to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 11.06.2017

Πολιτική

Περί προσλήψεων στο Δημόσιο: «Η μονταζιέρα της ΝΔ καλά κρατεί...»

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Τομεάρχης της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση, Γιώργος Γεωργαντάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει το Κράτος σαν κομματικό φέουδο». Τι απαντά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο:

Δυστυχώς,για τον κ. Γεωργαντά και το κόμμα του ο ελληνικός λαός έχει μνήμη. Έχει μνήμη και θυμάται πολύ καλά τις μακροχρόνιες αντιδημοκρατικές και πελατειακές πρακτικές της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα. Έχει μνήμη και θυμάται πολύ καλά την αναξιοκρατία στις προσλήψεις, τις μετακινήσεις και τις επιλογές διευθυντικών στελεχών που κυριάρχησαν επί δεκαετίες στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Θυμάται πολύ καλά τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Αλλά, και στα πολύ πρόσφατα, θυμάται τις επιλογές του «μεταρρυθμιστή» κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έκλεινε οργανισμούς, απέλυε μόνιμους υπαλλήλους και καθαιρούσε προϊσταμένους σε μια νύχτα. Και μόνο η απλή υπόμνηση των ανωτέρω θα αποτελούσε μια πειστική απάντηση για τον κ. Γεωργαντά και τους κομματικούς συνοδοιπόρους του.

Αλλά επειδή τίποτε δεν θα μένει αναπάντητο από αυτή τη κυβέρνηση, ας δούμε ένα προς ένα τα επιχειρήματα του κ. Γεωργαντά:

1. Αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς: «Ο αριθμός του τακτικού προσωπικού που υπηρετούσαν στο Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2015 ανέρχονταν σε 598.893, ενώ το Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, σε 598.792. Η Κυβέρνηση κατάφερε το μαγικό αποτέλεσμα, ενώ υπήρχε ο κανόνας “1 προς 5” (μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις), καθώς και ο και κανόνας “1 προς 4”, να διατηρήσει ίδιο τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων».

Απάντηση:  Ο κανόνας της αναλογίας προσλήψεων–αποχωρήσεων  (1/5 για το 2016, 1/4 για το 2017 και 1/3 για το 201  τηρείται στο ακέραιο από τη κυβέρνηση. Η διαφορά είναι πως, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τη δυνατότητα να κάνουν –έστω και περιορισμένες– προσλήψεις στο πλαίσιο του σχετικού κανόνα, δεν το έπραξαν. Τυχαίο;  Όχι βέβαια. Υπήρξε μία απολύτως συνειδητή πολιτική επιλογή, προκειμένου να οδηγηθούν στην απαξίωση και διάλυση κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους όπως η Υγεία, η Πρόνοια κ.α..

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ αξιοποίησε στο έπακρο τα μεταφερόμενα υπόλοιπα των προηγουμένων ετών και πέτυχε να δρομολογήσει έναν σημαντικό αριθμό προσλήψεων για τα έτη 2016, 2017 και 2018, μέσω ΑΣΕΠ, δίνοντας έμφαση κυρίως στον δοκιμαζόμενο χώρο της Υγείας.

Η κυβέρνηση πέτυχε, επίσης, την εξαίρεση από τον κανόνα των προσλήψεων, τις μετατροπές σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η διατήρηση ενός σχετικά σταθερού αριθμού μονίμου προσωπικού με τήρηση ταυτόχρονα των δεσμεύσεων της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί πως ο  προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τα έτη 2016, 2017 και 2018 έτυχε της αποδοχής των θεσμών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διαπραγμάτευσης.

Με άλλα λόγια, ο κ. Γεωργαντάς θέτει ζητήματα που δεν έχει θέσει ούτε το ΔΝΤ. Πολύ απλά διότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η κατασυκοφάντηση και υπονόμευση του δημόσιου τομέα.

2. Συνεχίζει ο κ. Γεωργαντάς: «Εκεί, όμως, που η Κυβέρνηση έσπασε κάθε ρεκόρ είναι ο αριθμός των συμβασιούχων όπου μόνο για το 2016, σύμφωνα άλλωστε και με την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, προκηρύχθηκαν 12.849 θέσεις και πλέον ο αριθμός των συμβασιούχων το Μάρτιο του 2017 ανήλθε σε 86.084».

