to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 22.07.2016

πηγή: in.gr

Κοινωνία

Πέντε οργανώσεις ακολουθούν τα βήματα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Στόχος είναι η ενίσχυση της συστηματικής ταυτοποίησης και καταγραφής των ασυνόδευτων ανηλίκων και των παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και ζουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και η παροχή ολιστικής φροντίδας και φιλοξενίας.


Πέντε οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην ασφάλεια και σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων μέσω του προγράμματος «Ακολουθώντας τα Βήματά τους / Following their Footsteps». Στόχος είναι η ενίσχυση της συστηματικής ταυτοποίησης και καταγραφής των ασυνόδευτων ανηλίκων και των παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους και ζουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και η παροχή ολιστικής φροντίδας και φιλοξενίας.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα από όσες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων και της Βαλκανικής Οδού. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει ο οργανισμός Faros, σε συνεργασία με τέσσερις ακόμη οργανώσεις: το SolidarityNow, τη Μέριμνα, τη CivisPlus και τη Βαβέλ.

Οι στόχοι

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει στα παιδιά ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος υποστηρικτικού δικτύου στην Αθήνα, να συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό του φαινομένου άτυπης φυγής των ανηλίκων από τις δομές φιλοξενίας μέσω της συνηγορίας για τη χάραξη συγκεκριμένης εθνικής πολιτικής.

«Ως οργανισμός που εξειδικεύεται στη στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Φάρος πιστεύει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να καλύψει σημαντικά κενά στο τωρινό πλαίσιο στήριξης μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες των προσφυγικών ροών. 

«Το πρόγραμμα "Ακολουθώντας τα Βήματά τους" ενδυναμώνει τις συνεχείς προσπάθειές μας για την προσέγγιση όσων παιδιών έχουν βρεθεί μόνα τους στους δρόμους της Αθήνας και μας στηρίζει στο να τους παρέχουμε ένα έστω προσωρινό σπίτι, στο "Σπίτι του Φάρου". Με επαγγελματισμό αλλά και πολλή αγάπη για αυτό που κάνουμε, ευελπιστούμε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανώσεις να σταθούμε σαν οικογένεια δίπλα σε κάθε παιδί που μας έχει ανάγκη» αναφέρει η ιδρύτρια του Faros, Πατρίσια Κερκ.

Με τη σειρά του, ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, γενικός διευθυντής του SolidarityNow, τονίζει τα εξής: «Τα ασυνόδευτα ανήλικα και τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών που φθάνει στη χώρα μας. Είναι παιδιά που έχουν χάσει τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην Ευρώπη. Φθάνουν στην Ελλάδα μόνα, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά απειλούνται σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους από λαθρεμπόρους και εγκληματικά κυκλώματα. Συχνά αναγκάζονται να ζήσουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Για τον λόγο αυτόν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία τους και να τους παρασχεθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε, σε συνεργασία με τις οργανώσεις Faros, Μέριμνα, CivisPlus και Βαβέλ, να επιτύχουμε μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος».

Πρωτοβουλίες και δράσεις

Το έργο «Following their Footsteps / Ακολουθώντας τα Βήματά τους» υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση (EPIM), μια συνεργατική πρωτοβουλία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων. Μέσω του προγράμματος, από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, πρόκειται να αναπτυχθούν ποικίλες δράσεις. Διεξαγωγή street-work σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να καταγραφούν περίπου 500 ασυνόδευτα ανήλικα και παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Ακόμη, λειτουργία μιας προσωρινής δομής, χωρητικότητας 20 παιδιών, για την παροχή προσωρινής στέγης σε 280 ασυνόδευτα ανήλικα μέχρι την προώθησή τους σε σταθερές και μόνιμες δομές φιλοξενίας. Θα παρέχονται επίσης μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για την καλύτερη ενσωμάτωση των παιδιών που θα παραμείνουν στη χώρα, μέσω δύο τμημάτων για 100 και πλέον παιδιά.

Συνολικά, 50 επαγγελματίες θα εκπαιδευτούν στη συμβουλευτική στήριξη σε περίοδο πένθους, καθώς πολλά παιδιά είναι ορφανά ή έχουν πρόσφατα χάσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Ακόμη, θα δημιουργηθούν δύο ομάδες εποπτείας για συνολικά 20-24 επαγγελματίες, οι οποίες μέσα από μηνιαίες συνεδρίες θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των ομάδων πεδίου.

Και έρευνα

Θα διεξαχθεί, επίσης, έρευνα για τη διερεύνηση και καταγραφή των λόγων που η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό διαρροών ανηλίκων από τις δομές φιλοξενίας (absconding). Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη χώρα μας έρευνα με αυτό το αντικείμενο. Απώτερος στόχος είναι να συνταχθούν συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος καθώς απουσιάζει σχετική εθνική πολιτική.

Τέλος, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνηγορία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων (ΜΚΟ, δημόσιων οργανισμών, ακαδημαϊκής κοινότητας, επαγγελματιών υγείας κ.λπ.) με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου των διαρροών από τις δομές φιλοξενίας ανηλίκων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)