to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:11 | 13.11.2012

Οικονομία

Περάστε στις 20 Νοέμβρη: νέο Eurogroup για τη δόση της Ελλάδας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν ξανά, σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου. Σε μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση πιστοποιήθηκε και πάλι η κοντρα και οι διαφορετικές εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - μια συνεδρίαση, από την οποία το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η θετική προσέγγιση στη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος την οποία εισηγείται και η τρόικα στο προσχέδιο της έκθεσής της. Ωστόσο, όλες οι τελικές αποφάσεις παραπεμπονται στην λεγόμενη «λύση-πακέτο», με «κλειδί» τη βιωσιμότητα του χρέους. Ετσι, αναμένεται το έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου για να αποφασίσει όλα αυτά και ένα ακόμη περί τις 26 Νοεμβρίου για να εγκρίνει την εκταμίευση.


Μια ακόμη παράταση, έως τα τέλη Νοεμβρίου, παίρνει το θρίλερ της ελληνικής κρίσης και της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, μετά τη χθεσινοβραδυνή θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν ξανά, σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σ’αυτή τη νέα συνάντηση θα δοθεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είχε προηγηθεί μια μαραθώνια συνεδρίαση, στην οποία πιστοποιήθηκε και πάλι η κοντρα και οι διαφορετικές εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - μια συνεδρίαση, από την οποία το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η θετική προσέγγιση στη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος την οποία εισηγείται και η τρόικα στο προσχέδιο της έκθεσής της.

Ωστόσο, όλες οι τελικές αποφάσεις παραπεμπονται στην λεγόμενη «λύση-πακέτο», με «κλειδί» πάντοτε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ετσι λοιπόν αναμένεται το έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου για να αποφασίσει όλα αυτά και ένα ακόμη περί τις 26 Νοεμβρίου για να εγκρίνει την εκταμίευση.


Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, καθώς και την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα σε τροχιά με την ψήφιση των νέων μέτρων και του προϋπολογισμού.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως ο στόχος το χρέος της Ελλάδας να αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ δεν έχει αλλάξει αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί το 2022, αντί για το 2020. Προσθεσε, δε, πως ένα κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα (OSI) δεν είναι προτιμητέα επιλογή.

Ο κ. Γιούνκερ δηλωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν κατάλληλους τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπλήρωση ορισμένων ακόμα prior actions .

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε και εκείνη την ψήφιση των μέτρων και του προυπολογισμού από την Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες εκκρεμμότητες (prior actions).

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι η ψήφιση των μέτρων δείχνει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία για την Ελλάδα καθώς η έκθεση βιωσιμότητα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η ίδια δήλωσε ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει βιώσιμο και ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα του 2020 δεν πρέπει να αλλάξει, διαχωρίζοντας τη θέση της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης και εκτίμησε πως τα ομόλογα που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών μπήκε χθες το βράδυ και το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας το οποίο εισηγείται διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος - μια επιμήκυνση όμως που δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό 32,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο έως το2014, θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια ύψους 15 δις ευρώ περίπουβραχυπρόθεσμα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου",αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται ότι οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης για την περιοδο 2014-2016 ανέρχονται στα 17,6 δισ ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, που συζητήθηκαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, χωρίς την διετή επιμήκυνση η χώρα μας θα έπρεπε να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

Η επιμήκυνση αποτελεί κομβικό σημείο για να οριστικοποιηθεί η λεγόμενη συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα και, βεβαίως, για να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλάισιο αυτό, η πίεση ήταν ασφυκτική χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση ΕΕ και ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και να ληφθεί άμεση απόφαση με σαφή χρονικό ορίζοντα για την εκταμίευση της δόσης.

Στην κατεύθυνση των άμεσων αποφάσεων για τη χώρα μας είχε πιέσει έντονα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα και λέγοντας ότι η έκθεση της τρόικας είναι «θεμελιωδώς θετική».

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της Αθήνας ,και την υπερψηφιση από τη βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προυπολογισμού του 2013.

«Η Ελλάδα είναι σε φάση εκπλήρωσης βήμα-βήμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει», είπε χαρακτηριστικά, και παρ’ ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης τελικής απόφασης χθες το βράδυ, είπε ότι «θα ήταν ορθό να καταλήξουμε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας «είναι θεμελιωδώς θετικό επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προσερχόμενη στη συνεδρίαση είπε: "Η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και έχει επιδείξειθέληση, οπότε τώρα είναι η σειρά των δανειστών της να κάνουν το ίδιο και σίγουρα το ΔΝΤ, όπως πάντα, θα παίξει τον ρόλο του. Δεσμευόμαστε, όχι για μια γρήγορη λύση, αλλά για μιαπραγματική λύση".

Πιο συγκρατημένος όμως ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας: "Πρώτα θα πρέπει να δούμε τι έχει επιτύχει η Ελλάδα.

Πραγματικά, η πληρότητα (των πληροφοριών) είναι απαραίτητη καιπριν αποφασίσουμε, θα πρέπει να συμμετάσχει και η Bundestag,όπως και στις άλλες χώρες. Αλλά βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, γνωρίζουμετις ευθύνες μας, αλλά ακολοθούμε πιστά το νόμο.Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τιςυποχρεώσεις και μετά να ακούσω την έκθεση της τρόικας, γιατίεξαρτάται από το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει λύση με τηντρόικα, και δεν έχω διαβάσει τίποτα επ'αυτού, σε δημοσιεύματα".

Πηγή: Κέρδος online

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)