to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περί ηθικής και πολιτικής. Ποιοι μας πολεμούν;

«Η μάχη της ηθικής όμως, δεν ξέσπασε τυχαία τώρα. Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, λίγες μέρες μετά την κατάθεση στον εισαγγελέα λιστών με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, λίγες μέρες πριν την οριστική κατάθεση του νομοσχεδίου για την δημόσια διοίκηση, όσο αθώα και και αν προσπαθήσεις να δεις αυτήν την ''αντιπολιτευτική'' εκστρατεία πραγματικά δεν τα καταφέρνεις»


‘’Μα είναι ηθικό;’’ αναρωτήθηκε ο Μπογδάνος απευθυνόμενος στην Ράνια Σβίγκου σχετικά με τους μετακλητούς που προσελήφθησαν επί Σύριζα. Κοσμογονία σκέφτηκα, ένας Μπογδάνος επικαλείται την ηθική μιλώντας για πολιτικά ζητήματα.

Ο καθένας στην ερώτηση του Μπογδάνου ας δώσει την δικιά του απάντηση.Ας αξιοποιήσουμε όμως αυτή την πρωτοφανή επίκληση του Μπογδάνου και του κάθε Μπογδάνου στην ηθική διάσταση της πολιτικής. Είναι για καλό σκοπό.

Ψάχνοντας για ηθική σε έναν ''επιφανή'' δημοσιογράφο μεγάλου ιδιωτικού καναλιού που χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια σε τραπεζικά δάνεια, τα οποία του χορηγήθηκαν από συστημικές τράπεζες με την διαμεσολάβηση και την προκλητική ανοχή της πολιτικής εξουσίας, με σκοπό εν τέλει να επωφεληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να ζημιωθεί μόνο ο λαός που καλείται να τα πληρώσει από κομμένους μισθούς και συντάξεις, ομολογουμένως δεν βρήκα πολλά πράγματα.

Στην καθημερινή έκδηλη χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση των συμφερόντων των αφεντικών του κάθε Μπογδάνου δεν υπάρχει ψήγμα ηθικής.

Όπως ψήγμα ηθικής δεν διακρίνεται, σε όσους ξεπλένουν καθημερινά τον φασισμό, την βία και τις θηριωδίες του συμπαραστεκώμενοι εν είδη κάποιας ''ανθρωπιάς'' σε δολοφόνους μαχαιροβγάλτες που αργότερα χαζογελούν σε αίθουσες δικαστηρίων μπροστά στους ανθρώπους που μετράνε θύματα από την εγκληματική τους δράση.

Είναι λοιπόν το ''δημοσιογραφικό'' καθήκον αλλά και η πολιτική στάση του Μπογδάνου,του Θέμου και του κάθε Θέμου να κανιβαλίζουν έναν κόσμο που δεν τους χωρά, να γλείφουν αυτόν που τους ταΐζει και να πετάνε και ένα ξεροκόμματο στον φασισμό για να επιβιώνει και να κρατά γερά τα θεμέλια της σαπίλας.

Είναι η δικιά τους ηθική ακόμα και αν κάποιοι δεν την διακρίνουμε.

Και βρήκα την διατύπωση που έψαχνα στον Νίτσε. Τι είναι η ηθική λοιπόν; Ένα αγελαίο ένστικτο είναι. Δεν είναι κάποιος παγιωμένος κώδικας αξιών που τον ακολουθούμε πιστά όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Καθε φορά που αλλάζουμε στάση και στόχευση αλλάζει και ο κώδικας της ηθικής μας

Ποιος θα φανταζόταν άλλωστε ότι πρώην σύντροφοι θα κανιβάλιζαν με τρόπο χυδαίο και εμετικό, σαν να περίμεναν καιρό να εμφανίσουν την κρυφή ανθρωποφαγία τους, τον γραμματέα της Νεολαίας Σύριζα.

Άλλη αγέλη άλλη ηθική, σωστά είπε ο Νίτσε.

Αυτή η μάχη της ηθικής όμως, δεν ξέσπασε τυχαία τώρα. Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, λίγες μέρες μετά την κατάθεση στον εισαγγελέα λιστών με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, λίγες μέρες πριν την οριστική κατάθεση του νομοσχεδίου για την δημόσια  διοίκηση, όσο αθώα και και αν προσπαθήσεις να δεις αυτήν την ''αντιπολιτευτική'' εκστρατεία πραγματικά δεν τα καταφέρνεις.

Κλείνοντας,θα ήθελα να εκφράσω και την διαφωνία μου με κάποιες τοποθετήσεις υπουργών σχετικά με το ηθικό πλεονέκτημα του Σύριζα. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, δεν κληροδοτείται ως αρετή, στον Σύριζα. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να εγγυηθώ για την ηθική και τις προθέσεις όλων των μελών και των στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης. Το ηθικό πλεονέκτημα αντανακλά προθέσεις, το πολιτικό πλεονέκτημα αντανακλά αποτελέσματα. Και ο κόσμος πλέον περιμένει αποτελέσματα. Σε έναν τόσο πυκνό πολιτικό χρόνο λοιπόν, κάνω μια έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, να σταματήσουν να γυρνούν ως απολογητές στα κανάλια της διαπλοκής δίνοντας εξηγήσεις σε δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους.

Σήμερα κι όχι αύριο , γιατί θα είναι αργά, να μιλήσετε στον λαό για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και για όλα τα μέτωπα που μας πολεμούν. Η Αριστερά απολογείται μόνο στον λαό και τις δυνάμεις της εργασίας και πάντα τελικώς κρίνεται μόνο από αυτούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)