to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περιμένοντας τον Χρυσοχοΐδη να διαβάσει το πόρισμα

Η υπόθεση Ινδαρέ βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στο συρτάρι του υπουργού


Το Νοέμβριο του 2019, λίγες μόλις ημέρες μετά το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής που καταγράφηκε μετά την περσινή πορεία του Πολυτεχνείου, πληροφορηθήκαμε πως με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συστάθηκε πενταμελής επιτροπή, υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Ν. Αλιβιζάτου, για την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην επιτροπή θα μετείχαν επίσης οι Β. Χρήστου, επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, καθώς και ο Β. Μάλλιος, διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Η σύγκρουση με τον Ν. Αλιβιζάτο
Έκτοτε, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε δύο περιπτώσεις ο κ. Αλιβιζάτος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Την πρώτη φορά ο καθηγητής είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και του είχε κάνει συστάσεις για περιορισμό της αστυνομικής βίας όπως αυτή είχε εκδηλωθεί στα γεγονότα της 8ης Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια, με αστυνομικούς να ασκούν υπερβολική βία, σε σημείο να γδύνουν και να εξευτελίζουν διαδηλωτές. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού ώστε ο κ. Αλιβιζάτος να μην αποχωρήσει από την επιτροπή ως ένδειξη διαφωνίας με τους αστυνομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Ινδαρέ στο Κουκάκι.

Ο υπουργός απλώς συμβουλεύει...
Σήμερα, και με τα φαινόμενα αστυνομικής βίας να βρίσκονται και πάλι σε έξαρση και τον αρμόδιο υπουργό να καλύπτει συστηματικά τις πρακτικές και τις συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων, το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου βρίσκεται από τον Μάιο κάπου στο γραφείο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, καθώς, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το υπουργείο σε σχετικό ερώτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «το πόρισμα με τις διαπιστώσεις της κατατέθηκε στον κ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπου και εκκρεμεί προς αξιολόγηση».

Αυτό που προκύπτει είναι πως ο κ. Χρυσοχοΐδης εδώ και σχεδόν τρεις μήνες ακόμη αξιολογεί το συγκεκριμένο πόρισμα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διακρίνεται για την επικριτική του διάθεση για τις συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων και περιορίζεται σε συμβουλευτικές προς το υπουργείο παρατηρήσεις, με τον κ. Αλιβιζάτο να εξωραΐζει εμφανώς την κατάσταση συγκρίνοντας τα ελληνικά φαινόμενα αστυνομικής βίας με χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου οι νεκροί από πυρά αστυνομικών είναι σύνηθες φαινόμενο.

Αναζητείται χρόνος για διάβασμα
Αναμενόμενη λοιπόν και παρά τις αρχικές τριβές μεταξύ Αλιβιζάτου και Χρυσοχοΐδη είναι η χλιαρή κριτική του πορίσματος στα φαινόμενα αστυνομικής βίας επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας καθώς ο ομότιμος καθηγητής λειτουργεί το τελευταίο διάστημα περισσότερο ως σύμβουλος του υπουργού παρά ως κριτής του, όπως αυτό καταγράφηκε και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Το θέμα πάντως είναι το πότε θα βρει χρόνο ο υπουργός να διαβάσει το πόρισμα, καθώς δεν φημίζεται και για τις καλές του σχέσεις με το διάβασμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)