to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 08.08.2016

Διεθνή

Πενήντα νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αιθιοπία

Περίπου πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές στις περιοχές Ορόμια (κεντρική και βόρεια Αιθιοπία) και Αμάρα (βόρεια), σύμφωνα με τους ακόμη προσωρινούς απολογισμούς που έδωσαν σήμερα η αντιπολίτευση και μια διπλωματική πηγή


«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από 48 μέχρι 50 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην περιφέρεια Ορόμια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μερέρα Γκουντίνα, στέλεχος της αιθιοπικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Κογκρέσου του Λαού των Ορόμο. «Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς διότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες» από σφαίρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια διπλωματική πηγή που υπηρετεί στην Αντίς Αμπέμπα, ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε από την πλευρά της λόγο για έναν προσωρινό απολογισμό 49 νεκρών στις δύο περιφέρειες, την Ορόμια και την Αμάρα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ορόμια, οι 15 σε μία μόνο κοινότητα, τη Νεκέμπτε.

Διαδηλώσεις έγιναν το Σάββατο σε όλη την Ορόμια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, όπου σπάνια καταγράφονται κινητοποιήσεις.

Περίπου 500 διαδηλωτές της εθνότητας των Ορόμο συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Πλατεία Μεσκέλ (ή «Σταυρού»), τη μεγαλύτερη της Αντίς Αμπέμπα, με τα χέρια σταυρωμένα πάνω από το κεφάλι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πριν κατασταλούν βίαια κι ορισμένοι προσαχθούν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και μεταφερθούν σε ανοιχτά ημιφορτηγά της αστυνομίας.

Άλλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν χθες στην περιφέρεια Αμάρα.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι στη Μπαχρ Νταρ, την πρωτεύουσα της περιφέρειας αυτής, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα κάποιον απολογισμό των θυμάτων στα επεισόδια του διημέρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)