to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περίεργη σύμπνοια «Βήματος» και συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ σε fake news για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Συγκοινωνούντα δοχεία: Σύμφωνα με καταγγελία, η συντονίστρια της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, αναπαράγοντας επιχειρηματολογία του «Βήματος της Κυριακής» (για την ακρίβεια, τροφοδοτώντας την), ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζεται για υπαναχώρηση σχετικά με την (ήδη ψηφισμένη) επαναφορά του νομικού πλαισίου που αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις


Σε μία κίνηση που προκαλεί ερωτήματα προχώρησε πρόσφατα συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ στον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε επιστολή της η Γιώτα Λαζαροπούλου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, προερχόμενων από την πρώην ΕΘΝΟDATA (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω η επιστολή), η συντονίστρια της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, κ. Σοφία Κάντα, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 12/3/2018, ισχυρίστηκε ενώπιον των συναδέλφων της ότι στην προηγηθείσα συνάντηση της ΓΣΕΕ με την Έφη Αχτσιόγλου, στις 5 Μαρτίου, διαπιστώθηκε ότι «επίκειται οπισθοχώρηση του υπουργείου Εργασίας ως προς την επαναφορά του νομικού πλαισίου που αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι καταγράφηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής 11/3/2018, το οποίο διέψευσε το υπουργείο Εργασίας (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω)...

Αναλυτικότερα, η εν λόγω συνδικαλίστρια της ΠΑΣΚΕ επέστησε την προσοχή των συναδέλφων της στο γεγονός ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης – μεταξύ κλαδικής, ομοιο-επαγγελματικής και επιχειρησιακής σύμβασης – δεν μπήκε καν στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ Αχτσιόγλου και αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ και άρα δεν θα ισχύσει.

Όσον αφορά στην αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, η συντονίστρια της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ ανέφερε ότι θα πρέπει πλέον για να τεθεί σε ισχύ οι εργοδότες που υπογράφουν τη σύμβαση να απασχολούν το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αναφέροντας ψευδώς ότι πριν την αναστολή των αρχών αυτών – από τον ν.4024/2011- η επεκτασιμότητα ετίθετο σε εφαρμογή με Υπουργική απόφαση (σ.σ.: η πρόβλεψη του 51% για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων ίσχυε ήδη από τον ν. 1876 του 1990 και δεν αποτελεί νέο στοιχείο που τίθεται προς συζήτηση). Τέλος, σχετικά με τον ΟΜΕΔ, εκτίμησε με βεβαιότητα ότι «το υπουργείο βολιδοσκοπεί τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να αποφασίσει πώς θα καταργήσει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής». Μάλιστα, τα παραπάνω επιβεβαίωσε ως αληθή και ο αντιπρόεδρος του ΣΥΕΤΕ, μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ και επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, κ. Γιάννης Πούπκος.

Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν εξήγησε πώς ακριβώς το υπουργείο Εργασίας θα προβεί στην οπισθοχώρηση επί ήδη ψηφισμένων διατάξεων.

Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 16 του ν. 4472/17, προβλέπεται η επαναφορά της ισχύος των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας τον Αύγουστο του 2018, στο «τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής».Επομένως, επανέρχεται σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει ότι «αν η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο» (ν. 1876/1990, άρθρο 10), καθώς και η διάταξη σύμφωνα με την οποία «ο Υπουργός Εργασίας μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασία, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων» (ν. 1876/1990, άρθρο 11).

Η ισχύς των παραπάνω είχε ανασταλεί με τη ψήφιση του 4024/2011, το πρώτο δηλαδή μνημόνιο που οδήγησε στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Κάτι που είναι αδύνατον να μη γνωρίζουν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη. Αν, λοιπόν, αναζητούν το λόγο που η επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης απουσίαζε από την ατζέντα της συνάντησης Αχτσιόγλου – ΓΣΕΕ, η απάντηση είναι προφανής: δεν περιλήφθηκε στην ατζέντα της συνάντησης, όχι επειδή πρόκειται να καταργηθεί, αλλά, αντίθετα, επειδή έχει ήδη ρυθμιστεί! Το δε δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, προκύπτει από απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή από τη Δικαστική εξουσία και όχι από την κυβέρνηση. Αδιάβαστη (;) και εδώ η «πράσινη συνδικαλίστρια».

