που τρέχουν (και με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει βάλει ήδη πόδι στη ΔΕΗ, με συνέπειες απρόβλεπτες για τα τιμολόγια και την ασφάλεια στα αυτόνομα δίκτυα νησιών όπως η Χίος), εκτιμήθηκε ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. 

Το πολιτικό κατεστημένο της Χίου, βουλευτές και αιρετοί της αυτοδιοίκησης που εκλέχτηκαν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να νομιμοποιήσει την εισβολή του ΤΑΙΠΕΔ στο νησί. Κάποιοι άμεσα, έχοντας ψηφίσει τη συγκρότηση του ΤΑΙΠΕΔ και έχοντας συμβάλει πρωταγωνιστικά στην ραγδαία και αδιαφανή παραχώρηση κρίσιμων υποδομών της Χίου σε αυτό. Άλλοι έμμεσα, απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπισθεί η κατοχή του νησιού από το ΤΑΙΠΕΔ με κάθε νομικό μέσο (άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας) αλλά και με πάνδημη δημοκρατική κινητοποίηση. 

Μας είπαν να περιμένουμε μέχρι να έλθει στη Χίο ο Σταυρίδης για διαπραγμάτευση. Εξηγήσαμε ότι έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος, ότι η τύχη του νησιού δεν είναι προς διαπραγμάτευση με τους διάφορους περαστικούς του ΤΑΙΠΕΔ. Οι οποίοι φεύγουν γρήγορα, ο ένας μετά τον άλλον, αφού όμως πρώτα δεσμεύσουν με παραχωρήσεις 40 και βάλε ετών τις πιο βασικές δημόσιες υποδομές.

Σε πρόσφατη ειδική θερινή συνεδρίαση με θέμα το ΤΑΙΠΕΔ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο τοπικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Χίου πλειοδότησαν υπέρ της διαπραγμάτευσης του μέλλοντος του νησιού με τον κύριο Σταυρίδη. Αγνοώντας τις εκτιμήσεις και αντιπροτάσεις των επιμελητηριακών και συνδικαλιστικών φορέων του νησιού. Τώρα που όλοι στην Ελλάδα έμαθαν αν πρέπει να εμπιστεύονται την ανάπτυξη στις διαπραγματεύσεις με τους διάφορους Σταυρίδηδες των ΤΑΙΠΕΔ, είναι πολιτικά έκθετοι. Κι ενώ οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να θέλουν να περιμένουν ουτοπικά τον Σταυρίδη που δεν θα έλθει ποτέ, οι πολίτες και οι φορείς του νησιού πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, με απόλυτη δημοκρατία, στους δικούς τους ρεαλιστικούς σχεδιασμούς για την αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών του νησιού.

Τέλης Τύμπας 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)