to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 29.07.2016

Πολιτική

Πελετίδης: Σε θετική κατεύθυνση το σχέδιο της κυβέρνησης για παραχώρηση μέρους του θαλάσσιου μετώπου στο δήμο

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Θοδωρή Δρίτσα, ο δήμαρχος της Πατρέων είπε, ότι, «ο υπουργός Ναυτιλίας μετέφερε στην αντιπροσωπεία του δήμου την δέσμευση της κυβέρνησης για την οριστική παραχώρηση». «Ο Θ. Δρίτσας, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει την πρότασή της για το θαλάσσιο μέτωπο και είναι σε θέση να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο παραχώρησης», πρόσθεσε ο Κ. Πελετίδης


«Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την οριστική παραχώρηση ενός μέρους του θαλάσσιου μετώπου στο δήμο Πατρέων», είπε σήμερα ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο δήμαρχος, «αυτό είναι αποτέλεσμα της διεκδίκησης του πατραϊκού λαού καθώς και της συνεπούς και ανυποχώρητης στάσης της δημοτικής αρχής».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Θοδωρή Δρίτσα, ο Κώστας Πελετίδης είπε, ότι, «ο υπουργός Ναυτιλίας μετέφερε στην αντιπροσωπεία του δήμου την δέσμευση της κυβέρνησης για την οριστική παραχώρηση». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πατρέων, «ο Θοδωρής Δρίτσας, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει την πρότασή της για το θαλάσσιο μέτωπο και είναι σε θέση να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο παραχώρησης».

Στη συνέχεια, όπως είπε ο Κώστας Πελετίδης, «ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές, παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, αποχαρακτηρίζεται από χερσαία λιμενική ζώνη και παραχωρείται στο δήμο, το τμήμα από το νέο λιμάνι έως και το Μώλο της Αγίου Νικολάου, με εξαίρεση το κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Πατρών και την ιχθυόσκαλα». Ακόμη, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος, «το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση του τμήματος από την οδό Θεσσαλονίκης, έως και τον ποταμό Μείλιχο, περιλαμβανομένης της μαρίνας και των καταστημάτων της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου». Μετά την Αγίου Νικολάου, όπως ανέφερε ο Κώστας Πελετίδης, «προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης για ποδηλατόδρομο ή πεζόδρομο, μέχρι το ύψος της οδού Νόρμαν, ενώ η περίφραξη θα μετατοπιστεί βόρεια, κατά περίπου, 100 μέτρα».

Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «προτείνεται να διατηρηθεί μια λωρίδα πλάτους έξι μέτρων χερσαίας λιμενικής ζώνης κατά μήκος του κρηπιδώματος από την Αγίου Νικολάου έως το ύψος του τελωνείου και στην προέκταση της οδού Γούναρη». Η λιμενολεκάνη συνέχισε ο δήμαρχος «από Γούναρη έως Αγίου Νικολάου, θα είναι ελεύθερη από σκάφη, πλην περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση».

Σε αυτό το σημείο ο Κώστας Πελετίδης τόνισε, ότι, «η δημοτική αρχή εξέφρασε τη διαφωνία της σε ορισμένα από τα προτεινόμενα και ζήτησε την πλήρη αποσαφήνισή τους». Ακόμη ζήτησε «να μεταφερθεί το εμπορικό λιμάνι στην 5η νηοδόχο του νέου λιμανιού, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώνεται». Επίσης, πρόσθεσε, ότι «το μέτωπο διεκδίκησης για το τμήμα από Αγίου Νικολάου, έως την οδό Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό, με βάση και τις αντίστοιχες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, και επ' αυτού, οφείλει η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στον πατραϊκό λαό».

Στη συνέχεια, όπως είπε ο δήμαρχος, ζήτησε από τον Θοδωρή Δρίτσα «να σταλούν στο δήμο τα επίσημα έγγραφα με την αποτύπωση αυτού του σχεδίου, ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα των προβλεπόμενων διαδικασιών και να επισπευσθούν χρονικά».

Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης ανέφερε, πως «από πλευράς δήμου θα αξιοποιηθεί η πρόταση - δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα έργα ανάπλασης». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «ο υπουργός Ναυτιλίας υποσχέθηκε πως στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχουν αποσταλεί στο δήμο όλα τα έγγραφα της προτεινόμενης σύμβασης παραχώρησης».

Στη συνέχεια ο Κώστας Πελετίδης υπογράμμισε, ότι «στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να απελευθερωθεί πλήρως η παραλιακή ζώνη για να προχωρήσει στην ανάπλασή της, γι' αυτό είναι ανοιχτή η διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των αναγκαίων έργων». Όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού και να αποτελέσει το θαλάσσιο μέτωπο σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «έχουμε πει πολλές φορές, πως το θαλάσσιο μέτωπο, είναι η ανάσα του Πατραϊκού λαού και αυτό θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, κόντρα στα όποια συμφέροντα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)