Την παραπάνω προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων, όπως προαναφέραμε, αναδεικνύει με επιστολή της προς την  συντονίστρια της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ η Γιώτα Λαζαροπούλου, Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, προερχόμενων από την πρώην ΕΘΝΟDATA καλώντας την κ. Κάντα να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να έχουν συμβεί τα παραπάνω, να έχουν δηλαδή συζητηθεί τέτοιες βαρύνουσες αλλαγές σε συνάντηση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΓΣΕΕ και το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να μην έχει εκδώσει έστω μία ανακοίνωση!

Ασφαλώς, καμία υπαναχώρηση ή αλλαγή πρόθεσης δεν έχει προαναγγείλει στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ η Έφη Αχτσιόγλου. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων έγιναν μάρτυρες μίας κακοστημένης προσπάθειας αποπροσανατολισμού και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά της ΠΑΣΚΕ (όπου ανήκουν οι δύο προαναφερθέντες συνδικαλιστές), η οποία οφείλει  να δώσει απαντήσεις για την κίνηση αυτή.

«Copy Paste» επιχειρηματολογία στο «Βήμα της Κυριακής» της 11ης Μαρτίου!

Αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι ακριβώς η ίδια «τεκμηρίωση» καθώς και το ίδιο «συμπέρασμα» περί οπισθοχώρησης  της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, είχε καταγραφεί μία μόλις ημέρα πριν, την Κυριακή 11/3/18, σε ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδή στο  «Βήμα της Κυριακής». Ο συντάκτης περιέγραφε με πανοποιότυπα επιχειρήματα τις επικείμενες “εκπτώσεις” της Έφης Αχτσιόγλου στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.

Μάλιστα, ως πειστήριο της «κυβερνητικής αναδίπλωσης» χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Παπαδή η «ατζέντα των συνομιλιών που ξεκίνησε προσφάτως η κυρία Αχτσιόγλου με τους κοινωνικούς εταίρους για θέματα της αγοράς εργασίας». «Εκεί», τόνιζε το Βήμα, «διαπιστώνονται σοβαρές τροποποιήσεις στα θέματα των συνομιλιών σε σχέση με αυτά που υποσχόταν (σ.σ.: η υπουργός Εργασίας) μέχρι πρότινος». Αν διαβάσει κάποιος το εν λόγω δημοσίευμα δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει ότι ταυτίζεται με την προαναφερθείσα «αφήγηση» των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Μάλιστα, σχετικά με τον ΟΜΕΔ, ο συντάκτης και η κ. Κάντα, χρησιμοποίησαν την ίδια έκφραση: «το υπουργείο βολιδοσκοπεί τους κοινωνικούς εταίρους»...

Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε το «ρεπορτάζ» στο Βήμα, το υπουργείο Εργασίας το διέψευσε κατηγορηματικά αναφέροντας τα εξής:

«Σε σημερινό δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής" γίνεται λόγος για "εγκατάλειψη υποσχέσεων" του Υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους εκδότες και τους ιδιοκτήτες της ιστορικής κατά τα άλλα εφημερίδας. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα σχετικά συναισθήματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος το δημοσίευμα. 

Ωστόσο, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να τους στερήσουμε τη χαρά: οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα τεθούν ξανά σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018. Σημειωτέον δε ότι αυτό δεν αποτελεί υπόσχεση αλλά ψηφισμένο νόμου του κράτους».

