to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περί δυναμικής

Από χθες το πρωί, το σύστημα Ν.Δ. - Βενιζέλου προσπαθεί να μας πείσει ότι με την προχθεσινή έξοδο στην καλύτερη περίπτωση γυρίσαμε τρία χρόνια πίσω, στο 2014 και στην έξοδο που επιχείρησε ο Αντ. Σαμαράς.


Αν θυμηθεί κανείς τη ρητορική της αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα, και ειδικότερα της Ν.Δ. και των συνοδοιπόρων της, αντιλαμβάνεται ότι η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές την περασμένη Τρίτη αποτέλεσε γι' αυτή μια μεγάλη έκπληξη. Με ανάλογη έκπληξη δέχτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και τους συγκρατημένους τόνους με τους οποίους η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα απεμπλοκής τής χώρας από τον βραχνά των Μνημονίων. Κι όμως, τίποτα και πάλι δεν τους προβλημάτισε. Οι ίδιοι, το σύστημα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αντέδρασαν κατά τον γνώριμο τρόπο. Ουδεμία έκπληξις.

Από χθες το πρωί, το σύστημα Ν.Δ. - Βενιζέλου προσπαθεί να μας πείσει ότι με την προχθεσινή έξοδο στην καλύτερη περίπτωση γυρίσαμε τρία χρόνια πίσω, στο 2014 και στην έξοδο που επιχείρησε ο Αντ. Σαμαράς. Κατά τον Ευ. Βενιζέλο, μάλιστα, «η Ελλάδα επανέρχεται με όρους, δυστυχώς, χειρότερους από αυτούς που υπήρχαν την άνοιξη του 2014». Βέβαια, είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κάποιος τους συλλογισμούς μέσω των οποίων το τότε επιτόκιο του 4,95% είναι καλύτερο από το σημερινό 4,62%, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το συμπέρασμα...

Όσοι καλόπιστα πιστεύουν ότι η προχθεσινή έξοδος είναι της ίδιας βαρύτητας με του 2014 θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους ορισμένα δεδομένα που μαρτυρούν ότι τα δύο συμβάντα διαφέρουν κατά πολύ. Το 2014, το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου επιχείρησε να στήσει ένα success story που δεν πατούσε σε καμία βάση και ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Η έξοδος επιχειρήθηκε ενώ η περίφημη αξιολόγηση, που περιελάμβανε ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακό κ.ά., βρισκόταν στον αέρα και αποφάσισαν να την αφήσουν εκεί μετά τη συνάντηση του Σαμαρά με τη Μέρκελ τον Μάιο. Το εγχείρημα δεν άργησε και να αποδειχθεί θνησιγενές. Κατά τη δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές, τον Ιούλιο, το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε και πάλι 3 δισ., αλλά -αυτή τη φορά- άντλησε μόνο 1,5 δισ. και αυτά πρωτίστως από τις ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα, το 2017, δεν εκκρεμεί καμία αξιολόγηση ανάλογης βαρύτητας, εξωπραγματικοί στόχοι έχουν μετριαστεί και οι περίφημες δεσμεύσεις για το χρέος έχουν αναληφθεί. Με λίγα λόγια, πλέον η προσπάθεια εξόδου στις αγορές γίνεται με συντονισμό και συμβολή όλων των πλευρών, που σημαίνει ότι διαθέτει δυναμική.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)