Απάντηση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  της απογραφής ο αριθμός των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό το Μάρτιο του 2017 ανερχόταν σε 50.637. Ο αριθμός των συμβασιούχων ανά μήνα είναι γενικά σταθερός τα τελευταία έτη με εποχικές διακυμάνσεις απολύτως φυσιολογικές και πλήρως ελεγχόμενες. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τον αντίστοιχο μήνα (Μάρτιος) του 2016 ο αριθμός των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ανερχόταν σε 51.053.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των θεσμών στη διάρκεια της πρόσφατης διαπραγμάτευσης, παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των συμβασιούχων δεν είναι υπερβολικός και το μόνο που ζητήθηκε είναι η διατήρηση ενός σταθερού μέσου όρου για τα επόμενα έτη, με βάση αναφοράς τα στοιχεία του 2016. Όλες δε οι προσλήψεις, είτε μονίμων είτε συμβασιούχων, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, η ΝΔ ανακαλύπτει φαντάσματα, λειτουργώντας ως Δούρειος Ίππος της προσπάθειας γνωστών κέντρων να πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της χώρας, λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

3. Ολοκληρώνει την καταστροφολογία ο κ. Γεωργαντάς: «Στην έκθεση του ΑΣΕΠ στη σελίδα 57 καταγράφεται κι ένα άλλο ρεκόρ που έσπασε αυτή η Κυβέρνηση, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Για πρώτη φορά έγιναν δεκτές το 49,5% των ενστάσεων για προσωπικό ορισμένου χρόνου, γεγονός που καταδεικνύει την αυθαιρεσία και την αδιαφάνεια που προωθεί η Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης».

Απάντηση: Παραλείπει ο κ. Γεωργαντάς να αναφερθεί στην υποσημείωση που υπάρχει κάτω από το σχετικό γράφημα της έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία αναφέρει επί λέξει: «Το έτος 2016 συμπεριλαμβάνονται οι Ενστάσεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών των οποίων ο έλεγχος υπήχθη για πρώτη φορά στο ΑΣΕΠ».

Τι προκύπτει με λίγα λόγια; Ότι για πρώτη φορά επί ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο έλεγχος των διορισμών αναπληρωτών καθηγητών υπήχθη στο ΑΣΕΠ, γεγονός που αναμφίβολα οδήγησε στον αυστηρότερο και ουσιαστικότερο έλεγχο της διαδικασίας. Για πρώτη φορά  τέθηκε η διαδικασία υπό τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να εντοπιστούν οι πιθανές αστοχίες και αδυναμίες του συστήματος και να διορθωθούν άμεσα. Και, αντί ο κ. Γεωργαντάς να απολογηθεί για την αδιαφάνεια των προηγουμένων ετών, κατηγορεί τη κυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ήθελε να στήσει κομματικό κράτος, κ. Γεωργαντά, θα κρατούσε τη διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ, όπως κάνατε εσείς. Αλλά, δυστυχώς για εσάς, δεν είμαστε το ίδιο.

Όχι, κ. Γεωργαντά, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να διορίσει τα δικά της «παιδιά» όπως κάνατε επί δεκαετίες, καταπατώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης και αξιοκρατίας. Η παρούσα κυβέρνηση παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, και επενδύει στους καταλληλότερους βάσει ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.

4. Αφήσαμε για το τέλος το ευφυολόγημα του κ. Γεωργαντά:  «Ένα είναι το βέβαιο, ότι η “σύμβαση” της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον ελληνικό λαό έχει λήξει κι απομένει απλά η στιγμή που αυτό θα επικυρωθεί».

Απάντηση: Η σύμβαση της κυβέρνησης με τον ελληνικό λαό διέπεται από ισχυρούς όρους και, κυρίως, από την ισχυρή δέσμευση όλων των μελών της κυβέρνησης απέναντί του: πως παρά τα τεράστια προβλήματα, κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα εντός κι εκτός της Ελλάδας, θα επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια.

Αυτό το συμβόλαιο θα το τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος αρμόδιος για να ακυρώσει ή να επικυρώσει περαιτέρω αυτό το συμβόλαιο είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος ως γνωστόν έχει γυρίσει τη πλάτη του στα κόμματα του χθες, που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή.

Τα υπόλοιπα σε λίγες μέρες στη Βουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)