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανοιχτή επιστολή της κ. Γιώτας Λαζαροπούλου με την οποία   έρχεται στην δημοσιότητα το ατόπημα της κ. Κάντα, βάσει του οποίου φαίνεται ότι τροφοδοτήθηκε το ρεπορτάζ που διέψευσε το υπουργείο Εργασίας:

Ανοιχτή επιστολή προς την συναδέλφισσα συντονίστρια της Γραμματείας Εργασιακών  Σχέσεων της ΟΤΟΕ.

Συναδέλφισσα,

Εν τούτοις στην  συνεδρίαση της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ της Δευτέρας 12/3/2018 μας πληροφορήσατε για τη συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και της Υπουργού Εργασίας την εβδομάδα (5/3/18 – 9/3/18) που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης μας. Αναφέρθηκε από την πλευρά σας  ότι υπάρχει υπαναχώρηση της Υπουργού Εργασίας σχετικά με την επαναφορά του νομικού πλαισίου που αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μας επιστήσατε τη προσοχή στο γεγονός  ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης – μεταξύ κλαδικής, ομοιο-επαγγελματικής και επιχειρησιακής σύμβασης – δεν μπήκε καν στην ατζέντα της συζήτησης και άρα δεν θα ισχύσει.  Όσο αφορά την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων ότι θα πρέπει πλέον για να τεθεί σε ισχύ οι εργοδότες που υπογράφουν τη σύμβαση να απασχολούν το 51% των εργαζόμενων του κλάδου. Επισημάνατε ότι πριν την αναστολή των αρχών αυτών – από τον ν.4024/2011- η επεκτασιμότητα ετίθετο σε εφαρμογή με Υπουργική απόφαση. Τέλος σχετικά με τον ΟΜΕΔ εκτιμήσατε με βεβαιότητα ότι το Υπουργείο βολιδοσκοπεί τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να αποφασίσει πώς θα καταργήσει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ως αληθή και ο συνάδελφος, αντιπρόεδρος του ΣΥΕΤΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης  έχει ήδη ολοκληρωθεί και μάλιστα νομοθετηθεί και ψηφιστεί. Συνεπώς δεν προκύπτει ότι δεν περιλήφθηκε στην ατζέντα της συνάντησης επειδή πρόκειται να καταργηθεί αλλά επειδή έχει ήδη ρυθμιστεί. Επίσης η πρόβλεψη του 51% για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων  ίσχυε ήδη από τον ν. 1876 του 1990 και δεν αποτελεί νέο στοιχείο που τίθεται προς συζήτηση όπως αναφέρατε. Το δε δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ προκύπτει από απόφαση του ΣτΕ δηλαδή από τη Δικαστική εξουσία και όχι από την κυβέρνηση.

Θα συμφωνήσω απόλυτα στην εκπεφρασμένη θέση σας ότι μία εξέλιξη όπως την περιγράψατε αποτελεί σοβαρή υπαναχώρηση της κυβέρνησης σχετικά με την επαναφορά του νομικού πλαισίου που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και – εφόσον ισχύει –βαρύ πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όμως θα πρέπει να δοθεί μία εξήγηση για το πώς είναι δυνατό να έχουν συμβεί τα παραπάνω, να έχουν συζητηθεί τέτοιες βαρύνουσες αλλαγές  σε συνάντηση μεταξύ Υπουργείου και ΓΣΕΕ  και το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να μην έχει εκδώσει ανακοίνωση; Δεν θα έπρεπε να ενημερώσει άμεσα όλους τους εργαζόμενους για τα τεκταινόμενα και τις προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας;

Θα σας παρακαλέσω  να επεξηγήσετε πώς προκύπτει η αλλαγή πρόθεσης του Υπουργείου Εργασίας; Με ποιο νόμο ή σχέδιο νόμου πρόκειται να υλοποιηθεί; Η ενημέρωση σας είναι σημαντική ώστε να είναι εφικτή στη συνέχεια η  έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των μελών του Σωματείου μας.

Συναδελφικά

Γιώτα Λαζαροπούλου

Γενική Γραμματέας

Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ προερχόμενων από την πρώην ΕΘΝΟDATA

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)