to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 13.12.2019

Διεθνή

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν την επίτευξη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που προβλέπει κυρίως τη σταδιακή μείωση των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών σε βάρος κινεζικών προϊόντων, έπειτα από 19 μήνες έντασης με την Ουάσιγκτον.


Τα δύο μέρη θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εμπορίου Ουανγκ Σουουβέν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε στο Πεκίνο.

Από τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε ένα εμπορικό μπραντ ντε φερ, που μεταφράστηκε από την αμοιβαία επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες συναλλαγές.

«Οι δύο χώρες κατάφεραν να επιτευχθεί ταυτότητα απόψεων στο κείμενο μιας προκαταρκτικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας» επισήμανε ο Γουανγκ Σουουβέν.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά τις άκρως αισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

«Είμαστε ΠΟΛΥ κοντά σε μια ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την Κίνα» διαβεβαίωσε σε μήνυμά του ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την Κίνα, το κείμενα περιλαμβάνει 9 κεφάλαια, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας, τα διατροφικά και γεωργικά προϊόντα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη συναλλαγματική ισοτιμία, την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και την επίλυση των διαφορών.

Η Κίνα δεν θα επιβάλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε βάρος αμερικανικών προϊόντων, όπως απειλούσε να κάνει στην περίπτωση νέων συμπληρωματικών δασμών την Κυριακή σε βάρος κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Πεκίνο αποδέχθηκε να αυξήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων made in USA, όπως αξίωνε ο Ντόναλντ Τραμπ, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Όμως οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν κανένα ποσό σήμερα.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την εφαρμογή των νέων δασμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει την Κυριακή έναν νέο γύρο τελωνειακών δασμών, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος κινεζικών προϊόντων, μετά την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

«Οι τελωνειακοί δασμοί που προβλέπονταν για τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα επιβληθούν, διότι καταλήξαμε σε συμφωνία» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από το Πεκίνο.

«Είναι μια φανταστική συμφωνία για όλον τον κόσμο. Ευχαριστώ!» συνέχισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση θα ξεκινήσουν «αμέσως».

Από την πλευρά του, το γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαφοροποιήσουν τους δασμούς τους σε βάρος των κινεζικών προϊόντων με «σημαντικό τρόπο» βάσει της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, ενώ η Κίνα θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Βάσει της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τους δασμούς ύψους 25% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μειώσει σε περίπου 7,5% τους δασμούς που επιβάλλονται σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το USTR σε μια ανακοίνωση.

tags: ΗΠΑ, Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)