to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 20.04.2017

Πολιτική

Πέντε ερωτήματα του Π. Σκουρλέτη προς τον Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

Η Νέα Δημοκρατία είναι όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στο θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει απαντήσεις για το ποιος την υπερχρέωσε, καθυστέρησε την διασύνδεση με την Κρήτη, επέτρεψε υπερκοστολογήσεις σε μονάδες της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, ενώ «πάγωσε» στο 2% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.


«Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων ... δεν μπορεί με κανένα άλλο τρόπο να εξηγηθεί η στάση της», είπε ο κ.Σκουρλέτης.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης έταξε τη ΔΕΗ στα συμφέροντα

Ποιός υπερχρέωσε τη ΔΕΗ;

«Όταν ο κ.Μητσοτάκης μιλάει για τη ΔΕΗ ... προηγουμένως οφείλει να δώσει απαντήσεις, ποιος π.χ. οδήγησε την εταιρεία σε υπερχρέωση, με συνολικό δανεισμό 5 δισ. ευρώ, που έγινε επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων ... δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αύξηση επί ΣΥΡΙΖΑ», όπως υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε επίσης «άκρως επικίνδυνο» το επιχείρημα περί μειωμένης χρηματιστηριακής αξίας. «Αν τελικά μοναδική παράμετρος για να αξιολογήσεις την ΔΕΗ είναι η χρηματιστηριακή της τιμή και εισηγηθείς πώληση τμήματός της να γίνει στη βάση της χρηματιστηριακής τιμής, διαπράττεις έγκλημα τεράστιο. Είναι και επικίνδυνο να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό οδηγεί στο ξεπούλημα».

Ποιος καθυστέρησε τη διασύνδεση με την Κρήτη, τι έγινε σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη;

Ο κ.Μητσοτάκης επίσης «εκπροσωπώντας και τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα έπρεπε να μιλήσει και για άλλα πράγματα ... για το θέμα των διασυνδέσεων των νησιών και της Κρήτης, όπου "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης" ... οι διασυνδέσεις αυτές που θα οδηγούσαν σε κατακόρυφη του κόστους στους λογαριασμούς, δεν προχώρησαν καθόλου, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων», συνέχισε ο κ.Σκουρλέτης.

«Θα έπρεπε να μας πει για την μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης, που είχε πάει στην κ. Ράικου και ο φάκελος βρέθηκε στο αρχείο. Είχε υπερκοστολογηθεί ... θα έπρεπε να μας πει γιατί η επένδυση στην Πτολεμαΐδα V θα πάει με τα τοκοχρεολύσια γύρω στα 2 δισ. ευρώ και αν το είχε ανάγκη αυτό η ΔΕΗ τη στιγμή που κινείται στο πλαίσιο της συνολικότερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για μείωση του λιγνίτη και των ορυκτών καυσίμων».

Αναφερόμενος στην πρόοδο των έργων στην Κρήτη, ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν γίνει προχωρημένες μελέτες για την «μικρή διασύνδεση» της Λακωνίας με το δυτικό άκρο του νησιού και «προσδοκούμε ότι μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, που θα φέρει μείωση 250 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως στο κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης».

Ποιοι άφησαν την ΔΕΗ να "κολλήσει" στο 2% για τις ΑΠΕ;

Αναφερόμενος στις αυξημένες χρεώσεις που πολλοί είδαν φέτος το Χειμώνα στο λογαριασμούς τους, ο κ.Σκουρλέτης σημείωσε ότι «υπάρχει ένας περίεργος μηχανισμός χρέωσης των ΥΚΩ (υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) ... ο Χειμώνας ήταν βαρύς και όλοι καταναλώσαμε περισσότερες κιλοβατώρες ... η επιβάρυνση αυξάνεται καθώς υπολογίζεται πάνω στην κατανάλωση ... ίσως χρειάζεται να επανεξεταστεί συνολικά ο τρόπος που χρεώνονται αυτές οι επιβαρύνσεις».

Ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει, σε αυτό το πλαίσιο, «να μας πει και γιατί η πρώτη επιχείρηση που άρχισε να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές έμεινε "κολλημένη" στο 2% ως μερίδιο αγοράς στις ΑΠΕ ... αυτές είναι εγκληματικές ευθύνες ... για όλα αυτά δεν μιλάει, αντίθετα εισηγείται πράγματα, υπερακοντίζοντας θέσεις των δανειστών, όπως ... να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ κατά 66%, ενώ έχει ολοκληρωθεί το εναλλακτικό σχέδιο για τα δίκτυα της χώρας.

* Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην σελίδα του Κόκκινου.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)