to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 10.07.2016

Κοινωνία

Περιφερειακοί σταθμοί: Καταχρηστική η σύμβαση με την Digea

Την αναθεώρηση της σύμβασης που έχουν υπογράψει με την Digea για την ψηφιακή μεταφορά του σήματος τους -την οποία χαρακτηρίζουν «παράλογη και καταχρηστική»- ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Περιφέρειας.


Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες στην Digea, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - ΕΕΤΤ αλλά και υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων για παλιές, «περίεργες», όπως αναγράφει, αποφάσεις, που καθορίζουν την αμοιβή της Digea, με κρατικές υπογραφές και δημοσιεύονται στο... ΦΕΚ.

Αφορμή, η αύξηση της τιμής για τη μεταφορά του σήματός τους, που ζητάει η Digea από τους περιφερειακούς σταθμούς -στην πραγματικότητα η κατάργηση της έκπτωσης που παρείχε τους πρώτους 18 μήνες-, την ώρα που οι πανελλαδικοί σταθμοί εμφανίζονται με χρέη τα οποία υπερβαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3,3 εκατ. ευρώ.

Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας - ΕΕΤΕΠ, με επιστολή της προς την Digea, την οποία κοινοποιεί στους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - ΕΕΤΤ, αντιδρά στην αύξηση του «ενοικίου», ζητάει την αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της Digea και την έναρξη διαλόγου με στόχο τη λύση των θεμάτων που απασχολούν τους περιφερειακούς σταθμούς.

Η ΕΕΤΕΠ έχει 35 μέλη, τους μεγαλύτερους σταθμούς της Περιφέρειας, όσους δηλαδή εκπέμπουν δελτία ειδήσεων με τοπικό περιεχόμενο και δημοσιεύουν ισολογισμούς. Στη χώρα λειτουργούν περίπου 60 τηλεοπτικοί σταθμοί ακόμη, μη μέλη της ΕΕΤΕΠ.

Το «ενοίκιο» που καλούνται να καταβάλουν οι σταθμοί της Περιφέρειας κυμαίνεται σήμερα από 1.300 ευρώ τον μήνα, έως 4.000, ποσό που θεωρούν υψηλό. Το ποσό προκύπτει από μαθηματικό τύπο που ενέκρινε η ΕΕΤΤ και εξαρτάται αφενός από το έσοδο που θέλει να διασφαλίζει η Digea ανά Περιφέρεια και στη συνέχεια από τον πληθυσμό κάλυψης της Περιφέρειας, τον αριθμό των κέντρων εκπομπής που χρειάζονται και από τον αριθμό των καναλιών που εκπέμπουν σε κάθε Περιφέρεια, συν περιθώριο κέρδους. Σημειώνεται ότι υπολογίζονται έσοδα για την Digea περί τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως από τα Περιφερειακά κανάλια συνολικά και ακόμη 15 εκατ. ευρώ από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, περιλαμβανομένης της ΕΡΤ.

Οι σταθμοί της Περιφέρειας ζητούν να επανεξεταστεί το ΚΑΛΠΔ, δηλαδή το Κόστος Ανάπτυξης και Λειτουργίας Περιφερειακού Δικτύου, θέτοντας θέμα για την υπογραφείσα σύμβαση, η οποία, όταν υπεγράφη, το 2014, ήταν «υποχρεωτική και χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασής μας κατά την υπογραφή». Τη χαρακτηρίζουν δε «παράλογη και καταχρηστική». Πολύ περισσότερο, που με το λουκέτο στην ΕΡΤ η Digea ήταν μονοπώλιο.

Ωστόσο, οι περιφερειακοί σταθμοί δεν καταγράφουν μόνο οικονομικά προβλήματα. Ζητούν να πραγματοποιηθεί συνάντηση, έτσι ώστε να συζητηθούν και άλλα θέματα, τα οποία σχετίζονται όχι μόνο με την κάλυψη του δικτύου, αλλά και με τον Χάρτη Συχνοτήτων που επανασχεδιάζεται, προκειμένου, όπως διεκδικούν, να αντιστοιχεί στα όρια των 13 διοικητικών Περιφερειών της χώρας.

Τι χρωστούν τα μεγάλα κανάλια στην Digea

Πίνακας με τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών στην Digea δημοσίευσε ο ιστότοπος typologies.gr, επικαλούμενος «απόλυτα έγκυρες πληροφορίες». Όπως αναφέρεται, τα χρεωστούμενα είναι τα εξής:

* ΑΡΤ (Γ. Καρατζαφέρη) 1.340.000 ευρώ.

* MEGA 800.000 ευρώ

* ΣΚΑΪ 400.000 ευρώ

* Ε TV 337.000 ευρώ

* TV Μακεδονία 320.000 ευρώ

* ANT1 70.000 ευρώ

* STAR 0,00 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 3.367.000 ευρώ

 - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)