to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 23.09.2012

left.gr

Πολιτική

Περικοπές στην υγεία... «Ο θάνατός σου, η ζωή μου»

Η υγεία νοσεί... Και το μνημόνιο... βλάπτει σοβαρά την υγεία! Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές βάζουν για ακόμα μια φορά τα «στατιστικά», τα «νούμερα», τους «δημοσιονομικούς στόχους» κυριολεκτικά πάνω από την ανθρώπινη ζωή... Με τον ίδιο τρόπο, όπως οι ναζιστές το 1941...


Πολίτες με συμπιεσμένα εισοδήματα, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα πανάκριβα φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία πασχίζουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με μειωμένο προσωπικό, με ελάχιστα κονδύλια και ιατρικά υλικά. Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων...

Η τρόικα εσωτερικού ετοιμάζει περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 για τον χώρο της Υγείας.


Ναζιστική καμπάνια το 1941

Έλεγαν... «φορολογούμενε, αυτός ο ανίατος σου κοστίζει 60 χιλ. μάρκα»...


Κοινωνικό ολοκαύτωμα

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το Σάββατο 22/9:

«Η συγκυβέρνηση τραβάει την σκανδάλη σ’ όποιον φτωχό κι αδύναμο κλειδώνει στο στόχαστρό της. Θα ανακοινώσει ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα πακέτο μέτρων. Και αν κανείς συνυπολογίσει ότι βρισκόμαστε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, τότε συνειδητοποιεί ότι αυτό το παγκόσμιο πείραμα που διεξάγεται στην Ελλάδα, παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικού ολοκαυτώματος.»


Επίσης χαρακτηριστικό ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, προς τους τρεις συγκυβερνώντες:

«Για να σωθεί ο τόπος και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα πρέπει να μειωθούν τα οδοιπορικά των νεφροπαθών, με όφελος μόλις 82 εκατ. ευρώ;»



Διάλυση κάθε έννοιας προνοιακού κράτους


Την εξήγηση για τις πολιτικές αυτές και την απάντηση στο ερώτημα δίνει σήμερα με άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής ο Νίκος Μανιός:

«Η πλήρης επικράτηση του αδηφάγου, άκρατου νεοφιλελευθερισμού στο οικονομικό πεδίο, όπου δεν μπορεί πια να κρυφτεί, έχει συμβεί και στον ιδεολογικό τομέα, όπου όμως δεν παρουσιάζει το αληθινό του πρόσωπο. Η έκφραση της κυριαρχίας του είναι η πολιτική επιλογή της διάλυσης κάθε έννοιας προνοιακού κράτους, τόσο στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όσο και στο επίπεδο της νοσοκομειακής παροχής υγείας και περίθαλψης.

Κρίνεται αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι η διάλυση των δομών στην υγεία δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης διαθέσιμων πόρων, αλλά συνέπεια μιας πολιτικής επιλογής της κυρίαρχης τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, στην προσπάθειά της να μειώσει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το κόστος της διατήρησης και της αναπαραγωγής της εργασίας.»


Ο Νίκος Μανιός στη συνέχεια τονίζει: «Με την πλήρη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, οι έννοιες «δημόσιο αγαθό» ή "κοινωνικό προϊόν" αποστερήθηκαν κάθε κοινωφελούς διάστασης και μετατράπηκαν σε εμπορεύματα, που παράγονται μάλιστα από μονοπώλια (π.χ. φάρμακα, υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός κ.λπ.), τα οποία διακινούνται με μόνο κριτήριο το κέρδος.»


«Θυσιάζουν» το ΕΣΥ, για να «εξευμενίσουν» την τρόικα και να ικανοποιήσουν τους «εθνικούς εργολάβους» της Υγείας


Στο θέμα της κατεδάφισης του ΕΣΥ είχε αναφερθεί διεξοδικά και ο  Αν. Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, επικεφαλής της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Υγείας:


«"Θυσιάζουν" το ΕΣΥ την ώρα που το έχει ανάγκη η κοινωνία, για να "εξευμενίσουν" την τρόικα και να ικανοποιήσουν τους "εθνικούς εργολάβους" της Υγείας που καιροφυλακτούν.

Σε μια περίοδο που επίκειται "κοινωνικό κραχ", η επιλογή κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους έχει πολύ σαφή ταξική στόχευση: θα πλήξει 'θανάσιμα" τους αδύναμους, τους μακροχρόνια άνεργους, τους ανασφάλιστους που είναι πια πάνω από το 30% του πληθυσμού, τους αποκλεισμένους από κάθε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους ανθρώπους που πέρα από την ανέχεια είναι και τελείως ανοχύρωτοι απέναντι στην αρρώστια.»



Διαβάστε επίσης:

Φαντάσου: Και ανάπηρος και φτωχός...

Νεφροπαθείς και αξιοπιστία - Του Θανάση Καρτερού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)