to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περί «κακών επιρροών»

Ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Ουάσιγκτον με την παρουσία του Μάικ Πομπέο στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.


Ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Ουάσιγκτον με την παρουσία του Μάικ Πομπέο στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.   
Και για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό αυτό στον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «αναθεωρητικές δυνάμεις όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν όλες να αποκτήσουν επιρροή σε σημαντικά σημεία στην Ανατολή και τη Δύση και εμείς βλέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ως μεγάλους, σημαντικούς εταίρους για την ασφάλεια και την ευημερία».
Κατά περίεργο, αλλά διόλου τυχαίο τρόπο, σήμερα η Τουρκία έχει πολύ καλύτερες σχέσεις με τις χώρες που χαρακτήρισε ως αναθεωρητικές δυνάμεις ο Πομπέο, ενώ πολλοί στην Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν ήδη ως μια τέτοια περιφερειακή δύναμη, δηλαδή αναθεωρητική, και την Άγκυρα.
Στον αντίποδα, η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι οι μεγάλοι και σημαντικοί εταίροι της στην περιοχή είναι τώρα η Αθήνα, η Λευκωσία και το Τελ-Αβίβ.
Για «στρατηγική συνεργασία» έκανε, άλλωστε, λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ιδιαίτερα, όπως είπε, στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει την στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας και το διάλογό μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και για την ασφάλεια και την οικονομία».
Οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν για «αντιτουρκική σύνοδο κορυφής στην Ιερουσαλήμ» και ότι η  δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med στην ουσία παρακάμπτει την Τουρκία.
Αλλά και στο κοινό ανακοινωθέν στέλνονται σαφή μηνύματα. Όπως τονίζεται, οι ηγέτες  «συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».
Ποια ήταν η χώρα που εμπόδισε τον Φεβρουάριο του 2018 τις γεωτρήσεις τις ιταλικής ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποια ήταν η χώρα που εισέβαλε δύο φορές στη Συρία κι έχει προαναγγείλει και τρίτη στρατιωτική επιχείρηση εκεί; Ποια είναι η χώρα που δε σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα έχοντας στη φυλακή τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων;
Ποια είναι η χώρα που παραβιάζει, συστηματικά, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διατηρεί δυνάμεις κατοχής σε χώρα μέλος της ΕΕ;  
Δεν είναι ούτε κουίζ, ούτε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Η Τουρκία δίνει συνεχώς λόγους και αφορμές για επικρίσεις, ενώ τα παζάρια της για τους ρωσικούς S-400 φαίνεται πως έκαναν το ποτήρι της Ουάσιγκτον να ξεχειλίσει. 
Υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη επιλογή; Μόνον αυτός που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, στην κατεύθυνση των σχέσεων καλής γειτονίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)